Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Το 2011 στο δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης



Η χρονιά που κύλησε για τον ενιαίο πλέον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης δεν θα μπορούσε φυσικά να αποκλίνει  από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. 

Τα οικονομικά  αγκάθια ανάγονται σε νούμερο ένα πρόβλημα που καλείται να λύσει η διοίκηση Κορτζίδη.
Τα χρέη εξακολουθούν να σφίγγουν τη «θηλιά» γύρω από το λαιμό του ενιαίου Δήμου και η προσπάθεια για δανειοδότηση κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Παρά τις αντιξοότητες χτίζεται ένα δίκτυο αλληλεγγύης, ικανό να εξασφαλίσει (σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στον τομέα της υγείας) ένας μέρος του πληθυσμού που έχει πληγεί βίαια από την κρίση.
Το 2011 δεν έχει να επιδείξει σπουδαία έργα. Τόνοι μελάνι χύθηκαν για τον ποδηλατόδρομο στη Μ. Γερουλάνου που τελικά συνεχίζεται παρά τις κόντρες.
Ας δούμε περιληπτικά μέσα από τα epikairanea.gr τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε:
Ιανουάριος: Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιου του ενιαίου πλέον Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης πραγματοποιήθηκε στις 2 Γενάρη. Την ίδια μέρα συνεδρίασαν και τα τοπικά συμβούλια της κοινότητας Ελληνικού και Αργυρούπολης. Η εποχή «Καλλικράτη» ξεκίνησε και επίσημα με τους Δήμους να παίρνουν επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς όμως να έχουν και τους απαιτούμενους πόρους.
Φεβρουάριος: Παρουσιάζεται ολοκληρωμένη πρόταση από το Πολυτεχνείου για την αξιοποίηση του πρ. αεροδρομίου στο Ελληνικό και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώνεται παρουσία των τριών Δημάρχων (Κορτζίδης, Ορφανός, Κόκκορης) ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας,  αποδεικνύει πως είναι εφικτή και φθηνή η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σε αντίθεση με όσα έχει παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία μέχρι πρότινος.
Λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών η δημοτική παράταξη «Αναγέννηση» καταθέτει επίσημα πρόταση καθόδου από κοινού στις δημοτικές εκλογές του 2014 στις παρατάξεις «Αγώνας για το Μέλλον» και «Σύγχρονη Πόλη». Ανοιχτές στη συνεργασία οι δύο παρατάξεις. Ξεκινάει ο διάλογος.
Μάρτιος: Μεγάλο όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων από το Δήμο μας. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων και μαθητών υπήρξε αξιοσημείωτη ταύτιση απόψεων συγκλίνοντας όλοι πως δεν ευνοούν την εκπαιδευτική κοινότητα τέτοιες διαδικασίες. Τελικώς, δικαιώθηκαν οι ενστάσεις του Δήμου και δεν έγινε καμία συγχώνευση σε σχολεία της πόλης.
Καμία διαπραγμάτευση στο θέμα ηγεσίας από τον επικεφαλής του «Αγώνα» Γιάννη Κωνσταντάτο. Ο κ. Κωνσταντάτος τοποθετήθηκε στο συνέδριο της παράταξής του, απαντώντας στην πρόταση ενότητας που είχε καταθέσει ο Γιάννης Τσαρπαλής. Δεν την απέκλεισε και τόνισε πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί.
Απρίλιος: Σημαντική μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τους επαγγελματίες και τους δημότες αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ανάσα για τους επαγγελματίες και τους δημότες που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.
Αποκαρδιωτική η κατάσταση με τα οικονομικά του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου. Τα χρέη αγγίζουν τα 11 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα ο Δήμος να εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης δανείου προκειμένου να εξυπηρετηθεί μέρος των οφειλών. Πιέζουν εργολάβοι και οι προμηθευτές για την εξόφλησή τους.
Μάιος: Απόφαση σταθμός του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για τους εργαζόμενους που αμείβονται με σύμβαση έργου. Κόντρα στις αποφάσεις της κεντρικής πολιτική σκηνής, παραμένουν στην εργασία τους και θα πληρώνονται με εντολή Δημάρχου. Η πολιτική απόφαση αυτή κρατά στη δουλειά τους περίπου 100 εργαζόμενους που θα βρίσκονταν στην ανεργία υπό άλλες συνθήκες.
Ναι στη δημιουργία μιας παράταξης όμως με αρχηγό εκλεγμένο από το λαό αντιπρότεινε ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης» Χάρης Πασβαντίδης στο 2ο συνέδριο της παράταξης που ηγείται.
Ιούνιος: Δεν του βγήκε σε καλό η επίσκεψη στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης του πρ. κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή. Εκατοντάδες πολίτες πολιόρκησαν το κτίριο. Αποδοκίμασαν τον Πεταλωτή και δεν τον άφηναν να βγει. Τελικά φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα και ενώ το πλήθος περίμενε με άγριες διαθέσεις.
Ιούλιος-Αύγουστος: Σε τελική συμφωνία για σύναψη δανείου ύψους 2,7 εκ. ευρώ ήρθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Το δάνειο που συμφωνήθηκε να πάρει ο δήμος από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων προοριζόταν για εξόφληση μέρος των χρεών του πρ. Δήμου Αργυρούπολης.
(Παρά τη σχετικά απόφαση το δάνειο μέχρι και σήμερα δεν έχει ληφθεί και έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο).
Την πρώτη εξωστρεφή δράση τους, πραγματοποίησαν από κοινού οι δημοτικές παρατάξεις «Αγώνας», «Σύγχρονη Πόλη» και «Αναγέννηση». Οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη (πλατεία Πόντου) για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση παράδοσης των σταθμών. Ακολούθησε και νέα από κοινού εκδήλωση διαμαρτυρίας για το φημολογούμενο κέντρο μεταναστών στο πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού.
Σεπτέμβριος: Με σημαντικές επιτυχίες για τα σχολεία της Αργυρούπολης και του Ελληνικού κύλησαν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Σημαντικό ήταν το ποσοστό επιτυχίας εισακτέων. Που κυμάνθηκαν οι βάσεις. Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ δημοσίευσαν όλους τους επιτυχόντες μαθητές.
Την προεκλογική δέσμευση για κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς της Αργυρούπολης έκανε πράξη η δημοτική αρχή. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 Σεπτεμβρίου η συμμετοχή των γονέων γίνεται μηδενική.
Οκτώβριος: Στους δρόμους βγήκαν οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης αγωνιζόμενοι για αξιοπρεπείς μισθούς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων Αργυρούπολης και Ελληνικού μίλησαν στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ καταγγέλλοντας την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.
Νοέμβριος: Την προσχώρηση του στη Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ο Χάρης Πασβαντίδης. Ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης», με δήλωσή του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ αιτιολογεί την απόφασή του να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.
Την ανάγκη να ανοίξει ο εγκαταλειμμένος παιδικός σταθμός της ολυμπιακής αεροπορίας που βρίσκεται στο πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού αναδεικνύουν τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ. Το κτίριο ιδιοκτησίας της ολυμπιακής εταιρείας ρημάζει την ώρα που υπάρχει ανάγκη για παιδικούς σταθμούς.
Δεκέμβριος: Με τον πλέον επίσημο τρόπο φανερώνεται το «κύμα» νεόπτωχων που σαρώνει και το Δήμο μας. Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ επικοινώνησαν με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Εκατό οικογένειες είναι καταγεγραμμένες και χρήζουν βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: