Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Τους διαψεύδει και η Κομισιόν για το ευρώ


* Έκθετοι κυβέρνηση, τραπεζίτες και μνημονιακά μίντια για την κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ
* Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ή σχέδιο για οποιαδήποτε χώρα, δηλώνει κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
* Πρώτα θα κλείσει το PSI και μετά η δανειακή σύμβαση, διευκρινίζουν οι Βρυξέλλες

 Κάκη Μπαλή

Ουρά της κινδυνολογίας περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν πειθαρχήσει στο Μνημόνιο αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων υπουργών με τις οποίες επιδιώκεται η τρομοκράτηση των πολιτών και η κάμψη των λαϊκών αντιστάσεων. Αυτή τη φορά, όμως, η αποκάλυψη της αδίστακτης κινδυνολογίας προήλθε από τις Βρυξέλλες.


Η αλήθεια είναι ότι από εκείνο το βράδυ της Δευτέρας, πριν από δύο μήνες, που ο Γιώργος Παπανδρέου ξεστόμισε την ιδέα του δημοψηφίσματος, έπαψε να είναι αδιανόητη η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη, παρά τη θεσμική... απαγόρευση μιας τέτοιας κίνησης. Ωστόσο, στην ατζέντα της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών η προοπτική του εξοστρακισμού της Ελλάδας παραμένει πολύ χαμηλά, κυρίως επειδή όλοι φοβούνται τι θα ακολουθήσει εάν αρχίσει να... ξηλώνεται το πουλόβερ του κοινού νομίσματος. Δεν ήταν τυχαία, λοιπόν, η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, η πρώτη του νέου έτους, ότι δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κάποιο κράτος μέλος του ευρώ, είτε το 2012 είτε αργότερα. Μάλιστα, ο Ολιβιέ Μπαγί ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος διάσωσής της, το περιβόητο PSI, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της Ευρωζώνης και της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση. 
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, ως γνωστόν, στις 16 Ιανουαρίου και η Κομισιόν ελπίζει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, «να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν». 
Αλλά και μια πλειάδα συμβούλων στα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών -που εκ της θέσεώς τους διατυπώνουν όλα τα σενάρια και ετοιμάζουν τα σχέδια Β, Γ, Δ κ.ο.κ. για κάθε πιθανή εξέλιξη- θεωρούν ότι το καταστροφικότερο σενάριο θα είναι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ, άρα εισηγούνται να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί. Χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος είναι το πόρισμα της σχετικής έκθεσης του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε χτες στη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας "Frankfurter Allgemeine". Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» κι ότι «για τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα ήταν πιο συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ακόμη κι αν χρεωκοπήσει».

Το ιταλικό ζήτημα
Σημειώνεται ότι τόσο ο Τζιμ Ο’Νιλ της Goldman Sachs -από το στρατόπεδο των επενδυτικών τραπεζών- όσο και ο Χένινγκ Μέιερ -του κοινωνικού Social Europe Journal- έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος εκπορεύεται από την Ιταλία κι ότι αν «τσακίσει» η Ελλάδα θα την συμπαρασύρει, οπότε πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί μια ελληνική έξοδος. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μερικές μέρες οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν στραφεί πρωτίστως στην Ιταλία, παραμερίζοντας την Ελλάδα από τα πρωτοσέλιδα. Ο νέος -τεχνοκράτης-πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, έχει ξεκινήσει... διμέτωπο αγώνα, εντός και εκτός της χώρας, ελπίζοντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Εντός, ξεκινά κύκλο επαφών με τα συνδικάτα, με στόχο να προχωρήσει άμεσα στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομίας. Εκτός, ετοιμάζεται για νέο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκινώντας την Παρασκευή από το Βερολίνο και την καγκελάριο Μέρκελ. Στα μέσα Ιανουαρίου προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση Μόντι - Μέρκελ - Σαρκοζί στη Ρώμη και στις 18 Ιανουαρίου συνάντηση του Μόντι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον. Υπενθυμίζεται ότι ο Μόντι προσπαθεί να πείσει τους Μέρκελ και Σαρκοζί για την αναγκαιότητα των ευρωομολόγων και μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ώθησης στην ανάπτυξη.

Γερμανική ήττα στην ΕΚΤ

Η έκπληξη της χτεσινής μέρας ήρθε από τη Φραγκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χτες ήταν να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο σημαντικότερος ίσως άνθρωπος στην τράπεζα μετά τον διοικητή της. Και θεωρείτο περίπου προαποφασισμένο να πάρει τη θέση ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δεξί χέρι του Σόιμπλε, αν και Σοσιαλδημοκράτης, Γιεργκ Άσμουσεν. Μάλιστα, το καλοκαίρι, όταν είχε αναγγείλει την αποχώρησή του ο επίσης Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ -επειδή είχε διαφωνήσει με τις μαζικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ-, η εκλογή του Άσμουσεν ήταν δεδομένη. Μόλις στα τέλη Νοεμβρίου άρχισε να ζητεί και η Γαλλία την πολυπόθητη καρέκλα, προβάλλοντας ως υποψήφιο τον Μπενουά Κερ. Προφανώς για να αποφευχθεί μια γαλλογερμανική σύγκρουση εντός της ΕΚΤ σ’ αυτή τη φάση της κρίσης, που ο γαλλογερμανικός άξονας προσπαθεί να επιδεικνύει συνεχώς την -εύθραυστη- ενότητά του, ο κλήρος έπεσε στον... άγνωστο γενναίο. Νέος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ορίστηκε ο Βέλγος Πέτερ Πρατ, μέχρι τώρα μέλος του διευθυντηρίου της τράπεζας. Οι Άσμουσεν και Κερ πήραν τα πόστα της... παρηγοριάς, ο πρώτος τη διοίκηση του «διεθνούς τμήματος», την εκπροσώπηση δηλαδή της ΕΚΤ στο Eurogroup και το G20 μαζί με τον διοικητή Μάριο Ντράγκι, και ο δεύτερος τη διοίκηση του «τμήματος των αγορών», τον συντονισμό δηλαδή των αγορών ομολόγων. Μετά τη χτεσινή αναπάντεχη εξέλιξη, για πρώτη φορά η ΕΚΤ δεν θα έχει Γερμανό επικεφαλής οικονομολόγο. Από την ίδρυσή της μέχρι την Πρωτοχρονιά, κουμάντο στο τμήμα των αναλύσεων έκανε πρώτα ο Ότμαρ Ίσινγκ και μετά ο Γιούργκεν Σταρκ, παιδιά και οι δυο της γερμανικής νομισματικής «ορθοδοξίας».
 ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: