Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι Φαρμακοποιοί

Για τους φαρμακοποιούς παραμένει το πρόβλημα της μείωσης του ποσοστού κέρδους

Κανονικά εκτελούνται από χθες οι συνταγές των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους (μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση), έπειτα από έγγραφες δεσμεύσεις της κυβέρνησης στα περισσότερα από τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε την επαναφορά των εκπτώσεων από τις βιομηχανίες προς το χονδρεμπόριο και τα φαρμακεία και από το χονδρεμπόριο προς τα φαρμακεία. Η έκπτωση θα είναι προαιρετική και μέχρι 5% για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και 3% για τα συνταγογραφούμενα.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Γεράσιμος Βουδούρης, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο ότι έχει προγραμματιστεί εξόφληση των φαρμακοποιών (13 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου). Κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία που αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ προς τους φαρμακοποιούς. Τα χρέη εντάχθηκαν στο πλαίσιο αποπληρωμής όλων των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές τους με έκπτωση από τα φαρμακεία 3,5%. Η τροπολογία ορίζει ότι η αποπληρωμή των χρεών αυτών θα γίνει από 15 έως 31 Μαρτίου 2012.
Ενα μέρος των χρεών αυτών, και συγκεκριμένα 48 εκατομμύρια ευρώ, θα εκταμιευθούν από το δημόσιο ταμείο και θα δοθούν στους φαρμακοποιούς μέσα στον μήνα, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπεται να γίνει την επόμενη Τρίτη.
Για τους φαρμακοποιούς παραμένει το πρόβλημα της μείωσης του ποσοστού κέρδους, το οποίο θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: