Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση Παπανδρέου

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του κόμματος ούτε για πρωθυπουργός.


Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές. 

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη. Οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε 'δεύτερες', ούτε πονηρές σκέψεις».

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη. Με ενδιαφέρον τώρα αναμένονται οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, πολλά από τα οποία έχουν ζητήσει εκλογή νέου αρχηγού πριν από τις εθνικές εκλογές. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική, καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε εκ νέου ότι «θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση». «Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου» πρόσθεσε.

Ήδη αντιρρήσεις φέρεται να έχουν εκφράσει ο Γ.Μίχας και η Συλβάνα Ράπτη. Υπέρ των άμεσων διαδικασιών τοποθετήθηκαν και οι κ.κ. Ν.Σαλαγιάννης και Κ.Πανταζής. Αλλά και ο κ. Γ.Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες και  πρότεινε τη σύγκλιση ενός συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης ανάφερε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ούτε αναθέματα, ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας».

Ο κόσμος «ζητά από τον καθένα μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και αντιδρά στη μεταφορά της δικής μας ευθύνης, και μάλιστα κατόπιν εορτής, σε άλλους» πρόσθεσε ο κ. Καρχιμάκης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης είχε δηλώσει στον Βήμα 99,5  ότι «σήμερα ο πρόεδρος θα καταθέσει καθαρή και ολοκληρωμένη θέση».

Αντίθετα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό.

Την ανάγκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική και να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου. 

«Αν ο κ.Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές» είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας».

Tην αντίθεσή του με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν προέδρους, όργανα κλ. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους στα συνέδρια των κομμάτων, που είναι 500- 600 άτομα.»


Σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου του ΛΑΟΣ, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Γ.Καρατζαφέρη ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ανάδειξη σοβαρής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παραμείνει το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι υπεισέρχεται στα εσωτερικά άλλου κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Μπεγλίτης.
ΠΗΓΗ ΔΟΛ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: