Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Χοντρά παιχνίδια και πολύ χρήμα! Νέος ενεργειακός χάρτης με κέντρο την Κύπρο

Το Ισραήλ επιμένει στον άξονα με Κύπρο και Ελλάδα
 Ποιες είναι οι νέες προοπτικές για την οικονομία εν μέσω κρίσης
Πώς η Τουρκία ελέγχει τον «βορρά» και πώς δημιουργείται νέα ασπίδα αποτροπής για την Κύπρο  
Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας και η σημασία καθορισμού ΑΟΖ στο Καστελλόριζο 


Ευφορία επικρατεί στην Κύπρο μετά την ανακοίνωση ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας.

Εκείνο το οποίο συζητείται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η εκμετάλλευση και η διαχείριση των κοιτασμάτων, καθώς και πώς θα προχωρήσουν οι νέες προσφορές για τα άλλα οικόπεδα. Στην περιοχή δημιουργούνται νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, που αφορούν στις σχέσεις Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. 

Τερματικό και συνεργασία 

Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό, ενώ στο παρασκήνιο γίνονται επαφές με το Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συνεργασία των δυο χώρων. Το Ισραήλ έχει ήδη εκφράσει τη σαφή πρόθεσή του να περάσει θαλάσσιο αγωγό από τα οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Βασιλικό, όπου θα γίνεται η υγροποίηση του φυσικού αερίου και μετά θα διοχετεύεται με πλοία προς τις χώρες της ΕΕ και αλλού. Το Ισραήλ, λόγω και των προβλημάτων του με την Τουρκία, αφενός αποκλείει το ενδεχόμενο να περάσει αγωγό προς τα τουρκικά παράλια, αφού κάτι τέτοιο θα το καθιστούσε όμηρο της Άγκυρας, αφετέρου εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ενός στρατηγικού άξονα μεταξύ του ίδιου, της Κύπρου και της Ελλάδας. Θετική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνιστούσε και το ενδεχόμενο καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελλόριζο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εφάπτεται της κυπριακής και θα αποκλείει κάθε έξοδος της Τουρκίας προς την Αίγυπτο. Η Άγκυρα, μετά τον καθορισμό της κυπριακής με την αιγυπτιακή ΑΟΖ, έχει επέμβει προς το Κάιρο, το οποίο προβάλλει προσκόμματα για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα. 

Ασπίδα ασφαλείας 

Ούτως ή άλλως, η Κύπρος μπαίνει στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η δημιουργία συμφερόντων μέσω ξένων εταιρειών, όπως του ρωσικού κολοσού της Γκαζπρόμ που έχει επιδείξει ενδιαφέρον, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών, δημιουργεί μια ασπίδα ασφάλειας οικονομικών, εμπορικών και ενεργειακών συμφερόντων, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των τουρκικών απειλών, οι οποίες συνεχίζονται. Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης σε κάποια από τα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε, εάν ανοίξουν προσφορές, να φοβούνται οι μεγάλες εταιρείες να μπουν στο παιχνίδι. Ταυτοχρόνως, στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και εντός των τουρκικών θαλάσσιων συνόρων η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί πλήρη έλεγχο. Ήδη έχει βάλει στο παιχνίδι τη γνωστή εταιρεία Shell σε ό,τι αφορά τον δικό της θαλάσσιο χώρο και έχει επιβάλει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ψευδοκράτους και της Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή ακόμη και πετρελαίου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Ακολούθως, η Τουρκία θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει τη συμφωνία αυτή μέσω μιας λύσης, για να έχει τον ενεργειακό έλεγχο στον βορρά. Γι' αυτό υπάρχουν φωνές στην ελληνοκυπριακή πλευρά που καλούν την πολιτική ηγεσία να δεσμευτεί από τώρα ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ τη νομιμοποίηση μιας τέτοιας συμφωνίας. 

Αέριο, Προεδρικές 
και οικονομία 

Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 ήρθε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, της χειρότερης που περνά η Κύπρος μετά το 1974, και έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Συνεπώς, το φυσικό αέριο θα μπει στην καθημερινή πολιτική και οικονομική ζώνη των Κυπρίων. Είναι πρόδηλο ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση του φυσικού αερίου για να ξεπλύνει την κακή οικονομική διαχείριση της δικής του διακυβέρνησης, που έφερε την Κύπρο ένα βήμα πριν από τον μηχανισμό στήριξης. 

Το έλλειμμα φτάνει το 6,6% επί του ΑΕΠ, παρότι η προεδρία Παπαδόπουλου άφησε πλεόνασμα της τάξης του 3,3% επί του ΑΕΠ, και η ανεργία ανέρχεται στο 7,8% πλήττοντας κυρίως τους νέους. Η αντιπολίτευση ζητά εθνική στρατηγική επί του θέματος, θεωρώντας ότι η προσπάθεια είναι κοινή και ότι εάν σήμερα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα οφείλονται στις δικές της πιέσεις, επειδή η κυβέρνηση είχε δείξει επί μακρόν ατολμία. 

Τώρα, για την οικονομία δημιουργούνται νέες προοπτικές και, εφόσον γίνει καλή διαχείριση της υπόθεσης του φυσικού αερίου, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να αγνοούν τις νέες πραγματικότητες. Υπολογίζεται ότι μόνο από το οικόπεδο 12 η Κύπρος μπορεί να έχει κέρδη 80 δισ. ευρώ! Καθόλου λοιπόν τυχαίες δεν είναι οι αναφορές για την έναρξη μιας νέα εποχής. 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: