Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012


Tου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΖΕΛΟΥ
  
Στην αδιάκοπη ροή του χρόνου, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υποδεχτούμε την καινούργια χρονιά για άλλη μια φορά. Ας ευχηθούμε ότι το 2012 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες.


Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θα πρέπει ο λαός να τη διατηρήσει ζωντανή και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον. Σε όλα τα νοικοκυριά της ελληνικής κοινωνίας που σήμερα υποφέρουν και συνωστίζονται στα συσσίτια των εκκλησιών και των δήμων, ευχόμαστε καλύτερες μέρες. Η ευχή μας είναι η ελληνική κοινωνία να σταματήσει να υποβαθμίζεται και οι πολιτικοί μας να αντιληφθούν επιτέλους τον σφυγμό της κοινωνίας και την απόγνωσή της. Ελπίζουμε η κοινωνική συνοχή που κατεδαφίστηκε με τα μέτρα που έλαβε την τελευταία διετία η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, να ανορθωθεί μέσα στο 2012, αν φυσικά σταματήσουν οι φοροεπιδρομές του κ. Βενιζέλου σε βάρος των πολιτών χαμηλού εισοδήματος. 




Ο καινούργιος χρόνος συγκεντρώνει πολλές προσδοκίες. Όμως αυτές δεν φαίνεται καθόλου πιθανόν να εκπληρωθούν, ενώ το τέλμα θα συνεχίζεται και μάλιστα θα βαθαίνει. Τι θα θέλαμε να μας φέρει ο καινούργιος χρόνος;


Στη διάρκεια του 2012 ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν εκλογές. Σ' αυτές τις εκλογές ο λαός πρέπει να δώσει την προτίμησή του στους υποψήφιους που παρουσιάζουν μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία και ξέρουν πώς βγαίνει το ψωμί. Μόνον αυτοί μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του αγωνιστή μεροκαματιάρη και να προσέξουν τα προβλήματά του. Η πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις μελλοντικές εκλογές θα πρέπει να είναι η κατάργηση του μισθού των βουλευτών και των συντάξεών τους. Σύνταξη θα λαμβάνουν από τα Ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν βουλευτές. Και ο μισθός τους θα πρέπει να είναι μια τιμητική αποζημίωση. Είναι αδιανόητο προκλητικά να απαιτούν από τον φτωχό συνταξιούχο και τον μεροκαματιάρη εργάτη να συμβάλει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας με τον περιορισμό του ελαχίστου εισοδήματός του, ενώ αυτοί, που είναι οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης, να απολαμβάνουν τα προνόμιά τους και τις αμοιβές τους. Μέσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση και για την αντιμετώπισή της, οι πολιτικοί μας συνεχώς ζητάνε από τον λαό συστράτευση, σύνεση και σωφροσύνη, ενώ οι ίδιοι συμπεριφέρονται σαν «άφρονες πλούσιοι». Είναι αυτοί που αν δεν συνετιστούν θα φθείρουν ανεπανόρθωτα το δημοκρατικό σύστημα. Η δική μας η πρόταση είναι να δημιουργηθεί η «Βουλή των Συντεχνιών» με ποσοστιαία συμμετοχή πολιτών που έχουν εργαστεί σκληρά, όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των εμπόρων, των εργαζομένων στα ανθυγιεινά και λοιπά επαγγέλματα. Και να σταματήσει η Βουλή να δέχεται τους γόνους και τους απογόνους των πολιτικών οικογενειών που δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα ένσημο από προσωπική εργασία.


Ας ελπίσουμε ότι το 2012 ο λαός θα απαλλαγεί από τη φορομπηχτική μανία αυτής της κυβέρνησης και από την ισχυρή τάση για συνεχές κούρεμα των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Να σταματήσουν τα λουκέτα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση της ανεργίας, που είναι αποτρόπαιο φαινόμενο από κοινωνική και οικονομική άποψη. Η μελλοντική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, ελπίζουμε να θέσει πρώτη προτεραιότητά της την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για να περιοριστεί το 2012 η ύφεση. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη δεν βλέπουμε να έχει καμία πιθανότητα. Το γράφουμε όμως επειδή φρονούμε ότι είναι η πρώτη αναγκαιότητα για τον ελληνικό λαό και γενικά για την πατρίδα μας. Μόνο με την ανάπτυξη, την οποία θα πρέπει να ενισχύσουν και οι τράπεζες με πιστωτική επέκταση βάσει κριτηρίων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δυστυχώς η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έδωσε προτεραιότητα αποκλειστικά και μόνο στην ικανοποίηση των δανειστών μας, δηλαδή των κερδοσκόπων επενδυτών, και παραμέλησε όλα τα άλλα επείγοντα προβλήματα. Υπογραμμίζουμε με ευχαρίστηση ότι ακόμη και ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατανόησε πλέον τη σπουδαιότητα που έχει η ανάπτυξη για την επιβίωση του λαού μας. Και ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς δείχνει ζήλο στην προσπάθεια να θέσει σε εφαρμογή μια αναπτυξιακή πορεία. Αν ποτέ αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, να ευχηθούμε να είναι η πρώτη του προτεραιότητα η ανάπτυξη.


Ας ελπίσουμε ότι το 2012 θα υπάρξει κάποια ανόρθωση του κύρους των δημοκρατικών μας θεσμών. Μεγάλη υποβάθμιση παρατηρείται σε όλους τους θεσμούς του πολιτεύματός μας. Η διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) έχει πλέον ατονήσει. Η διαπλοκή κατάφερε να εξαρθρώσει την ανεξαρτησία αυτών των εξουσιών. Και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι αποκλειστικά ελληνική ιδιαιτερότητα. Σήμερα έχουμε διαρχία. Οι εξουσίες είναι δύο. Η χρηματοπιστωτική αγορά με όλα της τα παρακλάδια, τις τράπεζες, τις επενδυτικές επιχειρήσεις και τους οίκους αξιολόγησης και τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, με τους τάχα διαμορφωτές της κοινής γνώμης και με τις αποβλακωτικές παρουσιάσεις των θεμάτων και των προβλημάτων. Οι δύο αυτές αρχές είναι που καθορίζουν τη δράση των κυβερνήσεων και επιβάλλουν τις απόψεις και τις αποφάσεις τους στη νομοθετική, στην εκτελεστική και ίσως και στη δικαστική, δυστυχώς, εξουσία. Οι τρεις τέως εξουσίες χρησιμοποιούνται πλέον για να υλοποιούν και να νομιμοποιούν την πολιτική των αγορών. Μια κάποια ισχυρή δύναμη αντίστασης διαπιστώνεται ακόμη στη δικαστική εξουσία, στην οποία εξακολουθούν να υπηρετούν λειτουργοί που πραγματικά είναι αφοσιωμένοι στο «ιδεατόν είναι της Δικαιοσύνης». Για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο η δημοκρατία λειτουργεί σωστά, στη χώρα μας τουλάχιστον, ας θυμηθούμε ότι παρατηρείται εδώ αριθμητική υπερτροφία της συμπολίτευσης και ατροφία της αντιπολίτευσης. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα σήμερα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ Βουλής και λαού. Αυτό δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η σημερινή Βουλή δεν αντιπροσωπεύει πλέον τον λαό. Και έπρεπε προ πολλού να διενεργηθούν εκλογές για να υπάρξει αρμονία Βουλής και εκλογικού σώματος. Αντί γι' αυτό βλέπουμε να μεταβάλλεται διαρκώς η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Από το Φεβρουάριο που είχε αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες μετατέθηκε για τον Απρίλιο και τώρα πάλι για τον Μάιο. Και ασφαλώς δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές, γιατί φαίνεται ότι η Ευρωζώνη και η «τρόικα» δείχνουν αδυναμία στην κυβέρνηση των πειθήνιων τέκνων που υπάρχουν την τελευταία διετία. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τους δανειστές μας. Βολεύτηκαν και αυτοί με την πολιτική που χάραξε το δίδυμο Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου και την οποία συνέχισε ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών. Έχουμε τη γνώμη ότι συνεχώς θα εφευρίσκονται διάφορες αληθοφανείς δικαιολογίες για να διατηρείται στην εξουσία η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου και να τρομοκρατείται ο λαός με διάφορα διλήμματα. Έτσι αυτή η ψευδεπίγραφη δημοκρατία που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα θα μακροημερεύσει. 


Πολλά τα προβλήματα της Ελλάδος αυτήν την εποχή. Και δύσκολη είναι η επίλυσή τους. Και είναι βέβαιο ότι μέσα στο 2012 δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν. Θα ήταν πλάνη να πιστεύουμε ότι χρόνια προβλήματα που έχουν επισωρευτεί από τις πράξεις και παραλείψεις των διαφόρων κυβερνήσεων που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι δυνατόν να επιλυθούν με διαδικασίες εξπρές, μέσα σε διάστημα ενός ή δύο ετών. Έτσι, με το σκεπτικό αυτό, οι ελπίδες για την επίλυσή τους ψαλιδίζονται. Ας ευχηθούμε όμως ότι το 2012 θα υπάρξει μια κυβέρνηση (η οποία βέβαια θα προκύψει από εκλογές) που θα διακατέχεται από τη θέληση να λάβει μέτρα ώστε να αρχίσει μια διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα μας σήμερα σε πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα εθνικά μας θέματα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, η καθιέρωση της ΑΟΖ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που επιδεινώνονται μετά τις αποκαλύψεις του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ ότι τούρκοι πληρωμένοι πράκτορες έκαψαν τα ελληνικά δάση. Ύστερα από αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και να ζητήσει αποζημίωση από την Τουρκία, γιατί φτάνει πια η υποχωρητικότητά μας απέναντι σε έναν γείτονα που προσπαθεί να μας αφανίσει. Ο κ. Δήμας, που χειρίζεται τώρα ως υπουργός Εξωτερικών τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, με το διεθνές κύρος που διαθέτει μετά την επιτυχημένη θητεία του ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, είμαστε βέβαιοι ότι θα διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα της Ελλάδας σ' αυτά τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι μάλλον θα ξεκινήσει μέσα στο 2012 η διαδικασία για την επίλυσή τους.


Νέο έτος, νέα δανειακή σύμβαση, νέο Μνημόνιο, νέα μέτρα. Ας ελπίσουμε ο καινούργιος χρόνος να αποτελέσει την απαρχή για μια νέα πορεία για τον ελληνικό λαό. 


.paron.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: