Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά μόνον για τις τράπεζες-Στα 155 δισ. έφτασε συνολικά η ενίσχυση τους!


«Λεφτά υπάρχουν», αλλά μόνον για τις τράπεζες, αφού η κυβέρνηση αύξησε στα 60 δισ. από 30 δισ. που είχε προϋπολογίσει την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, φτάνοντας τις εγγυήσεις στο αστρονομικό ποσό των 155 δισ. στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Επιπλέον, για την ανακεφαλοποίηση έχουν προβλεφθεί 10 δισ., συν 30 δισ. μετά τη νέα δανειακή σύμβαση.




Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής χθες το απόγευμα ότι, μετά από «μακρές συζητήσεις» και σχετική επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που ζητούσε την άμεση λειτουργία του συστήματος εγγυήσεων, αυξάνει τις εγγυήσεις από 30 σε 60 δισ. Ας σημειωθεί ότι αρχικά ήταν 15 δισ., έγιναν 30 δισ., για να φτάσουν με τη χθεσινή τροπολογία Βενιζέλου στα 60 δισ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, που δεν είναι οι τραπεζίτες, αλλά οι καταθέτες, είναι εγγυημένο, αφού από τα ποσά που έχουν εγκριθεί από το 2008 έως σήμερα είναι ενεργοποιημένα περισσότερα από 106 δισ. και αφορούν "5 δισ. για προνομιούχες μετοχές, με ενεργοποιημένα τα 3 δισ. εγγυήσεις, 85 δισ. προς την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα -ενεργοποιημένα τα 65 δισ.-, ειδικά ομόλογα 8 δισ. -ενεργοποιημένα 7,8 δισ.- και εγγυήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος 60 δισ.".
Απαντώντας στην ερώτηση της προέδρου της Επιτροπής Βάσως Παπανδρέου διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα ποσά δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος και είναι σύμβαση πίστης προς τις τράπεζες, αφού το PSI απομειώνει την εμπορική αξία των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και θα τις οδηγήσει σε εγγραφή ζημιών.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η λίστα των μεγαλοφειλετών
Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αποκάλυψε ότι οι οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έχουν ειδοποιηθεί από τις 18 Νοεμβρίου και η προθεσμία προκειμένου να λύσουν τις εκκρεμότητες λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 25.11 και τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάρτηση των ονομάτων στο Διαδίκτυο με τους περιορισμούς που έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΒΟΥΚΟΥ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: