Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πρός μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών πέραν της 19ης Φεβρουαρίου


Σε σημείο αναφοράς, ή «ενδεικτική ημερομηνία» όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, φαίνεται να περιορίζεται η 19η Φεβρουαρίου για τις εκλογές, καθώς όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και η μεταβατική κυβέρνηση πιθανώς να μην μπορέσει μέχρι τότε να ολοκληρώσει το έργο της.

Ο κ. Παπαδήμος, από το Λουξεμβούργο όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε ξεκάθαρα για ενδεικτική ημερομηνία, τονίζοντας ότι «εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τον στόχο που πρέπει να ολοκληρώσει».

«Αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τον στόχο που πρέπει να ολοκληρώσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική. Θα κάνουμε το παν για να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας το συντομότερο δυνατόν και όταν γίνει αυτό θα προκηρυχθούν εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός.

Αλλά και από την Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για τη δεσμευτικότητα της 19ης Φεβρουαρίου, είπε ότι «η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι συμβατική, καθώς όσο καθυστερεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και οι διαπραγματεύσεις υλοποίησης του PSI, θα πάει πίσω και η ημερομηνία των εκλογών».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το πρωί στον Βήμα 99,5 δήλωσε: «Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι έχουμε 19 Φεβρουαρίου συμφωνημένη μια ημερομηνία. Λέω, όμως, και δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος να μη συμφωνεί, από αυτή την ημερομηνία αν πάει κανείς λίγο μπρος, ή λίγο μετά δεν σημαίνει ότι αθετεί συμφωνίες, όταν μάλιστα αυτό προκύπτει εξ ανάγκης». 

Και η ή πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε: «Ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα εξαντληθεί με την οριστική εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, η οποία δεν είναι πιθανόν να έχει οριστικοποιηθεί ως τις 19 Φεβρουαρίου. Πιθανόν να χρειαστεί κανένα μήνα παραπάνω, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στον Realfm, είπε αντιστοίχως: «Η 19 Φεβρουαρίου παραμένει ως μία προβλεπόμενη ημερομηνία εκλογών. Όμως ήδη μέχρι σήμερα, έχουμε χάσει 10 ημέρες. Το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Το βλέπω να πηγαίνει λίγο πίσω».

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία, που μέχρι πρότινος είχε επιμείνει στην συμφωνημένη ημερομηνία, φαίνεται πλέον να μην αποκλείει μία μικρή απόκλιση από αυτή. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η ομάδα Βενιζέλου που γνώριζε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του PSI συμφώνησε σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε όμως ότι «αν η διαδικασία καθυστερήσει, τότε θα το δούμε».Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ξεκαθάρισε πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλά για μεγάλη παράταση του βίου της, όπως, π.χ., προτείνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: