Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Κολλημένοι» 7 σταθμοί του μετρό, μεταξύ αυτών και οι 4 της περιοχής των Νοτίων Προαστίων



Κολλημένη στο... φανάρι είναι η υπόθεση της λειτουργίας επτά νέων σταθμών του μετρό, λόγω «εμπλοκής» εξαιτίας της υπόθεσης «Siemens».

Αν και είναι σχεδόν έτοιμοι εδώ και περισσότερους από 20 μήνες, οι σταθμοί παραμένουν εν αχρησία καθώς λείπουν ορισμένα λειτουργικά συστήματα που πρέπει να παραδοθούν από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Πρόκειται για τέσσερις σταθμούς στα νότια προάστια (Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό), δύο σταθμούς στα δυτικά (Περιστέρι και Ανθούπολη) και το σταθμό στην επέκταση της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι. Ο σταθμός στο Χαϊδάρι, μάλιστα, με βάση το αρχικό πλάνο, θα έπρεπε να είχε παραδοθεί από το 2008.
Η Siemens κέρδισε προκηρυχθέντα διαγωνισμό για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης στους σταθμούς του μετρό, ωστόσο λόγω του μετέπειτα «σκανδάλου Siemens », κανείς αρμόδιος υπουργός δεν παίρνει την ευθύνη να βάλει την υπογραφή του. Ετσι, οι σταθμοί απλώς υπάρχουν και τα τρένα... δεν περνούν.
«Αν δεν λειτουργήσουν οι επεκτάσεις μέσα στις προθεσμίες, οι νέοι σταθμοί κινδυνεύουν να απενταχθούν από τα Κοινοτικά Προγράμματα και να χαθούν από τη χρηματοδότηση εκατομμύρια ευρώ», λένε πηγές της «Αττικό Μετρό».
Ολο το σύστημα σηματοδότησης λειτουργεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία, συνεπώς είναι αδύνατο οι επεκτάσεις να «συνεργαστούν» με διαφορετικό σύστημα. Αλλωστε, περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι για να διευθετηθεί το όλο θέμα και να παραδοθούν οι σταθμοί στο κοινό θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες και, τουλάχιστον για το σταθμό του Ελληνικού, η προθεσμία για να λειτουργήσει εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και 256 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα θα κάνουν φτερά.
ΠΗΓΗ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: