Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Χρονογραφώντας τον χρονογράφο Δημήτρη Ψαθά

psathas

Τιμώντας τη μνήμη του Δημήτρη Ψαθά, το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr την εκπομπή «Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά» παραγωγής 1993.

Η εκπομπή καταγράφει τη σημαντική διαδρομή του χρονογράφου και θεατρικού συγγραφέα στο χώρο του πολιτισμού. Για την παρουσία του στη δημοσιογραφία μιλούν οι Δημήτρης Μαθιόπουλος και Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σχολιάζει τη γραφή και το ύφος του Δημήτρη Ψαθά στο χρονογράφημα και το σατιρικό ευθυμογράφημα. Αναφέρεται στα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα, όπως το «Η Θέμις έχει κέφια» (1937), σάτιρα για τα δικαστήρια, και το χιουμοριστικό μυθιστόρημα «Μαντάμ Σουσού». Για την τηλεοπτική μεταφορά του τελευταίου, μιλούν οι ηθοποιοί Αννα Παναγιωτοπούλου και Θανάσης Παπαγεωργίου.
Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται επίσης η ιδιότητα του Ψαθά ως θεατρικού συγγραφέα και η συνεισφορά του στην ελληνική κωμωδία. Οι ηθοποιοί Γιάννης Γκιωνάκης, Κατερίνα Γιουλάκη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Θύμιος Καρακατσάνης, Γιάννης Δαλιανίδης, Μανώλης Κορρές μιλούν για τα θεατρικά του έργα.
Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι του Πέτρου Παναμά, η δημοσιογραφική επιμέλεια της Λυδίας Δημοπούλου και η διεύθυνση παραγωγής του Γιώργου Σαμιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: