Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Απαίτησαν άμεσες λύσεις για φλέγοντα προβλήματα

Δεύτερη μέρα δεκάδων κινητοποιήσεων, χτες, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Για δεύτερη μέρα οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκαναν τοπικές κινητοποιήσεις σε σχολές και τμήματα, για κάθε πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής που πλήττει τους φοιτητές και τους σπουδαστές, για την υπολειτουργία των ΤΕΙ, λόγω της μείωσης των διδασκόντων, το κόστος για τα αναλώσιμα, τα βιβλία που «καλούνται» να πληρώσουν οι φοιτητές και σπουδαστές, τη σίτιση, τη στέγαση, τη μετακίνηση κ.ά.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας για τα συγγράμματα. Οι φοιτητές «δικαιούνται», με βάση απόφαση του υπουργείου, ένα βιβλίο και ...κάτι ανά μάθημα και πληρώνουν για τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μάθημα «Κοινωνικής Θεωρίας Ι» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, όπου το επιπλέον βιβλίο κοστίζει 17 ευρώ. Επίσης, δε διανέμονται δωρεάν οι «φάκελοι» σημειώσεων αλλά οι φοιτητές τους αγοράζουν προς 3 ευρώ. Για το θέμα των βιβλίων η απάντηση που πήραν οι φοιτητές ήταν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι, απ' τη στιγμή που υπάρχει η νέα εγκύκλιος, ενώ για το θέμα των σημειώσεων υποστηρίχτηκε πως έχει καθυστερήσει ο σχετικός διαγωνισμός.
Στην ΑΣΟΕΕ προχώρησαν σε κινητοποίηση στο εστιατόριο, απαιτώντας δωρεάν σίτιση. Οι φοιτητές «μπλόκαραν» την ταμειακή μηχανή και οι φοιτητές έφαγαν δωρεάν.
Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας και στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά έκαναν κινητοποιήσεις για την έλλειψη καθηγητών και το κόστος των αναλώσιμων.
Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας έκαναν κινητοποίηση στη ΔΕΗ, με σύνθημα: «Οχι στα χαράτσια για τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και έκαψαν «χαράτσια» της ΔΕΗ.
Στο ΤΕΙ Καλαμάτας οι Επιτροπές Αγώνα προχώρησαν σε κατάληψη του εστιατορίου απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές, να μην πληρώνουν την κάρτα σίτισης (2 ευρώ). Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα και η ΓΣ των Οικοτρόφων της Εστίας Καλαμάτας καλούν τους πρωτοετείς οικοτρόφους να μην πληρώσουν την εγγύηση 90 ευρώ για το δωμάτιο.
Στον Πύργο οι σπουδαστές της Επιτροπής Αγώνα του ΤΕΙ απαίτησαν δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές, με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο. Οι σπουδαστές ψήσανε σουβλάκια έξω από τη λέσχη σίτισης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια στο ΤΕΙ: Η λέσχη σίτισης έχει παραδοθεί σε ιδιώτη και η ποιότητα του φαγητού είναι εξευτελιστική, ενώ στην αρχή της χρονιάς ζήταγαν λεφτά από τους φοιτητές για να τους δώσουν μισό πιάτο φαΐ. Η κινητοποίηση είχε θετική ανταπόκριση και μαζική συμμετοχή από τους σπουδαστές του ΤΕΙ.
Ο Σύλλογος του ΤΕΙ Λαμίας και οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Χαλκίδας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στις Περιφέρειες για τους μειωμένους προϋπολογισμούς και τη σίτιση και πήραν τις ίδιες απαντήσεις: Σας καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Στο Βόλο, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, σπουδαστές στον ΟΑΕΔ και τα ΙΕΚ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πανεπιστημίου και στη συνέχεια διαδήλωσαν, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική, στους δρόμους της πόλης, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Ο αποκαλυπτικός ρόλος της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ
Απάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση της Διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, που μιλά για φαινόμενα βίας μέσα στα πανεπιστήμια
Η διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ στις 21 Νοέμβρη εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο», αναφέροντας πως «τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε να προκαλούνται - για μια ακόμα φορά - ποικίλα φαινόμενα βίας μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κυρίως εναντίoν συναδέλφων που είναι μέλη των 5μελών εκλογικών επιτροπών για τα Συμβούλια Διοίκησης». Προχώρησε και σε έκκληση στο υπουργείο Παιδείας «να συνδράμει στο μέγιστο εφικτό και με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμια», αλλά και στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων «να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και λοιπών ακαδημαϊκών λειτουργιών».
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστώναπάντησε στην «άθλια ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ», σημειώνοντας:
«Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ο ρόλος της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ως μακρύ χέρι του υπουργείου Παιδείας και πρόθυμου υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Καιρό τώρα κάνουν τα πάντα για να υλοποιηθεί η βάρβαρη πολιτική σε ΑΕΙ - ΤΕΙ (είσοδος επιχειρήσεων, εφαρμογή νέου νόμου - πλαισίου, ψήφιση πετσοκομμένων προϋπολογισμών κ.λπ.). Τώρα, με αφορμή επιθέσεις των μέχρι πρότινος συμμάχων τους εναντίον καθηγητών που πρωτοστατούν στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, απαιτούν κατάργηση του ασύλου και καταστολή κάθε αγώνα μέσα στα Ιδρύματα.
Εχει, μάλιστα, το θράσος η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ να απαιτεί παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων των Ιδρυμάτων για "να πετύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και λοιπών ακαδημαϊκών λειτουργιών". Δηλαδή, σε απλά ελληνικά : "Τα κεφάλια μέσα, τσακίστε όποιους αγωνίζονται, εφαρμόστε το νέο νόμο - έκτρωμα».
Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει την πάλη του. Να απομονώσει τους φοιτητοπατέρες των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, να απομονώσει τις τυχοδιωκτικές ενέργειες ομάδων που αξιοποιούνται για την κατάργηση του ασύλου και τη συκοφάντηση του αγώνα. Οι τραμπουκισμοί καθηγητών και αυτές οι ενέργειες δεν έχουν σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τον οργανωμένο αγώνα. Ο νέος νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί, οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης θα μείνουν στα χαρτιά. Κανένας φοιτητής και καθηγητής να μην πάρει μέρος».

Σπουδές χωρίς βιβλία!
Για μήνες το υπουργείο Παιδείας μεθόδευσε την περικοπή της δωρεάν διανομής βιβλίων και τελικά, σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση, οι φοιτητές δικαιούνται στην ουσία ένα βιβλίο και κάτι ...ψιλά ανά μάθημα. Αυτή την περίοδο οι φοιτητές και οι σπουδαστές «καλούνται» ν' αγοράσουν τα επιπλέον βιβλία, πληρώνοντας απ' την τσέπη τους. Το κόστος αυτό για τη «δωρεάν» Παιδεία έρχεται να προστεθεί στα υπέρογκα έξοδα που έχουν οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους, για σπουδές.
Το ζήτημα ξεφεύγει απ' τη βάρβαρη επέλαση στο λαϊκό εισόδημα, αφού οδηγεί τις σπουδές στην πλήρη απαξίωση. Στην πράξη το υπουργείο Παιδείας ζητά απ' τους αυριανούς επιστήμονες να μελετούν μόνο ένα βιβλίο, παροτρύνοντάς τους να βρουν, υποτίθεται, την υπόλοιπη βιβλιογραφία ηλεκτρονικά κ.α. Το αντεπιχείρημα της πολλαπλής επιλογής και όχι του ενός εγχειριδίου είναι αστείο. Στις σπουδές μπορεί και πρέπει ν' αξιοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο, τεχνολογικό ή άλλο, όμως τα βιβλία έχουν αναντικατάστατο ρόλο. Πρόκειται για ένα αυτονόητο συμπέρασμα, το οποίο αμφισβητείται! Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να έχουν τα πάντα για να μπορέσουν ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιστήμης τους. Χρειάζονται τα πάντα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Ηδη παρέες φοιτητών και σπουδαστών μοιράζονται τα επιπλέον βιβλία που ζητά ο καθηγητής, επειδή δεν έχουν τα χρήματα να τα πληρώσουν! Εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση για το θέμα, θα καταργήσουν ακόμα και το ένα βιβλίο ανά μάθημα που διανέμουν δωρεάν! Η πολιτική που εφαρμόζεται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ - και με το νέο νόμο-πλαίσιο - ξεπερνά κάθε όριο.
Η διεκδίκηση των απαραίτητων συγγραμμάτων είναι άμεσο ζήτημα για κάθε φοιτητή, κάθε σπουδαστή, αλλά και κάθε καθηγητή, ο οποίος σέβεται την επιστήμη που υπηρετεί. Ηδη το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει αντιδράσει με σχετικές κινητοποιήσεις στα τμήματα και στις σχολές. Οι Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ μπορούν και πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, ανατρέποντας την απαράδεκτη απόφαση για ένα βιβλίο ανά μάθημα και διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα βιβλία και άλλα μέσα που χρειάζονται οι φοιτητές και οι σπουδαστές.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σύσκεψη ωρομίσθιων - αναπληρωτών - ανέργων
Η Επιτροπή Αγώνα Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών διοργανώνεισύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην Ομοσπονδία Λογιστών (Κάνιγγος 27).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: