Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ προωθεί τον Κουβέλη ως “σοβαρή και υπεύθυνη αριστερά”!!



Ο Κουβέλης είναι μια ελπίδα για την Αριστερά και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί τελικά το μήνυμα του έχει ακουστεί
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά, Κανάλι 1, στους 90,4, και στην εκπομπή «Δυο ρεπόρτερ, ένα θέμα» με τους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασσιμάτη, μεταξύ άλλων, δήλωσε:


Δημ: Σε όλη αυτή τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ποιον είστε πιο κοντά και πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη σελίδα για το ΠΑΣΟΚ;
Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Δεν μπορώ να βγω και να πω ότι υποστηρίζω κάποιον υποψήφιο ο οποίος ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί. Θα ήταν άκομψο αλλά το πρωτεύον είναι ποιο θα είναι το πολιτικό περιεχόμενο που θέλουμε να ακούσουμε από έναν υποψήφιο που θα στηρίξουμε. Και σε αυτό υπάρχουν δυο βασικά στοιχεία: πρώτον θέλουμε μια ανατροπή στο πολιτικό σύστημα, μια εκδημοκρατικοποίηση του δημοκρατικού συστήματος αλλά αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έφερε την οικονομική κρίση και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας για του πιο αδύναμους γιατί ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα περάσουμε μήνες και χρόνια λιτότητας, με ανεργία, με μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Και αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε ως ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η λιτότητα να μην φέρει αποσύνθεση της κοινωνίας και να γίνεται με σεβασμό στα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Δημ: Πρέπει να υπογράψει ο κ. Σαμαράς;

Αυτά τα πράγματα είναι παιδιάστικα. Υπογράφουμε, δεν υπογράφουμε, να υπογράψουμε να τελειώνουμε. Το κάναμε θέμα μόνοι μας. Από την πλευρά των ευρωπαίων, και αυτοί έχουν πεισμώσει σαν μικρά παιδιά. Αφού το είπαμε, το δηλώσαμε,. Πρέπει να ξεπεραστεί. Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Δεν είναι μια κυβέρνηση που αποτελεί αναπαραγώγιμο μοντέλο. Πρέπει να πάμε σε εκλογές και θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει συνολική πολιτική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Δημ: Αυτοδύναμη;     

Οι κυβερνήσεις είναι πάντα αυτοδύναμες, ακόμα και οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Εννοείται μονοκομματική κυβέρνηση. Έχουμε καταντήσει να θεωρούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι μόνο η μονοκομματική. Δεν είμαι υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων, πιστεύω ότι έχουν κλείσει έναν κύκλο. Είμαι υπέρ των διευρυμένων.

Δημ: Τα διευρυμένα μοντέλα κάνουν και εκπτώσεις όμως.

Κατεξοχήν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ευνοούν το πελατειακό κράτος. Δεν πιστεύω υποχρεωτικά σε μονοκομματικές κυβερνήσεις αλλά πιστεύω σε κυβερνήσεις που έχουν  ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Παραδείγματος χάρην, για το θέμα της υγείας έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Η ΝΔ θέλει διευρυμένο εθνικό σύστημα υγείας και θέλει να περάσει όλο στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς έχουμε αντίθετη άποψη. Πως θα κάνουμε πολιτική; Είναι υγιές να υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μια σούπα.

Δημ: Με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και με ποιες η ΝΔ;

Σίγουρα η ΝΔ θα συνεργαστεί με τον κ. Καρατζαφέρη, ανήκουν στην ίδια πολυκατοικία και τώρα τελευταία τα βρίσκουν μια χαρά. Ενδεχομένως μπορούν να τα ξαναβρουν και με την κ. Μπακογιάννη. Έχουν μια δυνατότητα. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρούμε άλλες δυνάμεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς που είναι ο φυσικός σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη πολιτική. Το ΚΚΕ από παλαιότερα. Ο ΣΥΝ που τα τελευταία 20 χρόνια κάνει ένα βήμα προς τα εδώ ένα βήμα προς τα εκεί, τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί. Ο κ. Κουβέλης είναι μια ελπίδα για την Αριστερά και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί τελικά το μήνυμα του έχει ακουστεί. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που πιθανώς να μην εκφράζονται με κομματικό τρόπο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κάναμε συμμαχίες που είναι στο χώρο της Αριστεράς, όχι υποχρεωτικά μέσα από κόμματα. Γιαυτό όταν είπα διευρυμένη κυβέρνηση, εννοώ ότι δεν πρέπει να είναι αμιγώς κομματική.

Δημ: Εξαρτάται και τι κουβαλάνε από πίσω τους οι προσωπικότητες.

Πιστεύω ότι υπήρχαν προσωπικότητες που είχαν απήχηση και γιαυτό είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Δημ: Ο κ. Κουβέλης είπε ότι καλά κάνει ο κ. Σαμαράς και δεν υπογράφει.

Δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Σε μια δημοκρατία ο καθένας υποστηρίζει την άποψη του. Για το θέμα αυτό της υπογραφής σας είπα ότι έχουμε μπει σε ένα παιχνίδι πείσματος αμοιβαίο. Θεωρώ υπερβολικό και το πείσμα των ευρωπαίων και του κ. Σαμαρά. Θεωρώ ότι πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Είναι αστείο να συμφωνούμε επί της ουσίας και να σκοντάφτουμε σε ένα διαδικαστικό πρόβλημα.

Δημ: Προλαβαίνει να εκτονωθεί γιατί οι ευρωπαίοι στέλνουν τελεσίγραφα.
Αυτό λέω. Ότι το πείσμα των ευρωπαίων είναι υπερβολικό.

Δημ: Πρέπει να υπάρξουν φωνές που θα πουν στους ευρωπαίους ότι αυτά είναι υπερβολικά.  

Θεωρώ απίθανο ενώ έχουμε κάνει τόσο δρόμο το να σκοντάψουμε σε ένα τέτοιο πρόβλημα. Θα ήταν αστείο και γελοίο για όλους μας.

Δημ: Μήπως είναι ένα καψόνι;

Έχει αυτήν την μορφή. Γιαυτό και εμείς πρέπει να απαντήσουμε επί της ουσίας, να τους πούμε ότι «υπάρχουν κάποια θέματα, να τα συζητήσουμε και να βρούμε μια ικανοποιητική λύση για όλους». Δεν μπορεί να λύνεται αυτό το θέμα με τελεσίγραφα.

Δημ: Όμως οι ευρωπαίοι δεν μας πιστεύουν.

Βρισκόμαστε στη θέση του αδύνατου γιατί εμείς έχουμε την κύρια ανάγκη αλλά πρέπει να πούμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι και αυτοί έχουν κάνει πολύ τραγικά λάθη. Πρώτον γιατί άργησαν να συνειδητοποιήσουν την πραγματική φύση του προβλήματος. Δεύτερον, άργησαν να έχουν μια σταθερή πορεία. Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι στην ιστορία του ευρώ έχουμε ακολουθήσει έναν πολύ λαμπερό δρόμο έχει πάρα πολλά τρωτά. Και το βασικό είναι ότι κάναμε μια νομισματική πράξη με το ευρώ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη οικονομία από πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: