Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Επιτροπεία για τις «απείθαρχες» χώρες προωθεί η Κομισιόν


Σε καθεστώς επιτροπείας θα μπορούσε -υπό εξαιρετικές περιπτώσεις- να θέσει μία χώρα της ευρωζώνης η Κομισιόν, εάν εκείνη αθετεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, όπως περιγράφει έγγραφο της ΕΕ για τους βασικούς κανόνες λειτουργίας των ευρωομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Σε Πράσινη Βίβλο που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, η Κομισιόν εξηγεί πώς θα μπορούσε μια εντατική επιτήρηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών να οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Σε παράρτημα του εγγράφου, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αξιωματούχοι αναφέρουν την πιθανότητα να μπορούν οι ευρωπαϊκές αρχές να θέτουν ένα υπό πτώχευση κράτος σε καθεστώς επιτροπείας, εάν αυτό αθετεί κατ' επανάληψη τις υποχρεώσεις του.

Τέτοιου είδους αυστηροί έλεγχοι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν την Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα των ευρωομολόγων φοβούμενη ότι θα γίνει κατάχρησή τους από σπάταλες κυβερνήσεις για να συνεχίζουν να δανείζονται χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Υπό τον τίτλο «ενισχυμένη επιτήρηση και παρέμβαση στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», αξιωματούχοι της Κομισιόν λένε ότι το όποιο νέο σχέδιο για τα κοινά ομόλογα θα πρέπει να εδράζεται στην ισχυρή τους πιστοληπτική αξιολόγηση.

«Η εξυπηρέτηση των Ομολόγων Σταθερότητας, ή πιο συγκεκριμένα της καταβολής τόκου για τα κοινά ομόλογα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση», αναφέρει η Πράσινη Βίβλος.

«Μια εναλλακτική επιλογή ως προς αυτό θα ήταν να παραχωρηθούν σημαντικές και ενισχυμένες εξουσίες παρέμβασης της ΕΕ σε περιπτώσεις σημαντικών δημοσιονομικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να τεθεί ένα κράτος-μέλος υπό κάποια μορφή επιτροπείας».

Το έγγραφο αναφέρει μία ακόμα επιλογή, να επιβληθεί όρος στις χώρες που δανείζονται μέσω ευρωομολόγου να εξυπηρετούν πρώτα το συγκεκριμένο χρέος, πριν χρησιμοποιήσουν τα ποσά που άντλησαν στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

Περιγράφονται επίσης τα πλεονεκτήματα που θα παρείχε το κοινό ομόλογο στις τράπεζες που δυσκολεύονται να δανειστούν και στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για στήριξη.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: