Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Δύσκολες ισορροπίες, σε μια δύσκολη σχέση…

thumb

Σε λεπτό πάγο βρέθηκε να πατάει τις τελευταίες μέρες η Δημοκρατική Αριστερά εξαιτίας της προσπάθειας για συγκρότηση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., καθώς το κυρίαρχο σύστημα ανοιχτά ζήτησε την εκ μέρους της στήριξη και διερεύνησε το ενδεχόμενο συμμετοχής της. Ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε εξ αρχής οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του ίδιου και του σχήματός του σε αυτήν τη «μεταβατική» κυβέρνηση, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να της προσφέρει «ψήφο ανοχής» - κι επομένως να στηρίξει την ψήφιση της δανειακής σύμβασης - παρόλο που το αίτημα της ΔΗΜΑΡ είναι η προσφυγή στις κάλπες. Όπως είπε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, «θα χρειαστεί αναμφισβήτητα µια κυβέρνηση µεταβατικού χαρακτήρα για µικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να οδηγήσει συντομότατα τη χώρα σε εκλογές. Οτιδήποτε άλλο θα περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα».

Είχαν προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος ανοιχτά προέτρεπε σε συγκυβέρνηση. Ωστόσο ο Φώτης Κουβέλης υπήρξε πιο προσεκτικός σε δηλώσεις που ακολούθησαν, παραπέμποντας και στα όργανα του κόμματος για την απόφαση ενδεχόμενης στήριξης ή μη στη νέα κυβέρνηση, όταν αυτή θα έχει ανακοινωθεί. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση: «Δεν σπεύδω να σας πω ότι θα υπερψηφίσουμε ή ότι θα καταψηφίσουμε», ενώ σε επίσημη ανακοίνωσή του σημείωσε τα εξής: «Είχαμε επισημάνει ότι οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση». Και κατέληξε: «Τη στάση μας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα έχει τη δική μας συμμετοχή, θα προσδιορίσουμε με βάση τον χρόνο της θητείας του και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει». Το όλο θέμα προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Κουβέλη ώς τη διάσπαση, να καλούν τη ΔΗΜΑΡ να μην εισχωρήσει στις «μνημονιακές» δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε ένταση στους δύο χώρους. Μάλιστα ο Αλέξης σημείωσε ότι «δεν είναι τιμή όταν το σύστημα σε προσκαλεί σε κυβερνητικά σχήματα…».
Το παρασκήνιο πάντως λέει ότι όλα σχετίζονται με τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου καιρού και τον εσωτερικό ανταγωνισμό των δύο χώρων, αφού μοιάζει ο Κουβέλης να είναι πια η πρώτη στάση των αναχωρούντων από την… κοιτίδα του ΠΑΣΟΚ.
ΠΗΓΗ topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: