Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον Λ. Παπαδήμο




Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press μετέδωσαν με «μπαράζ» έκτακτων τηλεγραφημάτων την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Λουκά Παπαδήμο, και τις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού.


Το κεντρικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γερμανικού Spiegel: Απέναντι στο δυσκολότερο έργο της καριέρας του, να κρατήσει την Ελλάδα από την κατάρρευση, βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Η Ελλάδα επιτέλους συμφωνεί σε μεταβατικό πρωθυπουργό» ανέφερε το ΒΒC, μεταδίδοντας το κάλεσμα του νέου πρωθυπουργού για ενότητα. «Ο Λουκάς Παπαδήμος, σεβαστός οικονομολόγος, επελέγη να ηγηθεί κυβέρνησης ενότητας που έχει δεσμευθεί να εγκρίνει άμεσα τους σκληρούς όρους του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας» γράφουν στο κεντρικό τους πρωτοσέλιδο οι New York Times. «Το σασπένς τελείωσε μετά από τέσσερις ημέρες», ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

BBC:
 «Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, λέει ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με την έγκριση της δανειακής σύμβασης».

WSJ: «Το μόνο που ζήτησε ο Λουκάς Παπαδήμος είναι να μην επεμβαίνουν στο έργο του» - Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα, ο Λουκάς Παπαδήμος πήρε διαβεβαιώσεις από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα υπάρχουν επεμβάσεις στο καθημερινό του έργο. “Ζήτησε να μην επεμβαίνουν τα κόμματα στην καθημερινή δουλειά της κυβέρνησης και πήρε τις ανάλογες διαβεβαιώσεις” ανέφερε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ιndependent:
 «O νέος Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πρόκληση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας του στην Ευρώπη».

NYT: «Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν τη λύση από τεχνοκράτες – το ερώτημα και στις δύο χώρες είναι εάν οι νέοι ηγέτες μπορούν να πετύχουν εκεί που οι προκάτοχοί τους απέτυχαν».

Le Monde:
 «Μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

«Τέσσερις ηγέτες έχουν υποστεί την... «κατάρα» του ευρώ», γράφει σήμερα η Γερμανική εφημερίδαBild. Από την έναρξη της Ευρωπαϊκής κρίσης το πολιτικό σκηνικό των χωρών καταρρέει, με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων να βρίσκονται σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, παραιτήσεων εσωκομματικών δυσάρεστων διαδικασιών. «Είναι μακρύς ο κατάλογος με τα θύματα του ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα. “Το τελευταίο θύμα είναι ο Σ. Μπερλουσκόνι. Από την καταιγίδα έχουν παρασυρθεί ομόλογοί του στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Σλοβακία και την Ελλάδα».

Spiegel: «Ένα φάντασμα που λέγεται Ευρώπη» - Η ΕΕ είναι σε θέση να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της; Ή, θα πρέπει οι ισχυρές χώρες συστήσουν τη δική τους ένωση;» είναι τα δύο ερωτήματα που θέτει το σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, με τίτλο «Ένα φάντασμα που λέγεται Ευρώπη», αναφερόμενο στις χθεσινές διαψεύσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου για τη δημιουργία μίας μικρότερης και δημοσιονομικά ισχυρότερης Ευρωζώνης. Ο αρθρογράφος εκφράζει φόβους πάντως ότι η συζήτηση στην ευρωπαϊκή ηγεσία έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ πιστεύει ότι η  διαβεβαίωση της Άγκελα Μέρκελ ότι πρόκειται για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας” μάλλον θα διαψευστεί στην πράξη. «Η οικονομία στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε στάσιμη, σημειώνοντας ανάπτυξη στο αμελητέο 0,5%, ενώ για το 2012 δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σημειωθεί ύφεση» συνεχίζει το Spiegel. Επιπλέον τονίζει ότι «η Ευρώπη παραμένει σε εγκληματική στασιμότητα – στην καλύτερη περίπτωση” και εκφράζει φοβους για το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει η Ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της, με τα δημοσιονομικά των χωρών της Νότιας Ευρώπης να απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συμπαρασύροντας και τη Γερμανία.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: