Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θα στολίσουν κλειστά μαγαζιά




*ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ 


* ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ



Φέτος στολίζουμε νεραντζιές και λουκέτα! Μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές στο κέντρο της Αθήνας με κόστος εκατομμυρίων ευρώ και συναγωνισμό για το ψηλότερο δέντρο των... Βαλκανίων, ο Δήμος Αθηναίων εξαγγέλλει φέτος «προσαρμογή στις συνθήκες» και μείωση των εξόδων.

Οι εξαγγελίες προκάλεσαν ήδη την αντίδραση του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, που μιλά για μιζέρια και θυμάται εκείνους που έκαιγαν το δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης, πάντως, ανακοίνωσε ότι οι στολισμοί θα ξεκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την ημέρα πένθους για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και οι εκδηλώσεις την Παρασκευή 9/12.
Ο δήμος, όπως λέει, βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπόρους του κέντρου και τον καλλιτεχνικό κόσμο, ώστε να στολιστούν καταστήματα ακόμα και αυτά που έχουν κλείσει, προκειμένου να φωτιστούν και οι σκοτεινές βιτρίνες τους. Μάλιστα, ο Γ. Καμίνης τονίζει ότι ο στολισμός θα γίνει από καλλιτεχνικές ομάδες φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και θα υπάρξει και βράβευση της καλύτερης ιδέας. Στόχος είναι το συνολικό κόστος να μειωθεί στο μίνιμουμ, αν και «οι φιλοδοξίες παραμένουν στο μάξιμουμ».
Προγραμματίζονται «δέκα θεματικά φεστιβάλ που θέλουμε να υιοθετηθούν από την πόλη και να δώσουν την πραγματική της εικόνα, μιας πόλης ξεχωριστής, δυναμικής, νεανικής και όχι υπερφίαλης που αγαπάει τις νεραντζιές της και όχι τα πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα».
Θρηνεί για το δέντρο
«Η ανεύθυνη πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή δημοτική αρχή του κ. Καμίνη έχει αποτέλεσμα η Αθήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να γιορτάσει χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος», θρηνεί με χθεσινή του ανακοίνωση ο Ν. Κακλαμάνης. Ταυτόχρονα ειρωνεύεται τον Γ. Καμίνη για τις «φοβερές» προσπάθειές του να ενισχύσει τον εμπορικό κόσμο της πρωτεύουσας, την ίδια στιγμή που αρνείται «να εφαρμόσει την πολιτική που ακολουθήθηκε επί δημαρχίας μου, με την οποία παρείχαμε πλήρη απαλλαγή για ένα χρόνο από τα δημοτικά τέλη στα καταστήματα που είχαν υποστεί φθορές από τους "οργισμένους" διαδηλωτές» και καταλήγει: «Η θλίψη και η μιζέρια δυστυχώς φαίνεται πως θα αποτελέσουν κυρίαρχα στοιχεία, γιορτινές μέρες, για την πρωτεύουσα της Ελλάδος, την Αθήνα μας».
Το πρόγραμμα
Και ενώ ο κ. Κακλαμάνης παραλείπει αυτή τη φορά να κατηγορήσει τον Γ. Καμίνη ως «υπηρέτη της μνημονιακής πολιτικής», ξεχνώντας τα εκατομμύρια που ξοδεύονταν αλόγιστα τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το αναλυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
- Φωταγώγηση της πλατείας Συντάγματος στις 9 Δεκεμβρίου.
- Δέκα θεματικά φεστιβάλ για 30 μέρες και νύχτες στις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά, στο Ζάππειο και άλλες 17 γειτονιές.
-Εννέα από τα φεστιβάλ φιλοξενούνται μέσα στον Δεκέμβριο συν ένα τον Ιανουάριο: Οι «Μουσικές του Κόσμου» (16-18/12, Κλαυθμώνος), η «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» (17-31/12, Σύνταγμα), οι «Μέρες Παντομίμας - Νύχτες Μαγείας» (19-21/12, Σύνταγμα και Κοτζιά), οι «Πιο Μικρές Μέρες» (20-21/12, «Τεχνόπολις», Ζάππειο και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών), το «Jazzy Christmas» (22-24/12, Κλαυθμώνος), το «Φεστιβάλ Χορωδιών» (23/12, Κοτζιά), το φεστιβάλ juggling στη «Γειτονιά των Παιχνιδιών» (27-29/12, Σύνταγμα & Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ)», η «Νέα Μουσική Σκηνή» (27-29/12, Κλαυθμώνος), το «Φεστιβάλ Κλασικής Ορχήστρας» (28-31/12, Κοτζιά).
- Με την άφιξη της νέας χρονιάς καταφτάνει το φεστιβάλ «Εκφραση» με νέους καλλιτέχνες (3-5 Ιανουαρίου, Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων «Αννα και Μαρία Καλουτά» - Νέος Κόσμος). Παραμονή της Πρωτοχρονιάς «θα γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου στην πλατεία Κοτζιά, μέσα σ' ένα μουσικό καταιγισμό-έκπληξη». Ιδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: