Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Την ώρα που η κυπριακή Οικονομία "δοκιμάζεται" , η κυβέρνηση της Κύπρου έχει να εισπράττει ως καθυστερημένα έσοδα το αστρονομικό ποσό του 1,5 δισ Ευρώ!



Έρχονται ασήκωτα βάρη για την κυπριακή Οικονομία, προειδοποιεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει να λαμβάνει από νομικά και φυσικά πρόσωπα, ως καθυστερημένα έσοδα το αστρονομικό ποσό που πλησιάζει το 1,5 δισ. Ευρώ, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που συνέλεξε από τα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες η γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στο πλαίσιο της ετοιμασίας της ετήσιας έκθεσης της για το έτος 2010.

Τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η έκθεση της κ. Γιωρκάτζη θα παραδοθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι στη διάθεση και της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, Ρέας Γεωργίου. Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του υπουργείου Οικονομικών κατέχει την πρωτιά σε ό,τι αφορά στα καθυστερημένα έσοδα.
Οι ανείσπρακτες φορολογίες με τους τόκους πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος, με τα περισσότερα να οφείλονται από εταιρείες. Επιπρόσθετα, 200 εκατ. ευρώ με τους τόκους οφείλονται στην υπηρεσία ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, άλλα τόσα στο τμήμα Τελωνείων και 150 εκατ. ευρώ στο τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Ένα άλλο σεβαστό ποσό που είναι καταχωρημένο στα καθυστερημένα κρατικά έσοδα είναι από τα πρόστιμα και τα εντάλματα σύλληψης , που εκτοξεύτηκαν στα 138 εκατ. ευρώ.
Τα περισσότερα εντάλματα αφορούν Κοινωνικές Ασφαλίσεις, διάφορες ποινικές υποθέσεις καθώς και τροχαίες παραβάσεις, τα οποία αποτελούν έσοδα του δημοσίου.
Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση ότι, χρόνο με τον χρόνο, αντί να μειώνονται, εν τέλει, αυξάνονται τα καθυστερημένα έσοδα του Κράτους, κατά μέσο όρο 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία, τουλάχιστον, τρία χρόνια. Ενα γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα τα όσα καταγράφει στις προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις της η κυρία Γιωρκάτζη. Ότι δηλαδή, το σύστημα παρακολούθησης της είσπραξης καθυστερημένων εσόδων εξακολουθεί να παρουσιάζει σε πολλά κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες αρκετές αδυναμίες, με αποτέλεσμα τα μέτρα που λαμβάνονται για την είσπραξή τους να μην είναι αποτελεσματικά και τα καθυστερημένα έσοδα να μην εισπράττονται για χρόνια.
Σημειώνεται ότι, σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν καθυστερημένα έσοδα του κράτους από φορολογίες, η Βουλή ψήφισε την περασμένη Πέμπτη πρόταση νόμου για διακανονισμό των φορολογικών οφειλών μέχρι το 2008.
Εκτιμάται ότι από αυτή τη ρύθμιση , το κράτος θα εισπράξει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, από τα 355 εκατομμύρια συν τόκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: