Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές και παραίτηση Παπανδρέου θα ζητήσει ο Σαμαράς


Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της συγκρότησης κυβέρνησης εθνική ενότητας θα έχει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της ΝΔ στην μία το μεσημέρι. 



Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητήσει τη διαβεβαίωση από τον Κάρολο Παπούλια ότι ο Γ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του και ότι η χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγηθεί στις εκλογές. Από την απάντηση που θα πάρει ο Αντώνης Σαμαράς θα εξαρτηθεί η συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα δούμε τι θα μας πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλόγως θα κρίνουμε πώς θα κινηθούμε» δήλωσε στο Real.gr στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, των «σκληροπυρηνικών» και των «μετριοπαθών». Η μία πλευρά του εισηγείται να ξεκόψει κάθε προσπάθεια διαλόγου για συναίνεση και από την άλλη του συστήνει να μην κλείσει καμία πόρτα και να εμφανιστεί διαλλακτικός. Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στην πρότασή του αλλά παράλληλα άφησε και μια «χαραμάδα» για τη συναίνεση. 

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Η ΝΔ μπορεί να επιμένει και να ζητάει εκλογές, ωστόσο το γεγονός ότι επαναφέρει την πρότασή της στο τραπέζι του διαλόγου και τον Αντώνη Σαμαρά να τονίζει ότι «θα συνεχίσει τις προσπάθειες» δείχνει και τη διάθεση που υπάρχει στη Συγγρού τουλάχιστον να συζητήσει και να μην κλείσει την πόρτα του διαλόγου.

«Κλειδί» στην κρίσιμη διαπραγμάτευση θα παίξει ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και του τι έχει ζητήσει να μεταφέρει ο Πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά. 

Ο ρόλος των δύο αντιπροέδρων 


Η παρουσία των δύο αντιπροέδρων στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά «σηματοδοτεί ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και πηγαίνει συντεταγμένα στις αποφάσεις που λαμβάνει ή ακόμα και στις διαπραγματεύσεις» τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή του προέδρου της ΝΔ ήταν και μια απάντηση στις φήμες και τα σενάρια που θέλουν τον Σταύρο Δήμα να έχει προταθεί από τον Γ. Παπανδρέου ως ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης. Επίσης ένα ακόμα όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι της ονοματολογίας και προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς είναι αυτό του Π. Μολυβιάτη. 

Ο Σταύρος Δήμας είναι από τους «μετριοπαθείς» πολιτικούς της ΝΔ. Πολύ καλός γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας με μεγάλη θητεία στην Κομισιόν, ως επίτροπος και έχει άριστες σχέσεις με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση αντιπροέδρου συνοδεύει πάντα τον πρόεδρο του κόμματος στα ταξίδια του στις Βρυξέλλες. 

Προβληματισμός στο γαλάζιο στρατόπεδο

Έκδηλη είναι η ανησυχία πολλών βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι έπαιρναν συνεχώς τηλέφωνο τον εκπρόσωπο αλλά και τον γραμματέα του κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Βλέπουν ότι η υπόθεση «κυβέρνηση συνεργασίας» αρχίζει και γυρίζει «μπούμερανγκ» για τη ΝΔ, η οποία βρίσκεται πλέον «με την πλάτη στον τοίχο». Τα περισσότερα τηλέφωνα προέρχονταν από βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι δέχονταν τα παράπονα των ψηφοφόρων τους, για τη στάση του κόμματος, απέναντι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Η εξέλιξη της συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα κρίνει και τη συνοχή που θα υπάρξει μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν βουλευτές της ΝΔ. 

Πηγή real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: