Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η Αυτοδιοίκηση βάζει πλάτη ενάντια στο χαράτσι



Την πραγματική της αποστολή, να στέκεται συμπαραστάτης στους πολίτες στα δύσκολα, εκπληρώνει αυτές τις ημέρες η Αυτοδιοίκηση, χάρη στις πρωτοβουλίες δεκάδων ΟΤΑ από ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το κίνημα των δήμων, που βάζουν πλάτη και καλύπτουν νομικά όσους επιλέγουν να μην πληρώσουν είτε γιατί αντικειμενικά δεν μπορούν είτε γιατί θεωρούν το ειδικό τέλος ακινήτων παράνομο, έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις αναγκάζοντας ήδη την κυβέρνηση σε μια πρώτη μικρή αναδίπλωση.

Οι δήμοι Νέας Ιωνίας, Σαρωνικού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ιλίου, Περιστερίου, Κορυδαλλού, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Φιλοθέης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ηρακλείου Αττικής, Νέας Σμύρνης, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας - Χορτιάτη, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Μεσολογγίου, Βόλου, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Τήνου, Μήλου είναι μερικοί μόνο από όσους -ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων όπως είναι φανερό- έχουν μπει στον χορό των αντιδράσεων καταθέτοντας εξώδικα στη ΔΕΗ και συστήνοντας γραφεία ενημέρωσης των δημοτών τους για το θέμα. Αρκετοί από αυτούς προχωρούν παράλληλα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ άλλοι έχουν προσφύγει ή ετοιμάζονται να προσφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της επιβολής του χαρατσιού.
"Καθημερινά λαμβάναμε εκατοντάδες μηνύματα από συμπολίτες μας, που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Ιδιαίτερα μας ευαισθητοποίησαν περιπτώσεις ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμία πολιτική σκοπιμότητα" σημειώνει στην "ΑτΚ" ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, εξηγώντας πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία. "Από την επαφή μας με τους πολίτες, αναδείχθηκε πόσο λανθασμένο είναι το μέτρο, πώς χωρίς καμία ευαισθησία το κράτος επέβαλε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, υποχρεωτικά" αναφέρει.
Ο πρώτος σπόρος του κινήματος μπήκε στη Νέα Ιωνία. "Είχαμε ξεκινήσει συσκέψεις με τοπικά σωματεία και τον Εμπορικό Σύλλογο γιατί υπάρχει μεγάλη ανεργία στην πόλη μας, κλείνουν μαγαζιά, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. Πάνω σ' αυτή τη διαδικασία ήρθε και το χαράτσι" σημειώνει στην "ΑτΚ" ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης. "Το πρόβλημα είναι αντικειμενικό. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απευθύνονται στον δήμο μας δεν μπορούν να το πληρώσουν. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, με αναπηρικές συντάξεις, άνεργοι" συμπληρώνει.

Τεράστια η ανταπόκριση των πολιτών

Από εκεί και πέρα, το κίνημα άρχισε να γιγαντώνεται με νέους δήμους να προστίθενται στον κατάλογο εκείνων που αντιδρούν, μέρα με την ημέρα. "Ένας δήμος σαν τον δικό μας, με ανεργία πάνω από 20% και πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους, δεν μπορεί να μην ακούσει τους πολίτες του" τονίζει στην "ΑτΚ" ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη ΡέντηΓιώργος Ιωακειμίδης. "Είναι σημαντικό ότι έχουμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. Δηλαδή, η πόλη στο σύνολό της έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτούς που αποφασίζουν να μην πληρώσουν" προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν.
Η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες των δήμων είναι τεράστια. Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία που έχουν συστήσει οι δήμοι, προσκομίζοντας την απόδειξη ότι έχουν πληρώσει μέσω ΑΤΜ των τραπεζών τα ποσά για τη ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ που περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί και όχι το χαράτσι. Υπογράφουν επίσης εξουσιοδοτήσεις προς τους δήμους να αναλάβουν εκείνοι με εξώδικα ή άλλα νομικά μέσα την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Νέας Ιωνίας έχουν κατατεθεί ήδη πάνω από 1.100 τέτοιες εξουσιοδοτήσεις, τουλάχιστον 250 στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, ενώ στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη κατατέθηκαν πλέον των 100 σε μία μόνο ημέρα.
"Δεν εθελοτυφλούμε ότι με τις ενέργειες μας θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Πρέπει να ανατραπεί συνολικά αυτή η πολιτική" υπογραμμίζει από την πλευρά του στην "ΑτΚ" ο πρόεδρος της κοινότητας Αργυρούπολης από τον Δήμο Ελληνικού - ΑργυρούποληςΓιάννης Μπουζάκης. Ο ίδιος εκλήθη και σε άλλους δήμους, που δεν συμμετέχουν στο κίνημα, να ενημερώσει τους πολίτες. "Έμεινα έκπληκτος από το πόσοι είχαν έρθει και ενδιαφέρονταν" προσθέτει.
Ένα ζήτημα που έχει τεθεί είναι πώς θα αντιδράσουν οι δήμοι του κινήματος αν η ΔΕΗ αρχίσει να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Όλοι οι δήμαρχοι που μίλησαν στην "ΑτΚ" τονίζουν με νόημα ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. "Έχει πάρει μεγάλη έκταση το θέμα και φαντάζομαι ότι δεν θα τολμήσουν. Εμείς πάντως θα προσπαθήσουμε να τους εμποδίσουμε" σημειώνει ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρ. Γκότσης. "Συστήνουμε εθελοντικές ομάδες με ηλεκτρολόγους για να επανασυνδέσουμε το ρεύμα σε όσους κοπεί" προχωρά ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της κοινότητας Αργυρούπολης Γ. Μπουζάκης.

Και η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων

Δυσάρεστη παραφωνία αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σύρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να εκδώσει ανακοίνωση κατά του χαρατσιού ύστερα από τις ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις. Ωστόσο, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης δεν βρήκε λέξη να πει για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος.
Αντιθέτως, το μόνο πρόβλημα που εντόπισε είναι ότι "η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου, εκτός από τη ΔΕΗ, δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων, για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη αποτελούν στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους". Εκτός τόπου και χρόνου για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού όσοι επιλέγουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ, μην πληρώνοντας το χαράτσι, καταβάλλουν κανονικά τα ποσά για τα δημοτικά τέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας - με διοίκηση και πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - έχει τοποθετηθεί κατά του ειδικού τέλους. Παρόλο που διαχώρισε τη θέση της από το κίνημα των δήμων, η ΚΕΔΕ υπογράμμισε την πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών την απαλλαγή τουλάχιστον όσων κάνουν ήδη χρήση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: