Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις λόγω εφεδρείας

Άρχισε η κατάρτιση λιστών με τους εργαζομένους

Έτοιμοι να πατήσουν γκάζι για νέες δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, μόλις η κυβέρνηση "βάλει μπρος" την πρώτη εργασιακή εφεδρεία, είναι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Ήδη οι διοικήσεις των οργανισμών συλλέγουν στοιχεία για να καταρτιστούν οι σχετικοί κατάλογοι των εργαζομένων που θα μπουν στην πρώτη γραμμή της εξόδου.



Εξώδικο απέστειλε ήδη το συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ στη διοίκηση της εταιρείας, καλώντας όσους εργαζομένους υποβάλουν δηλώσεις εφεδρείας να επισημάνουν ότι το πράττουν με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Στο μεταξύ, λιγότερες είναι οι βάρδιες στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και ενδεχόμενη απομάκρυνση επιπλέον εργαζομένων θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των μέσων. Απ' ό,τι λένε οι εργαζόμενοι, οι προϋποθέσεις για τη λίστα της εφεδρείας αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας, Βαρέα ένσημα (6.900) και συνολικά ένσημα (9.900). Μόνο από τον πρώην ΗΛΠΑΠ περιλαμβάνει 120 εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι πληροφορίες για την ΕΘΕΛ μιλούν για 650 εργαζομένους, οι οποίοι όλοι έχουν ήδη ενημερωθεί τηλεφωνικά και καλούνται να παραλάβουν τα χαρτιά της εφεδρείας και να ενημερωθούν για το τι θα πράξουν ως προς τις ενστάσεις.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (μέσα σταθερής τροχιάς) με εγκύκλιό της καλεί τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και τους απειλεί πως θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε η συντάξιμη υπηρεσία που δεν θα αναφερθεί με τις υπεύθυνες δηλώσεις να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου κατά τη μελλοντική συνταξιοδότησή του.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως "η αξίωση της Δημόσιας Διοίκησης να υπογραφεί μια τέτοια δήλωση και μάλιστα με στόχο την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας ξαναφέρνει στη μνήμη μας πέτρινα χρόνια, τα οποία είχαμε πιστέψει ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί". Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συμπράξουν "στην υλοποίηση του απαράδεκτου μέτρου της εργασιακής εφεδρείας" και θα αντιταχθούν "σε κάθε απόπειρα απαλλοτρίωσης ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσβολής νομίμων δικαιωμάτων των μελών μας".
Τέλος, να παγώσει το μέτρο της εφεδρείας, προκειμένου να μελετηθεί καλύτερα το ζήτημα και να εξορθολογιστούν οι επιπτώσεις του, ζήτησε ο υπουργός Υποδομών- Μεταφορών Μ. Βορίδης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: