Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Moody's: Προειδοποιεί για ντόμινο χρεοκοπιών στην ευρωζώνη - Απειλείται η αξιολόγηση όλων των ευρωπαϊκών κρατών λόγω της κρίσης χρέους


Moody's προειδοποιεί Ευρώπη
Η συνεχιζόμενη και ταχεία κλιμάκωση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη απειλεί την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιεί η Moody's με νέα έκθεσή της. Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την «απουσία πολιτικών μέτρων» που θα λειτουργούν σταθεροποιητικά για τις συνθήκες της αγοράς και υποστηρίζει ότι όσο η κρίση συνεχίζεται, αυξάνονται οι πιστοληπτικοί κίνδυνοι. 
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s στη σχετική έκθεση, λόγω της αυξανόμενης πίεσης που ασκούν οι αγορές στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ενεργήσουν γρήγορα, περιορίζονται οι λύσεις που μπορούν να δοθούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι, ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της έχει τεράστια οικονομική και χρηματοοικονομική ισχύ, θεσμικές αδυναμίες εξακολουθούν να παρακωλύουν την επίλυση της κρίσης χρέους.
«Όσον αφορά στο πλαίσιο πολιτικής, η ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που οδηγεί είτε σε στενότερη ολοκλήρωση είτε σε μεγαλύτερο κατακερματισμό», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει, παράλληλα, πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αρνητικά σενάρια. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την πολιτική αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, την αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα απομείωσης των ελληνικών ομολόγων και την περαιτέρω επιδείνωση στις προοπτικές της οικονομία της ευρωζώνης.
Η Moody’s προειδοποιεί για την πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών, ενώ, όπως εξηγεί, ενδεχόμενο ντόμινο χρεοκοπιών αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη για ένα ή και περισσότερα κράτη της νομισματικής ένωσης.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: