Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αποκέντρωση της Εγκληματικότητας,Του Δημήτρη Καραστεφανή


Μπαράζ ληστειών, επιθέσεων με τραυματισμούς και αλλεπάλληλα περιστατικά στα οποία κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην Αττική αλλά και σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας. 


Από το βράδυ της Παρασκευής έως και τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε περισσότερες από 20 ληστείες στην Αττική, ενώ σε δύο περιπτώσεις μία γυναίκα και ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστική είναι και η εισβολή των τριών κακοποιών σε σπίτι στην Μεσσηνία,που χτύπησαν με πέτρα στο κεφάλι τον ιδιοκτήτη ,ο οποίος βρισκόταν στο κρεββάτι του και αφοιύ έκαναν άνω κάτω την μονοκατοικία πήραν 350 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος. 

Σύμφωνα µε τα ίδια στοιχεία, παρουσιάστηκε αύξηση σε κλοπές και διαρρήξεις και στην περιφέρεια, γεγονός που φανερώνει ανησυχητική μετατόπιση της εγκληματικότητας από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η «Αποκέντρωση της εγκληματικότητας έχει να κάνει , µε εσωτερική μετανάστευση συμμοριών στην περιφέρεια και κυρίως σε περιοχές κοντά στην Αττική. 

Την ίδια ώρα Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στην διάθεσή της , ότι η εγκληματικότητα μειώνεται στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πριν από τρία χρόνια ήταν απρόσιτο μετά τις έξι το απόγευμα. 

Παρά τις εποχούμενες και τις πεζές περιπολίες των αστυνομικών όλο του 24 ωρο ,οι περιοχές του Λεκανοπεδίου,δέχονται πολλαπλά κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων. 

Στα Αστυνομικά Τμήματα, στο Σύνταγμα, στο Μαρούσι, στη Καλλιθέα, τον Άγιο Παντελεήμονα, στο Μενίδι και τη Γλυφάδα, το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αύξησεις στις μηνύσεις κατά αγνώστων. 

Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα οποία «προτιμάνε» να παραβιάσουν οι ληστές συνήθως βρίσκονται στο Παλαιό Φάληρο, τη Δάφνη, το Νέο Ψυχικό και τη Νέα Ερυθραία,ενώ οι «τσαντάκηδες» πλέον δεν δρουν μόνο στην Ομόνοια, αλλά μέσα σε γεμάτα κόσμο εμπορικά καταστήματα της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και του Πειραιά, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκμεταλλεύονται την πολυκοσμία και κλέβουν με δεξιοτεχνία, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. 

Πολύ σημαντικά είναι όμως και τα στοιχεία της αστυνομίας για τις συλλήψεις την χρονιά που διανύουμε. 
13100 άτομα έχουν συλληφθεί επ,αυτοφώρο για ληστείες και διαρρήξεις . 

423 συμμορίες έχουν εξαρθρωθεί ,ενώ έχουν εξιχνιαστεί 20.500 υποθέσεις κοινού και οργανωμένου εγκλήματος . 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φυλακές της χώρας έχουν προδιαγραφές για κράτηση 9.000 ατόμων. 

Ωστόσο ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τις 14 χιλιάδες 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: