Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΧΑΛΚΗ: ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ... ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ

Από το aftodioikisi.gr


Είναι γνωστό πως ένας από τους λόγους που η χώρας μας έχει περιέλθει σε οικονομική αιμορραγία, μεγάλα ποσοστά ανεργίας και έντονης δυσφήμησης στο εξωτερικό είναι μεταξύ των άλλων και ηέλλειψη επενδύσεων, και δη ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό. Αυτό έχει, φυσικά, άμεσο αντίκτυπο στα ταμεία του κράτους και κατ' επέκτασιν στις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους.

Άλλωστε, και η ίδια η ΚΕΔΕ το παραδέχθηκε, λέγοντας πως ο Προϋπολογισμός του 2012, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος, θα βάλει λουκέτο στους δήμους - στην τελευταία συνάντησή της με την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, αυτό φαίνεται πως απετράπη.
Όντας διορατικός και πέραν από τους διαξιφισμούς των «μνηστήρων» του όποιου αθηνοκεντρικού «θρόνου», ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός προχωρά σε δραστικά μέτρα για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του δήμου του, το οποίο έχει ενσκήψει στο νησί του: προχωρά με τη σύμφωνη, ομόφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου στην ενοικίαση της... βραχονησίδας Αλιμνίας.
Μάλιστα, για αυτό το λόγο αποφασίστηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού η πρόσληψη εταιρείας συμβούλων, η οποία θα αναλάβει να εκτελέσει την υπηρεσία με τίτλο «Σύμβουλος υποστήριξης του Δήμου Χάλκης στη διαδικασία ανάδειξης φορέα διαχείρισης για τη χρήση και εκμετάλλευση της νήσου Αλιμνίας».
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός σημείωσε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του νησιού μας είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τα έσοδα του δήμου μας.
»Το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική Αρχή σκέφθηκαν, δεδομένου του μεγέθους τού νησιού μας (γεωγραφικού αλλά και πληθυσμιακού) και της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία όσο έντονη κι αν είναι, θα έχει συγκεκριμένη οροφή, να προχωρήσει σε "εναλλακτικές" δυνατότητες, μέσα από τις οποίες θα υπάρξουν αναπτυξιακές προοπτικές πέραν των δυνατοτήτων της τοπικής μας αγοράς.
»Μία από τις "εναλλακτικές" δυνατότητες είναι η ενοικίαση της βραχονησίδας Αλιμνίας. Μάλιστα, το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ούσα αρμοδία, για να ετοιμάσει το φάκελο για το διαγωνισμό».
Η βραχονησίδα Αλιμνία
Ο Δήμος Χάλκης, σύμφωνα με το εδάφιο (ι1) της § 1 του άρθρου 18 του Ν. 3800/1957, έχει στην πλήρη κυριότητά του την ακατοίκητη νήσο Αλιμνία, ένα νησί που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα μονοπωλιακά χαρακτηριστικά, τα οποία συνοψίζονται στο ιδιαίτερο φυσικό κάλος, στην ήπια μορφολογία του εδάφους, στον ασφαλή από καιρικές συνθήκες κύριο όρμο του νησιού, καθώς, στη γειτνίασή του με το νησί της Ρόδου -το οποίο συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς-, αλλά και το πολύ, έντονο μεσογειακό φως. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία και η ονομασία Αλιμνία. Σημαίνει τοφως που λιμνάζει.
«Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, προσδίδουν στη νήσο Αλιμνία την ιδιότητα επενδυτικής ευκαιρίας, από την επιτυχία της οποίας θα εξαρτηθεί η δυνατότητα παραγωγής εσόδων τόσο για το δήμο όσο και για τις επιχειρήσεις του νησιού μας.
»Η χρήση και η τουριστική εκμετάλλευση της νήσου Αλιμνίας από διεθνή επενδυτικό οίκο, προϋποθέτει την εκ μέρους του δήμου μας δημοσίευση ανάλογου τεύχους προκήρυξης, με το οποίο θα επιδιώκουμε την εξεύρεση επενδυτών», σημειώνει στηνaftodioikisi.gr ο δήμαρχος Μιχάλης Πατρός.
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χάλκης, στις 25 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος είχε αναφέρει στο Σώμα πως η σύνταξη του τεύχους προκήρυξης προσέλκυσης επενδυτών καθώς και η συμβουλευτική υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, «την οποία δε διαθέτουν οι υπηρεσίες του δήμου μας, γι' αυτό είναι απαραίτητη η πρόσληψη με δημόσιο διαγωνισμό εταιρείας συμβούλων, η οποία να διαθέτει την ανάλογη γνώση και εμπειρία για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα».
«Θέλω να ενημερώσω το Σώμα, ότι εάν το εγχείρημά μας ευοδωθεί, θα αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα μας στο σύνολό της, αλλά και σημείο αναφοράς στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε», είχε πει τότε ο Μ. Πατρός, και ας ελπίσουμε να έχει όντως ένα αίσιο αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα, αποτέλεσμα που ίσως αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους νησιωτικούς δήμους που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι και στο έλεος των... ανέμων και του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: