Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ελπιδοφόρο βήμα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Σ. Σακοράφα



Σημαντικό βήμα για τη συγκρότηση αντιμνημονιακού Μετώπου και την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών ήταν η επισημοποίηση της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Σοφίας Σακοράφα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Πέμπτη η ανεξάρτητη βουλευτής με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς παραβρέθηκαν δεκάδες στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς που καλωσόρισαν τη συνεργασία με θερμά χειροκροτήματα. Εξάλλου οι σχέσεις του σχήματος με τη Σ. Σακοράφα χτίζονται βήμα - βήμα ήδη από την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή, τον Μάιο του 2010, οπότε, αρνούμενη την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και βρέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε πολλά ακολούθησαν, η επίθεση ενάντια στην κοινωνία οξύνθηκε και το αίτημα συγκρότησης ενός αντίπαλου δέους στις δυνάμεις του Μνημονίου άρχισε -πριν απ' όλα- να γίνεται απαίτηση του κόσμου.

Η Σ. Σακοράφα έχει συμμετάσχει σε σειρά εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τελευταία την περασμένη Δευτέρα στα Γιάννενα, πρωτύτερα στην Αργυρούπολη, την Πάτρα μαζί με τους Αλ. Τσίπρα και Μαν. Γλέζο κ.ο.κ., ενώ μαζί με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή. Ως εκ τούτου η ανακοίνωση της συνεργασίας δεν αποτέλεσε έκπληξη, ικανοποιώντας πάντως το αίσθημα που συμμερίζεται η πλειονότητα της κοινωνίας για ενότητα και κοινή δράση.
Στην ομιλία της κατά τη Συνέντευξη Τύπου, η Σ. Σακοράφα μίλησε για την ανάγκη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με άμεσο πολιτικό στόχο, όπως είπε, “τον ανυποχώρητο αγώνα για την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των παραγώγων τους”. Δίνοντας περιεχόμενο στο αίτημα του συνασπισμού, έθεσε δύο στοιχεία: Την ανατροπή και την κατάφαση, τη θετική δηλαδή πρόταση διεξόδου από την κρίση, στην οποία συμπεριέλαβε προτάσεις όπως η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, η επιθετική επαναδιαπραγμάτευση και η ταυτόχρονη άρνηση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ως απεχθούς κ.ά.
Η Σ. Σακοράφα παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής, αφού, όπως είπε, “είναι αυτονόητο ότι η συνεργασία σέβεται την αυτοτέλεια των δυνάμεων που τη συγκροτούν και αναπτύσσεται στη βάση της κοινής δράσης και της πολιτικής ενότητας των δυνάμεων”. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Παπαδήμου “κυβέρνηση αντιδημοκρατικής εκτροπής”, υποστηρίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ανατροπή της, και απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στην κομμουνιστική και στην αντικαπιταλιστική αριστερά, όπως επίσης στους “συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ”, “όλους όσοι βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κίνημα, πολιτικές αρχές και ιδεολογικό περιεχόμενο βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ”.
Δ.ΣΦ.ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: