Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αναγκαίο αυτό που κάνουμε αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία


Μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με επιβολή νέων μέτρων με μειώσεις μισθών και συντάξεων θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό της πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης οτι όταν ανέλαβε τον Ιούνιο του 2011, είχε πλήρη γνώση πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσωπικές επιλογές του τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν. 


Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «διαχειρίζομαι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κάνοντας λόγο για τεράστιες προσωπικές αντοχές που διαθέτει, σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τον Ιούνιο του 2011, είχε πλήρη γνώση πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσωπικές επιλογές του τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν.

«Το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι δική μου έμπνευση. Ούτε του κ. Παπαδήμου. Ήταν μια επιλογή που έπρεπε να κάνουμε ώστε να έχουμε έσοδα εκτός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους που δυστυχώς έχει πεπερασμένες ικανότητες. Ποτέ δεν θα κόβαμε το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

Έμφαση έδωσε ο κ. Βενιζέλος στο διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο, καθώς, όπως είπε, θα κριθεί η χώρα στις διαρθρωτικές της αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε «αναγκαίο αυτό που κάνουμε αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης».

Ακόμα, επέκρινε όσους δεν ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια τη θέση τους τονίζοντας ότι, «στις συζητήσεις με την τρόικα πρέπει όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη, δίκαια όχι άδικα, και να μην διαχωριστούμε σε αφελείς πονηρούς».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παραδεχθεί ότι απέτυχε η οικονομική συνταγή που εφαρμόστηκε και ότι μετά από δύο χρόνια θυσιών όλοι οι στόχοι βρίσκονται στο σημείο μηδέν, συζητά με την τρόικα για άμεση λήψη μέτρων.

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Το στοίχημα της επόμενης μέρας θα κριθεί αν λέμε την αλήθεια χωρίς εξωραϊσμούς και είμαστε ειλικρινείς. Ας μην θυσιαστεί αυτή η κυβέρνηση στη πολιτική του παρασκηνίου. Είμαι βέβαιος ότι εκπροσωπώ και τη λογική αυτή του πρωθυπουργού. Ας μην τα μετράμε όλα με χαμηλά μέτρα και σταθμά μιας ξεπερασμένης κομματικής λογικής.»
Παράλληλα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σήμερα, αναμένεται και νέα συνάντηση των ευρωπαϊκών αρχών με τους ιδιώτες επενδυτές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της συζήτησης για το PSI είναι θετικές.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «θα κριθεί τον Ιανουάριο, οπότε και είναι η κρίσιμη η στιγμή της διαπραγμάτευσης και θα κριθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση των ευρωπαϊκών αρχών με το IIF που εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: