Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πάντως τον «Αχρείαστο»... μόνος θα τον πληρώσεις, Του Σταύρου Χριστακόπουλου

thumb

Όχι άλλες αυξήσεις φόρων, όχι άλλες μειώσεις μισθών. Αυτό υποσχέθηκε αποσπερού ο τεχνοκράτης μας. Ο ντελικανής μας. Εκεί, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ανάμεσα σε κάτι «Ευχαριστώ τις ΗΠΑ», τα οποία, άγνωστο γιατί, μας παρέσυραν σε σκέψεις αποκλίνουσες. Κάτι σαν δημοσιονομικά Ίμια ένα πράμα. Με τον Πάγκαλο να λέει «μαζί τη φάγαμε» – τη σημαία. Και δεν κόβονται οι μισθοί, λέει ο Έλλην Γκαλμπρέιθ (και βάλε), επειδή η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται! Συ-γκλο-νι-στι-κός!

Μη σας πιάνει, λοιπόν, πανικός. Χαβαλέ κάνουν το ΔΝΤ, το cold ass είδωλο της Πετρούλας, η λοιπή τρόικα και όλοι αυτοί οι χιουμορίστες. Τύφλα να ‘χει ο Χάρρυ Κλυνν στα νιάτα του. Πλάκα θέλανε να σπάσουν με την κοροϊδάρα τον Βενιζέλο, που τους πήρε σοβαρά και θέλει να την κάνει – «λος πούλος», που λένε και στην Αργεντινή των Βαλκανίων – για να μην καταστραφεί η λαμπρή και γεμάτη ευοίωνες προοπτικές πολιτική του καριέρα.
Ο Παπαδήμος, όμως, άψογος. Είναι, ρε παιδί μου, τεχνοκράτης. Έμπειρος. Με στυλ. Με περγαμηνές. Αρχιτέκτων του ευρώ σου λέει και κωλώνεις. Πετάει με χάρη το σύνθημα, το λαμβάνουν πάραυτα οι βαθύτατα σκεπτόμενοι δημοσιογράφοι και φτιάχνει γαμώ τα ίματζ ο αδάκρυτος.
Κατά πώς έγραψε και Το Βήμα, μάλιστα, «βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης». Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σου λέει με , για να ανάβει η ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο Βουλγαρίας. Εκτός από τα ταξί, βεβαίως, γιατί εκεί θα βάλει τα στήθια του ο Μαυρουδής. Εκεί δεν θα πέσει το τσεκούρι της τρόικας.
● Και οι 180.000 απολύσεις μέχρι το 2015;
● Και η αύξηση των ωρών εργασίας;
● Και η αύξηση φόρων στα ακίνητα;
● Και η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας;
● Και αυτά που οπωσδήποτε θα κάνουμε – όπως λέει ο πρωθυπουργός μας – για να καλύψουμε τις αστοχίες από τον εκτροχιασμό του ελλείμματος διότι πρέπει να τηρήσουμε όλες μα όλες τις υποχρεώσεις μας έναντι των τοκογλύφων;
● Και η οριστική κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού;
Μη δίνεις σημασία. Αυτά είναι προπαγάνδα των εχθρών του ευρώ – και του λαού άμα το σκεφτείς καλύτερα. Διότι, ρε μεγάλε, έχει μια σημασία, μια αξία η «μη μείωση» του μισθού σου άμα έχει φτάσει στα 450 ευρώ, άμα χάνεις δυο μισθούς με νόμο, άλλον έναν από έκτακτη εισφορά, έναν τουλάχιστον ακόμη από την κανονική φορολογία και το τέλος ακινήτων και δυο - τρεις επειδή το αφεντικό σου δεν πληρώνει ελλείψει ρευστού ή απλώς επειδή έτσι γουστάρει;
Γεια σου πρωθυπουργάρα ατέλειωτη – και με θητεία παρομοίως ατέλειωτη – που δεν θα αυξήσεις τη φορολογία και δεν θα κόψεις τους μισθούς.
● Κι έχεις κι ένα τριάρι δισ. επιπλέον έλλειμμα να καλύψεις.
● Κι έχεις και ΠιΕςΆι να βγάλεις πέρα, με τους τραπεζίτες τους άσπλαχνους απέναντί σου – στον καθρέφτη.
● Κι έχεις και δυο χρόνια μνημονίου που πήγανε χαμένα – το ανακάλυψε, να φανταστείς, μέχρι κι ο Βαγγέλης, μπας και γίνει αρχηγός τώρα που λέει ότι φεύγει ο ακατονόμαστος.
● Κι έχεις και τα μυστικά κονδύλια στις ΜΚΟ για τη μελέτη της ερμαφρόδιτης παπάγιας.
● Κι έχεις και τα συσσίτια στα σχολεία της φράου Άννας – αυτή την ανεύθυνη σπάταλη να τη μαλώσεις, πρωθυπουργέ μας.
● Κι έχεις και τους λαούς της Ευρώπης, που μας δανείζουν από το πλεόνασμα που τους φτιάχναμε τόσα χρόνια.
Χαρά στο κουράγιο σου, γενναίε, με τόσα παραπανίσια έξοδα. Απελπισμένε ήρωα, που φυλάττεις δημοσιονομικά Δερβενάκια για να μην τα αλώσει το γυφταριό των Δραμαλαίων του χιλιάρικου.

Ποιος είναι αυτός ο Ίκας;
Επιπλέον, όμως, επειδή είναι μάγκας και καραμπουζουκλής ο τεχνοκράτης, ξέρει να το σερβίρει ρε παιδί μου το πράμα. Όχι σαν τον άλλον τον αγροίκο, τον Κουτρουμάνη, που του ξεφεύγει του μαρτυριάρη και λέει ότι οι μειώσεις μισθών θα γίνουν «μόνο σε αμοιβές πέραν των κατώτατων ορίων».
Κοινώς, λέει ο μαρτυριάρης, δεν πρόκειται να σου κόψουνε τον μισθό, εκτός αν παίρνεις πάνω από 450 καθαρά που παίρνουνε στην Πορτογαλία. Ε, σ’ αυτήν την περίπτωση θα κόβουνε μέχρι να φτάσεις να παίρνεις αυτά τα 450 καθαρά.
Και για να μη ρίξουνε τους μισθούς ακόμα χαμηλότερα, θα κόψουνε από το «μη μισθολογικό κόστος». Δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές.
● Διότι τι να τις κάνεις, ρε συφοριασμένε, τις ασφαλιστικές εισφορές;
● Και ποιος είναι αυτός ο Ίκας;
● Και πότε θ’ αρρωστήσεις εσύ;
● Και μήπως πρόκειται να βρεις κρεβάτι σε νοσοκομείο; Αφού τα νοσοκομεία δεν θα έχουνε γιατρούς από Γενάρη.
● Ή μήπως θα έχεις τον Ίκα;
● Άσε που οι εισφορές κοστίζουνε στον εργοδότη σου τα μαλλιοκέφαλά του.
Γι’ αυτό, σου λέει η εθνοσωτήριος, πλήρωνε μόνος σου – σαν Ζήκος – εισφορές, μέχρι να μείνεις οριστικά άνεργος, μέχρι να φτιάξουνε ο Χρυσοχοΐδης κι ο Παπακωνσταντίνου τα Ειδικά Οικονομικά Νταχάου του Ρέσλερ για να καταργηθεί η ασφάλιση ή μέχρι να βαρεθείς και να ακουμπήσεις άλλον ένα μισθό στις ασφαλιστικές, που σε λίγο θα πάρουν και τα νοσοκομεία και θα προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες πακέτο.

Εις Κύριον Παπαδήμον
Όχι κι όλες όμως! Α, δεν θέλω τέτοια! Αν κάτι πάει στραβά – καθότι δεν έχεις «κάλυψη», πολιτικό βύσμα ή μπάρμπα στο χειρουργείο ή έχει χρεοκοπήσει το ρημαδοταμείο σου – και αποδημήσεις εις ΚύριονΠαπαδήμον, Κύριον Γιωργάκην, Βενιζέλον, Λοβέρδον, εις Κυρίαν Αννούλαν και πάει λέγοντας, τον«Αχρείαστο» θα τον πληρώσεις μοναχός σου.
Εκτός αν είσαι άπορος ή, ακόμα καλύτερα, αν είσαι και άπορος και άστεγος, οπότε αναλαμβάνει το κάροτης δημαρχίας να σε πάει στο Καμίνι. Μην πιάνεις και χώρο, γιατί οσονούπω ανεβαίνουν στον Θεό οι αντικειμενικές αξίες και ούτε με φαστ τρακ δεν θα μπορεί η δημαρχάρα να σου προσφέρει τη μονιμοτέρατων κατοικιών.
Άσε που θα σου τα έχει μαζεμένα – η δημαρχάρα πάντα – που είχες καταπατήσει τα παγκάκια της και αναγκαζόταν εν ζωή να σου πληρώνει το συσσίτιο. Στάχτη και μπούρμπερη, μεγάλε, και πολύ σου πέφτει.
Εκτός αν έχεις κανένα καταπατημένο δασικό και σε φυτέψουνε τα καμάρια σου για σέσκουλο ώστε να φαίνεται αγροτεμάχιο...


Δεν υπάρχουν σχόλια: