Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δεν αποκλείεται ακόμη και απεργία διαρκείας στα φαρμακεία


Με μεγάλη αναστάτωση θα ξεκινήσει η νέα χρονιά στην Υγεία, καθώς προμηθευτές των δημοσίων νοσοκομείων και φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινήσεις αντίδρασης στη στάση πληρωμών την οποία εφαρμόζει ουσιαστικά το δημόσιο εις βάρος των δύο κλάδων, ενώ μετ' εμποδίων αναμένεται επίσης η έναρξη της πλήρους και καθολικής λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).




Χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η απεργία διαρκείας από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας προχωρούν από την Πρωτοχρονιά σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διεκδικήσουν με αυτόν τον τρόπο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τον κλάδο τους, οφειλές οι οποίες ξεπερνούν ήδη τα 400 εκατ. ευρώ. Εξαγγέλθηκε χθες απεργία φαρμακοποιών 2 και 3 Ιανουαρίου
Εάν ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος ανακοινώσει σήμερα ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα, οι πρώτοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, ακόμη και με απεργία διαρκείας.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η επίθεση εναντίον μας στερείται λογικής και εξυπηρετεί επικοινωνιακούς και μόνο σκοπούς. Ένας επιστημονικός κλάδος με ύψιστη κοινωνική, επιστημονική και υγειονομική προσφορά, ένας κλάδος μηδενικής φοροδιαφυγής  και εισφοροδιαφυγής είναι άδικο να στοχοποιείται από εσάς σε βαθμό εξόντωσης. Καθήκον σας είναι να ομαλοποιήσετε τις πληρωμές των ταμείων και να χαράξετε μια πολιτική (με βάση και τις προτάσεις μας), η οποία να αναβαθμίζει και όχι να απορυθμίζει εντελώς το σύστημα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά. Η αναστάτωση στον χώρο είναι δική σας ευθύνη".
Εξάλλου, μελέτη η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) δείχνει μεταξύ άλλων ότι 4.840 φαρμακεία, σε σύνολο 12.000, θα υποχρεωθούν να κλείσουν οριστικά εάν μειωθεί κατά 8% το ποσοστό κέρδους του κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και προκειμένου να εκτιμήσουν τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί σήμερα ο Αν. Λοβέρδος, συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα από κοινού τα Δ.Σ. του ΠΦΣ, του ΦΣΑ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ).

"Εμπάργκο" σε ΕΣΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία
Την ίδια στιγμή, την αναστολή της επί πιστώσει τροφοδοσίας έξι νοσοκομείων του ΕΣΥ και όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατροτεχνολικά υλικά όλων των κατηγοριών ανακοίνωσαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) Επιστημών και Υγείας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των διογκούμενων χρεών των νοσοκομείων.
Το "εμπάργκο" των τριών συλλόγων προμηθευτών θα εφαρμοσθεί από τις 9 Ιανουαρίου 2012 στα νοσοκομεία της Αθήνας "Αγ. Όλγα", "Ευαγγελισμός" και Γενικό Κρατικό, καθώς και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Χαϊδαρίου "Αττικόν", ενώ το "εμπάργκο" θα υποστούν επίσης όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.
Σε κοινές ανοιχτές επιστολές τους προς τους υπουργούς Υγείας και Άμυνας, οι τρεις σύλλογοι σημειώνουν ότι προβαίνουν σε αυτή την κίνηση "για να προφυλάξουμε τις εταιρείες μας από την οικονομική καταστροφή και να προασπίσουμε την ελάχιστη ρευστότητα που απαιτείται για την αποφυγή του διασυρμού του κλάδου μας, που θα είναι βέβαιος αν αναγκαστούμε να αφήσουμε απλήρωτους τους υπαλλήλους μας και ανεξόφλητες τις υποχρεώσεις μας προς τους προμηθευτές μας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες".

ΣΦΕΕ: Όχι άλλες μειώσεις τιμών
Σε δική του ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη λίγο μετά τη θέση σε ισχύ του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Η συνεχής επικέντρωση στην προσπάθεια για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνδυασμό με συνεχείς μειώσεις τιμών και συνεχείς αυξήσεις των κάθε είδους rebates, οδηγούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο και συγχρόνως θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, όσον αφορά στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης".

Φ. Κουβέλης: Αναβολή για ΕΟΠΠΥ
Από την πλευρά του, την τετράμηνη αναβολή της πλήρους και καθολικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, ο οποίος τόνισε ότι ο νέος Οργανισμός δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ούτε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη στελέχωσή του.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς συναντήθηκε χθες με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών (ΙΣΑ) και Πειραιώς (ΙΣΠ), καθώς και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Ο Φ. Κουβέλης, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξασφάλιση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς, χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) προειδοποιεί με ανοιχτή επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ότι η έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ακόμη στον αέρα, καθώς εκκρεμεί η επίλυση πολύ σοβαρών θεμάτων.

ΣΥΝ: Βαρβαρότητα στη Ρόδο
Τέλος, με αφορμή την επικείμενη αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου Ρόδου για όλα τα τακτικά περιστατικά και τα τακτικά χειρουργεία, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα προβλέπει πρόσφατη απόφαση του διοικητή του ιδρύματος Μιχ. Κόκκινου, το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: "Η εγκατάλειψη των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού της Ρόδου χωρίς νοσοκομειακές υποδομές, εκτός από το μέγεθος της βαρβαρότητας και της ανευθυνότητας των μνημονιακών πολιτικών και των εκφραστών τους, δείχνει και το τι πρόκειται να συμβεί αν τους το επιτρέψουμε. Διάλυση του ΕΣΥ και 'ανταγωνισμός' με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα για το ποιος θα επικρατήσει. Αλίμονο στους μη έχοντες που δεν θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας την ώρα της ανάγκης".

Βενιζέλος Β. ΑΥΓΗ 28/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: