Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής- Σαρκοζί: Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία Μέρκελ: Μην περιμένετε κοσμογονική λύση


Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία αν δεν ληφθούν αποφάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι «ο χρόνος κυλά σε βάρος μας». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο και όλη η υφήλιος της ζητεί να αναλάβει δράση», πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, κάνοντας τη διαπίστωση ότι «το ευρώ πρέπει να επανιδρυθεί». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν πρέπει να αναμένεται «μια κοσμογονική λύση της κρίσης χρέους», ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα έχει «κανένα δισταγμό» να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη νέα συνθήκη της ΕΕ εάν δεν προασπίζει τα βρετανικά συμφέροντα. 


«Μην περιμένετε ένα Big Bang. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ένα βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης. Διότι ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς. Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει τις συνθήκες και να αντιμετωπίσει την κρίση. Θα χρειαστεί επίσης στενότερη συνεργασία για την ισχυροποίηση του ευρώ, του νομίσματος που μας έκανε όλους ισχυρότερους», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αποστροφή της Μέρκελ για την τραπεζική βιομηχανία και εν γένει για τις αγορές. «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η κυρία Μέρκελ είπε ότι το κοινό νόμισμα «έχει χάσει σε αξιοπιστία, την οποία και πρέπει να αποκαταστήσουμε», προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινηθούν σε μία «δημοσιονομική ένωση σταθερότητας».

Στην κορυφή των κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η αλλαγή της Συνθήκης που θέλει πάση θυσία η Γερμανία, ώστε να επισημοποιήσει μια νέα πειθαρχία που θα περνάει κυρίως από «χρυσούς κανόνες» για όλες τις χώρες με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σχεδόν αυτόματες χρηματοπιστωτικές κυρώσεις εναντίον των κρατών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ένα αυξημένο δικαίωμα παρέμβασης της ΕΕ στα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.

Δεδομένης της αντίθεσης -ιδιαίτερα από τη Βρετανία- η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως «θα φανεί το πόσοι θα είμαστε, οι «27» ή οι «17» της Ευρωζώνης και όσοι επιπλέον επιθυμούν». 

Το σημαντικό για το Βερολίνο, σημείωσε, είναι «να αλλάξουν οι συνθήκες ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση μίας ένωσης σταθερότητας». Στο πλαίσιο αυτής της Ένωσης, ανέφερε, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. 

Αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «θεσπίσαμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να θέσουμε κανόνες» και πρόσθεσε λέγοντας ότι «οι οικονομίες απομακρύνθηκαν αντί να συγκλίνουν».

«Η διάγνωση είναι ότι το ευρώ πλέον δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη που υποτίθεται ότι εμπνέει. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο και όλη η υφήλιος της ζητεί να αναλάβει δράση», πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, κάνοντας τη διαπίστωση ότι «και το ευρώ πρέπει να επανιδρυθεί».
«Το λάθος μας ήταν ότι κάποιες χώρες μπήκαν στο ευρώ χωρίς να είναι προετοιμασμένες», επανέλαβε, ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζοντας «είναι αδελφές, φίλες χώρες, αλλά δεν πρέπει να υποφέρουν από τη συμμετοχή τους στο ευρώ», εκφράζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων.
Αίσθηση προκάλεσε μια αινιγματική φράση του γάλλου προέδρου που αφορά τις αγορές. «Τάσσομαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, υπέρ των δίκαιων αγορών», είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε το ότι, ενώ μίλησε για γρήγορες κινήσεις, ο Σαρκοζί εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «η Ευρώπη έχει αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσει για το ευρώ», τροφοδοτώντας τις φήμες περί ενδεχόμενης ανάγκης να αναβληθούν τελικά οι αποφάσεις για μιαν ακόμη σύνοδο κορυφής εντός των προσεχών ημερών.

Ο κ. Σαρκοζί έκανε λόγο και για τη γαλλογερμανική συνεργασία, που είναι απαραίτητη για την εξεύρεση λύσης. Για συνεργασία και για ενότητα στην Ευρώπη μίλησε, όμως, στο Βερολίνο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι απαραίτητη μετά από τους πολέμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, εννοώντας προφανώς τους δύο παγκοσμίους πολέμους του 20ού αιώνα.

Με βέτο απείλησε ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα έχει «κανένα δισταγμό» να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη νέα συνθήκη της ΕΕ εάν δεν προασπίζει τα βρετανικά συμφέροντα.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για τη Βρετανία και ελπίζω ότι αν έχουμε μία καλή συμφωνία αυτό θα είναι προς όφελος της Βρετανίας», όπως είπε από το Λονδίνο πριν το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
«Αλλά αν δεν μπορέσω να καταφέρω αυτό που θέλω δεν θα έχω κανένα δισταγμό να θέσω βέτο σε μία συνθήκη των 27, επειδή δεν σκοπεύω να πάω στις Βρυξέλλες και να μην υπερασπιστώ τη χώρα μας», τόνισε.
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: προειδοποιεί τη Βρετανία

Με προειδοποίηση προς τη Βρετανία να μην επιμείνει σε «εγγυήσεις» και «ειδικά δικαιώματα» προσέρχεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή συμφωνία» δηλώνει, καλώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες σθεναρής αντίδρασης απέναντι στην κρίση χρέους.

Μιλώντας στον κρατικό γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν απειλείται, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία -που θεωρείται ένας διστακτικός εταίρος στην προσπάθεια να ενταθούν οι ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες- δεν θα πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία» είπε για να επιμείνει πως «το ίδιο το ευρώ δεν βρίσκεται επ' ουδενί σε κίνδυνο».

Όμως επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Θα ήθελα μια συμφωνία για την Συνθήκη που θα δεσμεύει τις 27 (χώρες μέλη της ΕΕ), αλλά εάν προκύψει ότι υπάρχουν χώρες μεταξύ των 27 που είναι απρόθυμες να ακολουθήσουν τον δικό μας δρόμο θα το κάνουμε με τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης)» επισήμανε.

«Δεν θα επιθυμούσα το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει κατά μέρος ολόκληρες σελίδες (της συμφωνίας) και να πει ότι δεν θέλει αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι. Δεν θα το αποδεχθώ αυτό» σημείωσε, επιμένοντας ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να διεκδικήσει «ειδικά δικαιώματα και ελευθερίες» σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ερωτηθείς εάν η έκδοση ευρωομολόγων αποτελεί μια επιλογή ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες ή προτού υπάρξει πιο στενός συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Δήλωσε ακόμη ότι έχει μείνει άναυδος από την «αγριότητα» των οίκων αξιολόγησης, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της Standard and Poor's ότι η συνολική προοπτική της ΕΕ τίθεται σε αμφισβήτηση και μπορεί να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο πολλών χωρών-μελών της που σήμερα απολαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία, την βαθμίδα «AAA».

Είπε πάντως ότι θα ήθελε να πιστεύει ότι η συγκυρία που επελέγη για την ανακοίνωση αυτή αποτελεί μάλλον ατύχημα παρά εμπρόθετη ενέργεια.

«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Standard & Poor's αλλά μπορώ να πω έπειτα από αυτό που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης ότι λίγη πίεση δεν είναι ανεπιθύμητη, αλλά η πίεση θα υπήρχε ακόμα κι αν δεν εκδίδονταν αυτές οι προειδοποιήσεις από τους οίκους» σημείωσε.
Πηγή tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: