Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Εφυγε» η συγγραφέας της «Κασσάνδρας» Κρίστα Βολφ

ΚΡΙΣΤΑ ΒΟΛΦ


Μία από τις σημαντικότερες φωνές της γερμανικής λογοτεχνίας, προερχόμενη από την πρώην Ανατολική Γερμανία, η Κρίστα Βολφ σίγησε χθες.




Μία από τις σημαντικότερες φωνές της γερμανικής λογοτεχνίας, προερχόμενη από την πρώην Ανατολική Γερμανία, η Κρίστα Βολφ σίγησε χθες. Η συγγραφέας της "Κασσάνδρας" και άλλων βιβλίων της, αρκετά από τα οποία κυκλοφορούν και στα Ελληνικά, πέθανε στα 82 της στο Βερολίνο.
Γεννημένη το 1929 στο Λάντσμπεργκ, μία πόλη που σήμερα ανήκει στην Πολωνία, με σπουδές γερμανικής φιλολογίας, η Βολφ αρχικά εργάστηκε ως κριτικός και στην Ενωση Γερμανών Συγγραφέων της Ανατολικής Γερμανίας.
Το πρώτο της βιβλίο "Μοιρασμένος ουρανός" μεταφέρθηκε στο σινεμά και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, καθιερώνοντας αμέσως τη συγγραφέα. Η φήμη της εκτοξεύτηκε με το "Πρότυπο παιδικής ηλικίας", ένα μυθιστόρημα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, στο οποίο η Βολφ αφηγείται τα παιδικά της χρόνια κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Από τα σημαντικότερα βιβλία της θεωρείται η "Κασσάνδρα" ("Λιβάνης", 1986), όπου περιγράφει τη μετάβαση από τη μητριαρχική στην πατριαρχική κοινωνία, αλλά και το "Με σάρκα και οστά" ("Καστανιώτης", 2005), στο οποίο μιλάει για τον αγώνα μίας γυναίκας να κρατηθεί ζωντανή σε ένα ανατολικογερμανικό νοσοκομείο περιμένοντας την ιατρική αγωγή από τη Δύση.
Η πολυβραβευμένη Κρίστα Βολφ υπήρξε "πληροφοριοδότρια" της Στάζι την περίοδο 1959-1961, όπως αποκαλύφθηκε το 1993 από τα αρχεία της διαβόητης μυστικής αστυνομίας. Μετά τη διακοπή της "συνεργασίας", επί 30 χρόνια παρακολουθούσε η Στάζι τη συγγραφέα, η οποία περιγράφει τις εμπειρίες της στο "Τι απομένει".
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: