Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί οι αγορές υποθάλπουν την αναταραχή στην ΕΕ -Οργισμένοι οι Αμερικανοί με τη Μέρκελ που πάει να τους πετάξει έξω από την Ευρώπη!

ΤΖΟΓΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ





ΔΙTΤΟ είναι το παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις συναντήσεις Μέρκελ - Σαρκοζί, τη συμφωνία στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απειλή η Ευρωζώνη των 17 να πάρει το μαστίγιο.


Τα νήματα κινούν από τη μια πλευρά οι περιβόητες αγορές, που στον νου τους δεν έχουν τίποτε άλλο από το πώς θα κερδίσουν περισσότερα δισεκατομμύρια, και από την άλλη είναι η οργισμένη αντίδραση της Ουάσινγκτον στην «επιχείρηση» της Μέρκελ να υποκαταστήσει την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, που έχουν πρόσβαση στα διεθνή χρηματοπιστωτικά «ιδρύματα» («σπίτια» τα αποκαλούν οι συναλλασσόμενοι μ' αυτά), η αναταραχή που κλονίζει την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες δεν πρόκειται να κοπάσει... Θα τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο...

Στο ερώτημα γιατί, η απάντηση είναι ωμή: Στο τέλος κάθε χρόνου τέτοιαν εποχή λήγει το 30% των δανείων που έχουν πάρει ευρωπαϊκά κράτη και τα οποία πρέπει να «ανανεωθούν» με νέες δανειακές συμβάσεις. Στόχος των αγορών είναι να επιβάλουν μεγαλύτερα επιτόκια. Από 4% που ήταν τα λήγοντα, για τα νέα να ανέβει στο 6%! Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν... συντηρώντας κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας για τις εξελίξεις.

Μέχρι να πάρουν, εκβιάζοντας, οι αγορές αυτά που θέλουν (τους υψηλότερους τόκους), δεν πρόκειται, λένε εκείνοι που γνωρίζουν τις προθέσεις των συμφερόντων, να ηρεμήσει η Ευρώπη και το ευρώ...

Πόλεμος από ΗΠΑ
Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί έχουν ανησυχήσει με το κεφάλι που έχει σηκώσει η γερμανίδα καγκελάριος και επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο της Ευρώπης. Όπως υποστηρίζουν οικονομικοπολιτικοί αναλυτές, το Βερολίνο προσφέρθηκε να τραβήξει το κάρο, να λειτουργήσει δηλαδή ως μοχλός για τη δημιουργία της κρίσης κατά του ευρώ, που βοήθησε το δολάριο να ανασάνει με αντάλλαγμα τον έλεγχο του Νότου... Όμως η Μέρκελ έκανε δύο βήματα παραπάνω... Να επιχειρήσει να υπερφαλαγγίσει τις ΗΠΑ και να αποκτήσει την απόλυτη κυριαρχία της Ευρώπης.

Μια πρώτη αντίδραση-μήνυμα της Αμερικής ήταν όταν δεν καλύφθηκε το ποσό που βγήκε να πάρει από τις αγορές. Ήταν, λένε, ένα... πρώτο μάθημα, μια επίδειξη δύναμης... Προσθέτουν ακόμη οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τραυματίσουν σε... θανατηφόρο βαθμό το ευρώ, γιατί τότε θα καλύψει το κενό άλλο νόμισμα, που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει η Κίνα ή η Ρωσία.

Αυτό πάντως που φοβίζει την Ουάσινγκτον είναι ότι έχουν υποταχθεί στη Γερμανία όλοι οι Ευρωπαίοι... Και, όπως προσθέτουν οι πηγές μας, το παιχνίδι βρίσκεται στην τελική φάση. Και ο νοών νοείτω.

Ένας επιπλέον παράγοντας αβεβαιότητας που ήρθε να προστεθεί, είναι η ρήξη Μέρκελ - Σαρκοζί με τον Κάμερον, επειδή το «City» του Λονδίνου είναι πάντοτε ένα μεγάλο και σταθερό κέντρο διεθνών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.


ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 11/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: