Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το κτήριο ρημάζει...ενώ τα παιδιά μένουν εκτός Π.Σ. σε Ελληνικό Αργυρούπολη, λόγω έλλειψης χώρων!



Το 1982 o παιδικός σταθμός της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας ξεκίνησε τη λειτουργία του φιλοξενώντας παιδιά των εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο σταθμός βρίσκεται εντός του χώρου του αεροδρομίου Ελληνικού και το οικόπεδο που στεγάζεται παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Εκεί φτιάχτηκε ένα πρότυπο κέντρο, δυναμικότητας 160 παιδιών. Ο σταθμός ανήκει στην Ολυμπιακή. Τα τελευταία τρία χρόνια το κτήριο ρημάζει. Ο εξοπλισμός είναι υπό εκκαθάριση, τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δημοπρατηθεί και κάποια απ’ αυτά λεηλατήθηκαν. 
Την ίδια ώρα σε όλη την Ελλάδα παιδικοί σταθμοί βάζουν «λουκέτο» ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν και το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Αποτέλεσμα, οι γονείς να βρίσκονται σε αδιέξοδο, μιας και η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει σε όλους να καταφύγουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης λειτουργούν 10 παιδικοί σταθμοί και τέσσερις βρεφικοί. Η δυναμικότητά τους είναι 695 παιδιά, με την προϋπόθεση να υπάρχουν 98 υπάλληλοι.    
Στο Δήμο εργάζονται στους σταθμούς 80 υπάλληλοι. Οι 42 είναι μόνιμο προσωπικό, οι 25 συμβασιούχοι και υπάρχουν και ακόμα 13 συμβασιούχοι που έχει λήξει η σύμβασή τους και εργάζονται με προσωρινή δικαστική απόφαση. Μία υπάλληλος έχει αναρρωτική άδεια, καθώς ετοιμάζεται να γεννήσει και τρεις συναδέλφισές της είναι σε άδεια ανατροφής παιδιού με μειωμένο ωράριο.
Βάση του νόμου και με προσωπικό 80 υπαλλήλων ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 550 παιδιών.
Οι θέσεις είναι καλυμένες στο έπακρο: από επανεγγραφές 291 παιδιά, από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 200 παιδιά και 59 είναι νέες εγγραφές.  
Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι δεσμευτικό για το Δήμο και το «τρέχει» η Ελληνική Εταιρεία Αυτοδιοίκησης. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλες οι αιτήσεις ικανοποιήθηκαν. 
Τα παιδιά που έχουν μείνει εκτός, είναι 205, εκ των οποίων τα 125 νήπια και τα 80 βρέφη.
Βάση νόμου μπορεί να ενεργοποιηθεί και το 20% επιπλέον κάλυψης θέσεων και έτσι οι εγγραφές παιδιών συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.
Στις αιτήσεις που έγιναν δεκτές προηγήθηκαν με την ακόλουθη σειρά: οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οικογένειες με άτομα με αναπηρία, οι οικογένειες με άνεργη μητέρα, όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα και οι κάτοικοι και δημότες του Δήμου. Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις όσων δήλωναν οικογενειακό εισόδημα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ και όσων μανάδων δήλωναν ως απασχόληση οικιακά.
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι ο μοναδικός Δήμος που δεν έχει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ενώ σημαντική ήταν και η προσπάθεια που έγινε προτού ανοίξουν οι σταθμοί. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ανακαινίστηκαν, προσπάθεια που αναγνωρίστηκε και από τους γονείς των παιδιών.
Ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών, Χρήστος Βλάχος, μιλώντας στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ ευχαρίστησε τις εργαζόμενες των παιδικών σταθμών για την προσπάθεια που κάνουν ενώ κάλεσε όλους τους γονείς να συνεργαστούν με το υπαλληλικό προσωπικό ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά τους. Σχετικά με το θέμα των εργαζομένων δήλωσε: «Αν είχαμε και τους 98 εργαζόμενους που χρειαζόμαστε θα εξυπηρετούσαμε όλες τις αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς και θα έμεναν έξω μονάχα κάποια βρέφη λόγω έλλειψης χώρου». Για κάθε 25 παιδιά στους παιδικούς χρειάζονται 2 εργαζόμενοι ενώ ο ίδιος αριθμός εργαζομένων χρειάζεται για κάθε 15 βρέφη. Σχολιάζοντας το θέμα του παιδικού σταθμού της ολυμπιακής αεροπορίας τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει, επισημαίνοντας πως δε φθάνει μονάχα η παραχώρησή του αλλά πρέπει να γίνει και συντήρηση, να βρεθεί εξοπλισμός και να προσληφθούν και νέοι εργαζόμενοι, διαδικασία που απαιτεί τη μέριμνα του Δήμου. Και οι τρεις προϋποθέσεις είναι εφικτές, όπως μας επισημαίνει ο κ. Βλάχος.
Σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο ενδέκατος παιδικός σταθμός στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στην οδό Κομνηνών. Ο νέος σταθμός θα είναι χωρητικότητας 50 παιδιών.
Το μέλος της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, Κωσνταντίνος Ήσυχος, μίλησε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ δηλώνοντας πως ο παιδικός σταθμός θα πρέπει να εκχωρηθεί στο Δήμο για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Ο κ. Ήσυχος εξέφρασε την προσωπική του άποψη και της παράταξης που ανήκει «Ενότητα Αερομεταφορών». Το διοικητικό συμβούλιο της Ο.Σ.Π.Α. δεν έχει πάρει θέση επί του θέματος.
Αναδημοσίευση απο ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ, αρ. φύλλου 239

Δεν υπάρχουν σχόλια: