Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS»ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ


1.Εκλογές πότε κ. Καρχιμάκη; Η ΝΔ λέει το αργότερο Μάρτιο. Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν τότε;





Η ΝΔ καλά θα κάνει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Επί δύο χρόνια και παρά τις τεράστιες ευθύνες της για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό που μας οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πετροβολούσε την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη σωτηρία της χώρας. Τώρα, σε μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας πολιτική παράσταση, εμφανίζεται ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία συμμετέχει και μάλιστα με τους δύο αντιπροέδρους της!  Ας σοβαρευτούν και ας θέσουν έστω και τώρα, το εθνικό πάνω από το κομματικό τους συμφέρον. Η εμμονή τους στο να ζητούν εκλογές σε μια περίοδο που παίζεται το μέλλον της χώρας, έρχεται εκτός των άλλων σε αντίθεση και με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των  πολιτών.  Ας το λάβουν υπόψη τους.


2.Και έως τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου πώς θα πορεύεται; Γιατί προγραμματική συμφωνία δεν έχει υπάρξει μεταξύ των στελεχών της…

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, που συμφωνήθηκε στην συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που την στηρίζουν. Την υλοποίηση και εφαρμογή όλων εκείνων των αποφάσεων που θα «κλειδώσουν» τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, που θεωρείται παρά τις αρχικές απαράδεκτες αντιδράσεις, η βάση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο ρόλος και το έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης του Λ. Παπαδήμου είναι προσδιορισμένος κατά απόλυτα σαφή τρόπο. 

3.Εκτιμάτε πως αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές, ο κ. Παπαδήμος θα είναι ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός;

Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις-ασκήσεις επί χάρτου. Των εκλογών προηγείται το στοίχημα της διασφάλισης της συνέχειας της χώρας. Αυτό είναι στην παρούσα φάση το διακύβευμα, εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος των προσπαθειών μας.

4.Συμφωνείτε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ανατράπηκε εκ των έσω, όπως υποστηρίζει ο κ. Καστανίδης; Ότι υπήρχε δηλαδή «πέμπτη φάλαγγα» στο ΠΑΣΟΚ;

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε με όλες τις δυνάμεις του, με συνέπεια, καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, τη μάχη για να κρατηθεί όρθια η χώρα και τα κατάφερε. Μπορεί να χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις αλλά η Ελλάδα είναι εδώ, όρθια και μπορεί να συζητά και να σχεδιάζει το μέλλον της. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η σημαντική μάχη της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Ήταν εξίσου σημαντική η προσπάθεια να απαλλαγεί η Ελλάδα από παθογένειες δεκαετιών. Από τη αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την ανομία, τις πελατειακές σχέσεις, την υπερίσχυση του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Τη διετία που πέρασε άρχισαν να μπαίνουν κανόνες και το κυριότερο, να ισχύουν για όλους.  Μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος βλέποντας φοροφυγάδες που χρόνια τύγχαναν προκλητικής ασυλίας να οδηγούνται και στη Δικαιοσύνη και στη φυλακή.  Αλλά η επιβολή κανόνων δεν άρεσε στα συμφέροντα που είχαν μάθει να κινούνται στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή,  χωρίς κανόνες. Δεν άρεσε σε αυτούς που έπαιρναν είτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, είτε απέφευγαν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις είτε επιδίωκαν άλλου είδους οικονομικές διευκολύνσεις με μόνη βέβαια  «εγγύηση» τον εκβιασμό στα κόμματα και στο πολιτικό σύστημα. Ή μου τα δίνεις ή σε υπονομεύω αλλά με άλλη, προσχηματική πολιτική αιτιολογία. Και βεβαίως υπό την ομπρέλα της πολιτικής αιτιολογίας, και κάποιοι έσπευδαν να ενταχθούν. Τα συμφέροντα αυτά έκαναν τα πάντα για να μην είναι Πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Τα συμφέροντα αυτά που δεν έβγαζαν άχνα όταν ο Καραμανλής και η ΝΔ, οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή ξαφνικά ανακάλυψαν ότι ο Γ. Παπανδρέου φταίει για όλα τα δεινά του τόπου. Και το ανακάλυψαν μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, με την οποία ένα βάρος χρέους 110 δις ευρώ που βάρυνε τον ελληνικό λαό μεταφέρεται στις πλάτες των τραπεζών. 




5.Γιατί θεωρείτε «χωρίς ηθική» την παρέμβαση Χρυσοχοΐδη κατά Γ. Παπανδρέου και κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ; Και εμμένετε στους χαρακτηρισμούς σας;

Κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει το δικαίωμα στην προσωπική φιλοδοξία. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να μηδενίζει και να απαξιώνει μια διετία κατά την οποία μόνοι μας, δώσαμε τη μάχη για την αλλαγή και τη σωτηρία της Ελλάδας και ειδικά όταν στη μάχη αυτή δεν ήταν ούτε απλός στρατιώτης ούτε θεατής αλλά στέλεχος με διαδρομή και αυξημένη πολιτική και κυβερνητική ευθύνη που διαμόρφωνε με την πολιτική του την αναπτυξιακή πορεία του τόπου και την προσπάθεια για την έξοδο από τον κύκλο της κρίσης  .


6.Πολλοί σύντροφοί σας, πάντως, τάσσονται υπέρ της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς και της δημιουργίας ενός νέου κόμματος «Είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε όχι» είπε ο κ. Σκανδαλίδης…

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από την πορεία μας προς την Συνδιάσκεψη, με πρώτο το Γιώργο Παπανδρέου και είναι ανάγκη των καιρών να συνεχιστεί. Όλοι μας έχουμε θέσεις και προτάσεις για το μέλλον του Κινήματος μας. Προς το παρόν θα αρκεστώ σε μια φράση του ιδρυτή μας, του Α. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και πάει πολύ μακριά.

7.Με τοποθετήσεις σας, όμως, όπως αυτή εναντίον του κ. Χρυσοχοΐδη, μήπως δεν παίζεται τον θεσμικό σας ρόλο ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ; Μήπως γίνεστε μέρος του προβλήματος;

Είναι θεσμική η υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα δύο τελευταία χρόνια και να επισημαίνω  ότι ο διάλογος για την αποτίμηση αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνει νηφάλια, συντεταγμένα και χωρίς τη βιασύνη που προκαλούν συνήθως οι προσωπικές φιλοδοξίες.  Μέρος του προβλήματος δεν γίνεσαι όταν υπερασπίζεσαι τη μάχη που δώσαμε για τη σωτηρία της χώρας,  αλλά όταν τροφοδοτείς με επιχειρήματα αυτούς που προσπαθούν να την διαστρεβλώσουν, να τη συκοφαντήσουν και να την  απαξιώσουν.

8.Τελικά στις προσεχείς εκλογές ποιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκη;
Ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή είναι η θέση μου και δεν αλλάζει.


9.Μέχρι τότε, δηλαδή, δεν θα πρέπει να γίνουν εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου; Ή σε αυτές πρέπει να είναι υποψήφιος και ο Γ. Παπανδρέου;
Σας είπα ποια είναι η θέση μου. Για τις όποιες εξελίξεις στο κόμμα μας, τον πρώτο λόγο έχει ο Πρόεδρος μας, Γιώργος Παπανδρέου. Δεν θα αποφασίσουν ούτε οι καναλάρχες, ούτε οι τραπεζίτες ούτε κανένας άλλος. Και οι όποιες αποφάσεις, δεν θα παρθούν στα τηλεπαράθυρα και σύμφωνα με το θυμικό κάποιων τηλεπερσόνων. Ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρο και το μήνυμα.

10.Κάποιοι, πάντως, προειδοποιούν πως εάν δεν φύγει ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί…
Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από την παρουσία στην ηγεσία, του προσώπου την εγγυάται, δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν κινδυνεύει από την παρουσία  του ανθρώπου που απέδειξε ότι μπροστά στο συλλογικό συμφέρον δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Κινδυνεύει από όσους στη βιασύνη τους να διεκδικήσουν καρέκλες και θέσεις, χάνουν το μέτρο.









                                                           
                                                                                                           
            

Δεν υπάρχουν σχόλια: