Η μεγάλη αμερικανοϊσραηλινή άσκηση, με βασικό προσανατολισμό την αντιπυραυλική άμυνα ξεκινά άμεσα. Ο αντιπτέραρχος Frank Gorenc διοικητής της αμερικανικής Αεροπορίας που σταθμεύει στην Ευρώπη (USAFE) επισκέφτηκε το Ισραήλ και οριστικοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες που προβλέπουν μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη στο Ισραήλ αρκετών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.
Η κλίμακα της επικείμενης άσκησης είναι τεράστια, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διεθνή ΜΜΕ και ενδεικτική των προσανατολισμών της καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να εγκαταστήσουν κέντρο διοίκησης στο Ισραήλ, όσο και να μεταφέρουν στοιχεία του αντι-βαλλιστικού συστήματος THAAD τα οποία θα ενεργήσουν από κοινού με τα αντίστοιχα ισραηλινά Iron Dome και Arrow.
Οι ΗΠΑ επιχειρούν με συστηματικό τρόπο να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα του κράτους τρομοκράτη Ισραήλ και να την καταστήσουν αποτελεσματική απέναντι σε βολές βαλλιστικών βλημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει από μεριάς των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μόνο το 1991, στην πρώτη ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ, όταν το Ισραήλ είχε μπει στο στόχαστρο και είχε δεχτεί επιθέσεις από τους απαρχαιωμένους πυραύλους ΣΚΟΥΝΤ, που όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα αντιβαλλιστικά συστήματα Patriot PAC-2.
Παράλληλα, στην είσοδο των Στενών του Χορμούζ έχει συγκεντρωθεί μια επίσης μεγάλη αμερικανική αεροναυτική δύναμη, η Ομάδα Μάχης Αεροπλανοφόρου CVN USS John C. Stennis αποτελούμενη από το καταδρομικό USS Antietam (CG-54) κλάσης Ticonderoga, τα αντιτορπιλικά USS Wayne E. Meyer (DDG-108), USS Dewey (DDG-105), USS Kidd (DDG-100), USS Milius (DDG-69) κλάσης Arleigh Burke και την φρεγάτα USS Jarrett (FFG-33) κλάσης Oliver Hazard Perry. Μία δύναμη πυρός που δε μπορεί να αντιμετωπίσει το ιρανικό Ναυτικό αποτελούμενο από τρεις παλιές φρεγάτες βρετανικής ναυπήγησης και μία μικρή φρεγάτα εγχώριας ναυπήγησης, αλλά μπορεί να στοχοποιηθεί από τους πύραυλους επάκτιας άμυνας που οι Ιρανοί έχουν τοποθετήσει στα νησιά Αμπού Μούσα στο στόμιο του Κόλπου.
Το Ιρανικό καθεστώς έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως τυχόν επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου θα προκαλέσει τον αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ. Όπως δήλωσε ο ναύαρχος Habibollah Sayyari η επιχείρηση αποκλεισμού δεν αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για το Ιράν.
Σκληρή και εξίσου ενδεικτική ήταν η αμερικανική απάντηση. Σε δηλώσεις της εκπροσώπου του 5ου Στόλου ανθυποπλοίαρχου Rebecca Rebarich είχε σημειώσει για τις απειλές του Ιράν για αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ ότι το «αμερικανικό Ναυτικό είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει κακόβουλες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο». Ήδη αμερικανικά μαχητικά F/A-18E/F περιπολούν εντός του Κόλπου στα όρια του ιρανικού FIR.
Ο πόλεμος πλησιάζει και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ισραήλ. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η επίσκεψη του μακελάρη Μπάρακ, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, την επόμενη βδομάδα. Η στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ που συνυπογράφει ολόκληρο το αστικό σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη, οι ΑΟΖ, οι αγορές όπλων, η διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και οι πολεμικοί σχεδιασμοί κατά του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Ήδη το Αντιπολεμικό Κίνημα συντονίζει τη δράση του για να είναι εκεί.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Ολοένα ανεβαίνει η πολεμική ένταση στον Περσικό Κόλπο
Η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας κορυφώνεται καθώς οι απειλές διαδέχονται τις ασκήσεις, νεά όπλα δοκιμάζονται και οι στόλοι καραδοκούν. Πρόσφατα το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Γαντέρ στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna. «Ο πύραυλος κατασκευάστηκε από Ιρανούς εμπειρογνώμονες, έπληξε με επιτυχία το στόχο του και τον κατέστρεψε», δήλωσε ο ναύαρχος Μαχμούντ Μουσαβί. «Ο Γαντέρ είναι ένας υπερσύγχρονος πύραυλος με ενσωματωμένο ραντάρ, υπερακριβείας, του οποίου το βεληνεκές 200 χλμ. όπως και το έξυπνο σύστημα μη ανίχνευσης βελτιώθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές», πρόσθεσε.
Όμως οι δοκιμές νέων ιρανικών οπλικών συστημάτων συνεχίζονται. Το ιρανικό ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση ενός άλλου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (Νουρ, 200 χλμ.) και ενός πυραύλου μικρού βεληνεκούς την τελευταία ημέρα των ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή των στρατηγικών Στενών του Ορμούζ. Παράλληλα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά, ανακοίνωσε η Τεχεράνη. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν δοκίμασαν με επιτυχία τη πρώτη εγχώριας παραγωγής πυρηνική ράβδο καυσίμου που περιέχει φυσικό ουράνιο, μετέδωσε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, η πρώτη ράβδος πυρηνικού καυσίμου ήταν φορτωμένη στον πυρήνα του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ως μέρος ενός πειράματος για να ελεγχθεί η απόδοσή του σε λειτουργία.
Τώρα το Ιράν θα πρέπει να μετατρέψει τις ράβδους καυσίμου σε πλάκες καυσίμου για να τροφοδοτήσει τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ο οποίος παράγει ραδιοϊσότοπα για τη θεραπεία του καρκίνου. Το πυρηνικό εργοστάσιο για τη μετατροπή εμπλουτισμένου πυρηνικού καυσίμου σε ράβδους καυσίμου εγκαινιάστηκε στο Ισφαχάν στις αρχές της άνοιξης του 2009.
Αναλυτές θεωρούν αποκαλυπτική των προθέσεων του Ιράν να ελέγξει τον Περσικό Κόλπο την ανακοίνωση του ιρανικού πρακτορείου Fars σύμφωνα με την οποία στο άμεσο μέλλον κανένα πολεμικό πλοίο οποιασδήποτε χώρας δε θα μπορεί να εισέρχεται στον Περσικό Κόλπο εκτός αν έχει λάβει την άδεια του διαφορετικά τα πλοία του ιρανικού Ναυτικού θα το εμποδίσουν. Με τον τρόπο αυτό το Ιράν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο χωροφύλακας και εγγυητής της ασφάλειας της περιοχή του Περσικού Κόλπου είναι το ίδιο.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο οι βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου θα εξετάσουν νομοσχέδιο σχετικό με το ζήτημα των στενών του Hormuz αφού σύμφωνα με τους Ιρανούς τα στενά αποτελούν μέρος της ιρανικής επικράτειας. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει για συζήτηση στο ιρανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον βουλευτή της ιρανικής Βουλής Mohammad Taqi Rahbar το Ιράν δεν επιθυμεί το κλείσιμο των στενών του Hormuz όμως αν η απειλή κατά του Ιράν αυξηθεί ενώ την ίδια στιγμή οι γειτονικές χώρες εξάγουν τους ενεργειακούς τους πόρους μέσω των στενών τότε το Ιράν θα αναγκαστεί να κλείσει τα στενά του Hormuz.
Κίνηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την βασική αρχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιθυμούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο, από όπου προέρχεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η επαναφορά της πολιτικής του χωροφύλακα της περιοχής από το Ιράν σχετίζεται με την στρατιωτική ενδυνάμωση του με πυραυλικά που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε στόχο επιφανείας στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ και οδηγεί σε νέα κούρσα εξοπλισμών τα κράτη της περιοχής.
Αίσθηση προκλήθηκε όταν ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αταολάχ Σαλεχί προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τεχεράνη θα αναλάβει δράση, εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο εγκατέλειψε την περιοχή όπου διεξάγονται οι ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις, επιστρέψει στον Κόλπο, μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA και Fars. "Συμβουλεύω, συνιστώ με έμφαση και προειδοποιώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο να μη επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο", δήλωσε στο πρακτορείο ο Αταολάχ Σαλεχί. "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν συνηθίζει να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της".
Ταυτόχρονα, έπειτα από τις επανειλημμένες απειλές του τελευταίου δεκαημέρου για τον αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ σε απάντηση της ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ υποβάθμισε σήμερα τις προειδοποιήσεις, δηλώνοντας ότι "στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο". "Το κύριο μήνυμα των ασκήσεων είναι ότι η ασφάλεια αυτή πρέπει να επιτευχθεί από τα κράτη της περιοχής, χωρίς ξένη ανάμειξη".
Σύντομα ήρθε η αμερικανική απάντηση. Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι οι απειλές του Ιράν ότι θα "αναλάβει δράση" αν οι ΗΠΑ μετακινήσουν ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Κόλπου μαρτυρούν την "αδυναμία" της Τεχεράνης και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί και την φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση."Βλέπουμε αυτές τις απειλές από την πλευρά της Τεχεράνης ως απόδειξη ότι οι διεθνείς πιέσεις αρχίζουν να την πλήττουν", είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.
Ταυτόχρονα το Ισραήλ πιέζει για άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του ισχυρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου -μέχρι το Μάρτιο, λένε- να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα. Μάλιστα παρουσιάζει έντεχνα το προφίλ αμυνόμενης χώρας. Πρόσφατα, ο διοικητής του Ναυστάθμου της Χάϊφα Eli Sharvit, διέταξε άσκηση ετοιμότητας, δίνοντας διαταγή για άμεσο απόπλου όλων των σκαφών! Όλα τα σκάφη της βάσης συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων έλαβαν μέρος στην άσκηση. «Πρέπει να διατηρήσουμε υψηλή ετοιμότητα όσον αφορά την ταχύτητα της εξόδου των πλοίων από το ναύσταθμο, δήλωσε ο Sharvit, προσθέτοντας ότι οι επιχειρησιακές αποστολές απαιτούν τη "μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, για άμεσο απόπλου αλλά και την άμεση υποστήριξη των πλοίων".
Στους ισραηλινούς φόβους απαντούν οι δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων. Το Ιράν δε διαθέτει τεχνολογίες κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αρμόδιου για τις στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις συνταγματάρχη Βαντίμ Κοβάλ. Σχολιάζοντας για το πρακτορείο "Ιντερφάξ" τις δηλώσεις της Τεχεράνης για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ο κ. Κοβάλ είπε ότι "η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας παρακολουθεί προσεκτικά τη σχεδίαση και κατασκευή στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο εξωτερικό" και το συμπέρασμά της είναι ότι "το Ιράν δεν διαθέτει παρόμοιους πυραύλους για άμεση χρήση και ότι δεν θα αποκτήσει σύντομα".
Έντονη όμως είναι η σύγκρουση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις κυρώσεις απέναντι στο Ιράν. «Λυπούμαστε για το πολύ κακό μήνυμα που έστειλαν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι τελευταίες δοκιμές πυραύλων που ανακοίνωσε το Ιράν στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται στη χώρα», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη από το Ιράν βαλλιστικού προγράμματος αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Γι' αυτό το λόγο η απόφαση 1929 απαγορεύει στο Ιράν να συνεχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα αφορά βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση», πρόσθεσε ο Βαλερό.
Το Παρίσι επανέλαβε επίσης «την αναγκαιότητα να διατηρηθεί ένα κλίμα ευνοϊκό προς το σεβασμό στην ελευθερία της μετακίνησης μέσω των Στενών», μετά τις απειλές που διατύπωσε τις τελευταίες ημέρες η Τεχεράνη ότι θα κλείσει τα Στενά του Χορμούζ αν επιβληθούν κυρώσεις στις πετρελαϊκές της εξαγωγές, όπως το επιθυμούν οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Βαλερό επισήμανε επίσης ότι η χώρα του πιστεύει πως τα μέτρα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας με τα οποία ενισχύονται οι κυρώσεις εναντίον της κεντρικής τράπεζας του Ιράν «βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση». Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει στις 21 Νοεμβρίου το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και τη διακοπή της αγοράς ιρανικού πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με το στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Η ευρωπαϊκή απάντηση δόθηκε μέσω της «κατ' αρχήν συμφωνία» που κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου του Ιράν στην περίπτωση, όμως, που η Τεχεράνη εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματικών πηγών στην πρωτεύουσα του Βελγίου. «Επήλθε η κατ' αρχήν συμφωνία για να προχωρήσουν τα πράγματα» όσον αφορά το εμπάργκο αγοράς αργού πετρελαίου του Ιράν, «απομένει, όμως, να γίνει πολλή δουλειά» ως την 30ή Ιανουαρίου, όταν αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείου.
Από την άλλη μεριά, η Kίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν, αναφερόμενη στο νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου, ο οποίος ενισχύει τις κυρώσεις κατά του χρηματοοικονομικού τομέα της Τεχεράνης ώστε να πειστεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η Κίνα αντιτίθεται στην επικράτηση ενός εθνικού νόμου έναντι διεθνών κανόνων, ο οποίος επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις σε άλλες χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χονγκ Λέι, απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο αυτό που υπέγραψε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η Κίνα, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει το Ιράν, από το οποίο αγοράζει πετρέλαιο, έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του με εμπορικές συναλλαγές 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι μόνο 400 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν πριν από 15 χρόνια. Οι κυρώσεις κατά του Ιράν επέτρεψαν σε κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά την παρουσία τους στη χώρα αυτή. Το Πεκίνο επαναλαμβάνει συχνά ότι είναι αντίθετο στη χρήση βίας ή στις απειλές για χρήση βίας κατά της Τεχεράνης.
Καθώς όμως οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που θα πληρώσει το αντίτιμο των πολεμικών σχεδιασμών τους, σε χρήμα και αίμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εξαιρετικά οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα του Νότου που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της καπιταλιστικής κρίσης και οι οποίες εφοδιάζονται πετρέλαιο από το Ιράν. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η Ελλάδα κάλυψε το 14% των πετρελαϊκών αναγκών της με ιρανικό πετρέλαιο.
Απαιτείται η άμεση παρέμβαση του αντιπολεμικού κινήματος που πρέπει όχι μόνο να εναντιωθεί στην νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά να συνδέσει το όχι στον πόλεμο με το κοινωνικό ζήτημα και να θέσει στόχο την ανατροπή της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου