Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Απειλούνται με κλείσιμο 100 ιταλικές εφημερίδες



Περίπου εκατό ιταλικές εφημερίδες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της μη ανανέωσης των επιδοτήσεων προς τον Τύπο για το 2012, στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, τόνισε χθες εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου. «Περίπου 100 τίτλοι, καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία φύλλα κινδυνεύουν», εκτιμά ο Ρέντσο Σαντέλι, εκπρόσωπος της FNSI, προσθέτοντας πως απειλούνται 4.000 θέσεις εργασίας (δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό κι άλλοι εργαζόμενοι).




Μεταξύ των τίτλων που απειλούνται άμεσα είναι οι ιστορικές εφημερίδες της Αριστεράς "Ιλ Μανιφέστο" και "Λ’ Ουνιτά" (που ιδρύθηκε το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι), αλλά και η καθολική εφημερίδα "Αβενίρε". Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει να βρούμε λύση για να θέσουμε σ’ εφαρμογή ένα σύστημα που θα δώσει τέλος στις πλασματικές χρηματοδοτήσεις», δηλαδή σ’ εκείνες που βασίζονται τεχνηέντως στην κυκλοφορία και όχι στις πραγματικές πωλήσεις, «για λόγους πελατειακών σχέσεων, ή πολιτικούς».
Η FNSI ζητεί να αντικατασταθεί η αρχή της δημόσιας επιχορήγησης από έναν «φόρο επί της διαφήμισης και των τραπεζικών ιδρυμάτων». Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για την παρελθούσα χρονιά, την περασμένη Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρινε πως «είναι ανήκουστο να καταργηθούν παντελώς οι επιχορηγήσεις, που εγγυώνται πλουραλιστική ενημέρωση και τη συνύπαρξη πολιτιστικών και πολιτικών ρευμάτων ζωτικών για τη χώρα». Μολαταύτα, επεσήμανε πως είναι «επιφανειακό να παρακάμπτουμε το πρόβλημα της επιλογής (των δικαιούχων των επιχορηγήσεων) σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυστηρού ελέγχου», υποσχόμενος πως θα εργασθεί με την κυβέρνησή του για τη σύσταση «αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η πραγματική κυκλοφορία».

Κλείνει και η ισπανική "El Publico"

Εξάλλου, ο όμιλος Mediapubli, ο οποίος εκδίδει την αριστερή ισπανική εφημερίδα "El Publico", κήρυξε από χθες στάση πληρωμών, κυρίως λόγω της «ενταθείσας διαφημιστικής κρίσης» στον τομέα του Τύπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εφημερίδα μέσω του ιστοτόπου της. Για να δικαιολογήσει την απόφασή της, η "Publico" αναφέρεται επίσης «στις δυσκολίες πρόσβασης σε νέες χρηματοδοτήσεις», οι οποίες θα επέτρεπαν «να διασφαλισθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».
Η "Publico" τους τελευταίους μήνες είχε πάρει αναφανδόν θέση υπέρ του κινήματος των Αγανακτισμένων Πολιτών, που γεννήθηκε στη χώρα σε αντίδραση στην καθιερωμένη πολιτική τάξη, πιστή στην αριστερή της πολιτική τοποθέτηση. Η εφημερίδα, με καθημερινή κυκλοφορία 87.000 φύλλα, είχε αναγκασθεί από τον Σεπτέμβριο να μειώσει κατά 20% το προσωπικό της. Σύμφωνα με την ομοσπονδία δημοσιογραφικών ενώσεων της Ισπανίας (Fape), ο τομέας του Τύπου έχει πληγεί ιδιαίτερα, έχοντας απολέσει 4.421 θέσεις εργασίας από τον Νοέμβριο του 2008, σε μια χώρα όπου η ανεργία επισήμως ανέρχεται στο 21,52% -η υψηλότερη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Τελευταίο θύμα της κρίσης, η δωρεάν εφημερίδα "ADN", της οποίας η κυκλοφορία σταμάτησε στα τέλη του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: