Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από το Ιράν



Με μια επίδειξη πυγμής, η οποία περιελάμβανε τις επιτυχείς δοκιμές τριών πυραύλων, ολοκλήρωσε το Ιράν δέκα ημέρες ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο, γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, στρατηγικό πέρασμα για την θαλάσσια διακίνηση πετρελαίου που η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να κλείσει.


Οι ασκήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που αυξάνεται η πίεση της Δύσης και των ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν, ενώ η χώρα απειλεί να κλείσει τη στρατηγικής σημασίας δίοδο αν του επιβληθούν πετρελαϊκές κυρώσεις.

Ο υπαρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού Μαχμούντ Μουσαβί δήλωσε ότι η Τεχεράνη πραγματοποίησε «επιτυχημένη» δοκιμή ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Γαντέρ, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε και τη δοκιμή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Νουρ.

Το κρατικό πρακτορείο Irna μετέδωσε την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου τύπου Γαντέρ. 

Πάντως, αμέσως μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ, υπήρξαν και οι πρώτες έντονες αντιδράσεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε πως η εκτόξευση των πυραύλων, αποδεικνύει «τη σύγχυση του» για τις αυστηρότερες κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Ο Μπαράκ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι το Ιράν δεν θα μπορούσε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, ακόμη και σε περίπτωση σοβαρών κυρώσεων, καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλο τον κόσμο εναντίον του.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι το Παρίσι επιθυμεί να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε κυρώσεις κατά του Ιράν, παρόμοιες με εκείνες που προωθούν οι ΗΠΑ.

«Η Γαλλία θέλει πιο αυστηρές κυρώσεις και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει κάνει δύο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό: η πρώτη είναι να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, ένα σκληρό μέτρο, και η δεύτερη ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε -από τη Χαβάη, όπου βρισκόταν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του- νόμο για την χρηματοδότηση του Πενταγώνου, με τον οποίο ενισχύονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν.
protothema.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια: