Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έδωσαν ονόματα οι δύο Εισαγγελείς: ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ

 
Πρώτος στη λίστα ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που φούσκωσε το έλλειμμα το 2009 για να περάσει το Μνημόνιο και ακολουθούν οι λαθρέμποροι καυσίμων
Αποδιοπομπαίος τράγος ο Καπελέρης "καίγεται" για να κουκουλώσουν το ΜΕΓΑ σκάνδαλο!!


Ονόματα και διευθύνσεις έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή οι δύο Εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και στοιχεία για τις σοβαρότατες καταγγελίες τους για παρεμβάσεις που δέχθηκαν στο έργο τους και οι οποίες περιέχονται στην επιστολή-βόμβα της παραίτησής τους.



Ο κ. Μακρής ζήτησε από τους δύο Εισαγγελείς εντός 6 ημερών να καταθέσουν εγγράφως αυτά που προφορικά ανέπτυξαν. Και προφανώς, όπως τονίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι, αυτά που είπαν ήταν πάρα πολύ σοβαρά για να ζητήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διατυπωθούν και εγγράφως.

Ως προς το ποιες παρεμβάσεις δέχθηκαν, από ποιους και για ποιες υποθέσεις, δεν υπήρξε καμία... διαρροή!

Προηγουμένως οι δύο Εισαγγελείς είχαν επισκεφθεί, έπειτα από πρόσκλησή του, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τον οποίο ενημέρωσαν για τους λόγους που αναγκάσθηκαν να υποβάλουν την παραίτησή τους και στη συνέχεια τους παρέπεμψε στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι σοβαρές υποθέσεις για τις οποίες οδηγήθηκαν στην παραίτηση οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, σύμφωνα με καλές πηγές, είναι:

1. Η Στατιστική Υπηρεσία που ο πρόεδρός της φούσκωσε μόνος του, εν αγνοία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, το έλλειμμα του 2009. Έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος έχει δύο φορές κληθεί να δώσει εξηγήσεις και τις δύο όμως ζήτησε αναβολή, προφανώς γιατί απέβλεπε στην αντικατάσταση των δύο Εισαγγελέων, κάτι που προφανώς ήξερε... Εναντίον του κ. Γεωργίου έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδή βεβαίωση. Να σημειωθεί ότι ενώ ήταν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παρέμενε υπάλληλος του ΔΝΤ και η δικαιολογία του ήταν ότι χρειάζεται να συμπληρώσει κάποια χρόνια για να πάρει σύνταξη!

Η υπόθεση αυτή είναι και η πιο κρίσιμη, γιατί βάσει των πλαστών στοιχείων που έδωσε ο Γεωργίου «κατασκευάστηκε» το Μνημόνιο.

2. Οι καταγγελίες του τέως γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Σπινέλλη για την ακύρωση των προστίμων για λαθραία διακίνηση καυσίμων, όπου η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Σύμφωνα μάλιστα με φήμες που κυκλοφορούσαν και στο υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Πεπόνης ήταν έτοιμος να ασκήσει ποινική δίωξη στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη, μετά τις καταγγελίες τού παραιτηθέντος γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Δ. Σπινέλλη, για απόφαση του κ. Καπελέρη με την οποία σταμάτησε η διαδικασία επιβολής προστίμων σε διακινητές πετρελαίου θέρμανσης. Ο κ. Καπελέρης είχε εξεταστεί ως ύποπτος από τον κ. Πεπόνη, ο οποίος, κατά το επικρατέστερο σενάριο, επρόκειτο πολύ σύντομα να ασκήσει ποινική δίωξη στον ισχυρό άντρα του υπουργείου Οικονομικών.

3. Οι καταγγελίες για την εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του τέως πρωθυπουργού, στα CDS και

4. Το σκάνδαλο Proton Bank - Λαυρεντιάδη.

Ένα θέμα που είχε εξοργίσει τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη ήταν η επίμονη άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών να τους διαβιβάσει τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο Εισαγγελείς ζήτησαν τρεις φορές εγγράφως να τους σταλεί η λίστα. Μάλιστα ο κ. Πεπόνης έφτασε στο σημείο να απειλήσει παράγοντες του υπουργείου με ποινική δίωξη, για να πάρει στα χέρια του τη λίστα. Από εκείνο το επεισόδιο, δεν ήταν λίγοι στο υπουργείο Οικονομικών που έλεγαν ότι οι ημέρες του κ. Πεπόνη στη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα ήταν μετρημένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ακόμη λόγος που θεώρησαν οι δύο Εισαγγελείς ότι υπονομεύεται το έργο τους ήταν η ελεγχόμενη επιλογή των εφοριακών που στελέχωσαν το γραφείο τους. Με εύσχημο τρόπο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών «συνέστησαν» σε μη ελεγχόμενους να μην υποβάλουν αίτηση για τη μετάταξή τους στο γραφείο των δύο Εισαγγελέων...

Εκείνο όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το σχέδιο νόμου που τους καταργούσε, προφανώς γιατί κρίθηκαν... μη συνεργάσιμοι.

Δικαστικοί κύκλοι επεσήμαναν σχετικά με τη δικαιολογία, πως αναβαθμίζεται η Διεύθυνση των Οικονομικών Εισαγγελέων με την τοποθέτηση ως επικεφαλής αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι αντεισαγγελέας στον Άρειο Πάγο υπήρχε ήδη και συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Παντελής. Πρόσθεταν ακόμη ότι τελικά ο θεσμός των Οικονομικών Εισαγγελέων άντεξε μόλις 6 μήνες...

Παίρνουν πίσω την τροπολογία

Ο σάλος που προκλήθηκε από τη βόμβα Πεπόνη - Μουζακίτη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη περί απομάκρυνσης των δύο Εισαγγελέων αποσύρεται. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν η διάταξη παρθεί πίσω τότε είναι πιθανόν οι δύο Εισαγγελείς να ανακαλέσουν την παραίτησή τους.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν σκάσει η βόμβα στις 7.30 το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε συνεργασία των δύο Εισαγγελέων με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, για άλλο όμως θέμα.

Ποιος ο λόγος...

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου την παραίτηση των δύο Εισαγγελέων, τονίζει ότι «έχουν παράσχει με τη μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων τους τα εχέγγυα της επιστημονικής τους κατάρτισης και επάρκειας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα τους και τη βαθιά προσκόλλησή τους στο ιδεώδες της Δικαιοσύνης», αναφερόμενος δε στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλου και Δικαιοσύνης Μιλ. Παπαϊωάννου ο κ. Αθανασίου σημειώνει:

«Ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011 θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ναι μεν η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Εκτελεστική και Νομοθετική Λειτουργία, πλην, όμως, όταν αφορά σε ζητήματα της δικαστικής λειτουργίας, οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, διαφορετικά, μπορούν να δημιουργηθούν εκτιμήσεις ή και υπόνοιες παρέμβασης στην απρόσκοπτη λειτουργία της. Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά».


Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν την αντίδραση των δύο Εισαγγελέων «βεβιασμένη και υπερβολική», που σημαίνει, κατά δικαστικούς κύκλους, ότι δεν απορρίπτουν την ουσία της παραίτησης.

«Δεν θα γίνουμε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα συμφέροντα...»

Καταπέλτης ήταν τα σαφέστατα υπονοούμενα που διατύπωσαν οι δύο Εισαγγελείς στην επιστολή παραίτησής τους. Τονίζουν συγκεκριμένα:

«Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε Εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος». 

Τι λένε οι απέναντι

Σύμφωνα πάντως με την άλλη πλευρά, αυτό που υποστηρίζουν είναι: 

Ότι με την αντίδρασή τους οι κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης προσπαθούν να εμποδίσουν τον ορισμό και άλλων Εισαγγελέων Εφετών σε όλη τη χώρα, αρμόδιων για τη δίωξη των φοροφυγάδων. Αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να ορισθούν οικονομικοί εισαγγελείς σε όλα τα Εφετεία της χώρας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα και να διατάζουν τη σύλληψη φοροφυγάδων. Οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς, κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, θεωρούν ότι μόνοι τους μπορούν να ελέγξουν τους 6.700 οφειλέτες στο Δημόσιο. 

Ότι στην επιστολή τους μιλάνε για παραίτηση από τη θέση των υπευθύνων για το οικονομικό έγκλημα. Εάν το εννοούν, τότε σημαίνει ότι αρνούνται την άσκηση των καθηκόντων τους. Στάση που είναι πειθαρχικά ελεγκτέα.

Ότι μιλάνε για «καθ' υπαγόρευση» ενέργειες. Από ποιους; Από τους ανωτέρους τους; Έκαναν έγγραφες αναφορές στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή ακόμη και στον υπουργό;

Ότι μιλάνε για «υπό απαγόρευση». Τι εννοούν; Ότι δεν θα έχουν αρμοδιότητα για όλη την Ελλάδα αλλά μόνο στο Εφετείο που υπηρετούν, και αυτό είναι το Εφετείο Αθηνών, ενώ στα άλλα Εφετεία θα είναι αρμόδιοι συνάδελφοί τους με τον ίδιο βαθμό και προφανώς με το ίδιο εγνωσμένο κύρος; Δεν τους εμπιστεύονται; Έχουν ταυτιστεί με τον θεσμό;

Γιατί όλοι οι πολίτες να εμπιστεύονται δύο μόνο πρόσωπα και όχι τους καθ' ύλην αρμόδιους Εισαγγελείς που υπηρετούν σε όλη τη χώρα;

Εάν δέχθηκαν παρεμβάσεις από εξωδικαστηριακούς κύκλους, τι έκαναν; 

Έχουν αναλογισθεί τι ζημιά κάνουν στη χώρα όταν η «τρόικα» και οι πάσης φύσεως δανειστές μας ακούσουν ότι κάποιοι (αόριστα και γενικόλογα) παρεμποδίζουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και κατ' επέκταση την εισροή χρημάτων στα άδεια ταμεία;

Έντονες αντιδράσεις  των κομμάτων

Σημειώνεται ότι έντονες ήταν και οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων (πλην του ΠΑΣΟΚ...) μετά την παραίτηση των δύο Εισαγγελέων και τις αποκαλύψεις-καταγγελίες που περιείχε.

Όλα τα κόμματα εμμέσως πλην σαφώς πήραν το μέρος των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, ζητούν πλήρη διαφάνεια και να ριχτεί άπλετο φως σε αυτήν τη μείζονα υπόθεση.  


paron.

Δεν υπάρχουν σχόλια: