Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τον Φεβρουάριο οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων


 Λ.Σταυρογιάννη

Εμμένει η κυβέρνηση, διά του υπουργού ΠΕΚΑ, στην κατασκευή και διαχείριση από ιδιώτες τεσσάρων  εργοστασίων επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων για 25 χρόνια στην Αττική (Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) με τη λεγόμενη μέθοδο Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθούν ταυτοχρόνως τρεις ή τέσσερις ξεχωριστοί διαγωνισμοί -η πρώτη φάση τους. Για την περιοχή της Κερατέας ο υπουργός είπε ότι "δεν έχει κλείσει η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων έως ότου προχωρήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί και αυτός ο διαγωνισμός. Την επόμενη εβδομάδα δε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα περιληφθεί ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ), ο οποίος αντικατέστησε τον ΕΣΔΚΝΑ με τον "Καλλικράτη" και θα αναλάβει να "τρέξει" τα έργα. Αργότερα, σε απροσδιόριστο χρόνο, θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την κατασκευή τριών εργοστασίων κομποστοποίησης. Και όλα αυτά με την ανακύκλωση και την επανάχρηση υλικών ακόμη σε νηπιακό στάδιο και την υποχρέωση να κλείσουν έως το τέλος του 2012 όλες οι παράνομες χωματερές σε συμμόρφωση με καταδίκη του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ, 90 ΧΑΔΑ δεν έχουν κλείσει. Για τους 70 έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση παύσης λειτουργίας τους, ενώ για άλλους 20 στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου "δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, άρα δεν μπορούν να κλείσουν". Για τη διάθεση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ανέφερε ότι προχωράει ο διαγωνισμός. Κατά τα λοιπά επεχείρησε να εμφανίσει υψηλές απορροφήσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, προϋπολογισμού 2,118 εκατ. ευρώ, με ποσοστό απορρόφησης μόλις στο 24,2% (δαπάνες 511 εκατ. ευρώ) όταν το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το 2013.
Στα 8 τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ το ΕΠΕΡΑΑ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση ως προς την απορρόφηση πόρων. Πάντως τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ αποσπά η υποχρέωση, πάλι μετά από καταδίκες, κατασκευής αυτονόητων υποδομών, όπως τα δίκτυα αποχέτευσης και η λειτουργία εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών σε πόλεις και οικισμούς ανά την Ελλάδα. Για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ προϋπολογίζονται 150 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δημόσια έργα (μετρό Αττικής 55 εκατ., επαναδημιουργία λίμνης Κάρλας 50 εκατ. ευρώ, έργο γέφυρα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο). Όπως αναφέρθηκε, εξετάζεται η απένταξη έργων που δεν προχωρούν, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: