Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τα οικονομικά αδιέξοδα διώχνουν τους Έλληνες επιστήμονες


Την παρέμβαση Παπαδήμου ζητούν η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Υποκριτική επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τους πρυτάνεις για προσέλκυση ξένων επιστημόνων

Π.Στεφανάκου
Εκτός τόπου και χρόνου η υπουργός Παιδείας, καλεί τους πρυτάνεις να της καταθέσουν προτάσεις για προσέλκυση ξένων επιστημόνων στα ελληνικά πανεπιστήμια, την ώρα που φεύγουν οι δικοί μας, «μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στα υπάρχοντα αλλά και στα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα», όπως καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες της ανώτατης εκπαίδευσης.


Η υπουργός Παιδείας επέλεξε να στείλει, από το Ισραήλ, επιστολή στους πρυτάνεις, τους οποίους καρατομεί με τον νέο νόμο της, ζητώντας την επιστημονική υποστήριξή τους στη σύναψη μεγάλου εύρους μορφωτικών συμφωνιών με την Κίνα, το Ισραήλ, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Η υπουργός Παιδείας έφυγε για το Ισραήλ αφήνοντας τα πανεπιστήμια σε τραγική κατάσταση, όχι μόνο λόγω της υποχρηματοδότησής τους, αλλά και εξαιτίας της επιμονής της να επιβάλει τον νόμο, συνδέοντας την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης με τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.
Για κακή τύχη της υπουργού, η επιστολή της συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση άλλης επιστολής, την οποία απέστειλαν στον πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης, Λ. Παπαδήμο, οι, φίλιες προς την Αν. Διαμαντοπούλου, συνδικαλιστικές δυνάμεις που ελέγχουν τις ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Ακόμη και αυτοί παρακάμπτουν την υπουργό και ζητούν συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο για την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων σε βάρος τους.
Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, οι δύο Ομοσπονδίες των διδασκόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καταγράφουν τις δραματικές συνέπειες της εισοδηματικής λεηλασίας, τονίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της μετανάστευσης. Μάλιστα επικαλούνται μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται στη χειρότερη μισθολογική θέση ως προς τον μέσο μισθό ατόμων με αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Επιπλέον, οι δύο Ομοσπονδίες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν τάση μεγάλης διαρροής επιστημονικού δυναμικού, ιδίως από τα περιφερειακά ΑΕΙ. Στην ανοικτή επιστολή που απευθύνουν στον Λ. Παπαδήμο, η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΣΕΠ επισημαίνουν ότι σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών «προγραμματίζουν τη μετανάστευσή τους, μη δυνάμενοι να αντεπεξέλθουν στα υπάρχοντα, αλλά και στα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα (ορισμένοι μάλιστα έχουν ήδη μεταναστεύσει). Μπορούμε δε να βεβαιώσουμε -αν και είναι αυτονόητο- ότι πρόκειται για νέους, δυναμικούς και διεθνώς ανταγωνιστικούς πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, με μόνο εισόδημα τον μισθό τους. Οι τραγικές συνέπειες -για το ακαδημαϊκό σύστημα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα- μιας μαζικής μετακίνησης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι περισσότερο από προφανείς», τονίζουν οι δύο Ομοσπονδίες. Επίσης, «αξιοσημείωτος αριθμός νεοεκλεγέντων ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων έχουν αποποιηθεί τον διορισμό παραμένοντας στην οικονομική ασφάλεια, που τους παρέχει το Ίδρυμά τους στο εξωτερικό».
Οι Ομοσπονδίες της ανώτατης εκπαίδευσης δηλώνουν ότι «καμιά περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο υποχώρησης», διότι «έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών». Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των διδασκόντων καλούν τον πρωθυπουργό να παρέμβει για την ενεργοποίηση της τριμερούς επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και εκπροσώπων των Ομοσπονδιών για το ειδικό μισθολόγιο των λειτουργών της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας.
Αυτή την πραγματικότητα παραβλέπει η υπουργός Παιδείας ζητώντας υποκριτικά από τους πρυτάνεις, μέχρι το τέλος του μήνα, προτάσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων. Η ίδια αναφέρει παραδείγματα όπως: Προσέλκυση υποψηφίων διδακτόρων από άλλες χώρες, προσέλκυση φοιτητικής πελατείας από το εξωτερικό, που, μέσω διδάκτρων, «θα συνεισφέρουν στα οικονομικά των ελληνικών πανεπιστημίων», ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ΑΕΙ σε άλλες χώρες και βεβαίως δημιουργία εδρών διδασκαλίας με ονοματεπώνυμο του χορηγού.
ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: