Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία: Με τον ηγέτη της Χαμάς συναντήθηκε ο Ερντογάν

 

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγιε συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του και χαιρέτισε τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φάταχ, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. 
Ο Χανίγιε έφτασε στην Τουρκία στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό --στην Αίγυπτο, το Σουδάν, το Κατάρ, την Τυνησία και το Μπαχρέιν-- μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 και τον ισραηλινό αποκλεισμό που ακολούθησε. 
Η Χαμάς θεωρείται από τις χώρες της Δύσης και το Ισραήλ τρομοκρατική οργάνωση, όμως η Άγκυρα έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Εξάλλου οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έχουν ψυχρανθεί μετά την ισραηλινή επιδρομή στις 31 Μαΐου 2010 εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους εννέα τούρκοι ακτιβιστές. 
Ο Χανίγιε αναμένεται να επισκεφθεί το Mavi Marmara στην Κωνσταντινούπολη και να συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων, σύμφωνα με την τουρκική ισλαμιστική οργάνωση αρωγής IHH, στην οποία ανήκει το πλοίο. 
Η Χαμάς και η Φάταχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατέληξαν στις 27 Απριλίου 2011 στο Κάιρο σε μία συμφωνία συμφιλίωσης, η οποία επικυρώθηκε στις 3 Μαΐου από το σύνολο των παλαιστινιακών κινημάτων.

ΠΗΓΗ .agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: