Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σιουφισμός...


Του Αντώνη Μάριου Παπαγιώτη
Με τον όρο Σούφι νοούνται εκείνες οι πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ, οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού. Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής. Ο μυστικισμός πήρε την θέση του ασκητισμού ως στόχος και επιδίωξη.

Με τον όρο Σιούφι νοούνται εκείνες οι συγγενικές κοινότητες της Καρδίτσας, οι οποίες εγκατέλειψαν τα εν οίκω και ανέλαβαν δράση στα εγκώσμια, πρεσβεύοντας ότι το πεπρωμένο του νεοέλληνα εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση των ιδίων (των Σιούφι). Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το νεοδημοκρατικό στοιχείο του καραμανλισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ατομικισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό και μόνο απαραίτητο στάδιο για την επίτευξη μιας πολιτικής καριέρας. Ο καραμανλισμός έδωσε την θέση στον σαμαρισμό ως στόχος και επιδίωξη.
Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτευτική περίπτωση του Δ. Σιούφα, πρώην προέδρου της Βουλής και του συγγενή του κ. Π. Σιούφα, αυτοδηλωμένου υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στο Νομό Καρδίτσας. Ο τελευταίος, ξεκαθάρισε σε εμφάνισή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν είναι ούτε γιος, ούτε ανιψιός του πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού, κ. Δημήτρη Σιούφα, όπως λέγεται αλλά τρίτος ξάδελφος. Δήλωσε, μάλιστα, ότι στήριξε ως όφειλε τον μακρινό ξάδελφό του (και κυρίως φίλο του) κατά τα περασμένα ένδοξα χρόνια και τώρα αυτοπαρουσιάστηκε ως επίλεκτος του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του απήυθυνε -όπως ο ίδιος ο κ. Παύλος υποστήριξε- προσωπική πρόσκληση να είναι υποψήφιος με τη Ν_NΔ.
Πληροφορίες θέλουν τις ερχόμενες μέρες, τον Δημήτρη Σιούφα να συναντά τον Αντώνη Σαμαρά, για να ξεκαθαριστεί αν θα συμπεριληφθεί τελικώς στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μια πιθανότητα που μάλλον είναι δεν έχει μεγάλη βάση ισχύς (καθώς δεν είθισται 2 φορές να επανασυνταξιουδοτούνται τιμητικά "μεγάλα" ονόματα της πολιτικής).
Έτσι, για παν ενδεχόμενο, ο κ. Δ. Σιούφας, θυμήθηκε κατά τις χρονιάρες μέρες τους ψηφοφόρους του και δημοσίευσε στις τοπικές εφημερίδες/γραφεία τύπου (βλ.π. εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας) θερμές ευχές για τις γιορτές. Και εξαιτίας αυτής της απρόσμενης επανεμφάνισης, πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Σιούφας δεν θα παραιτηθεί του δικαιώματός του στο πολιτεύεσθαι, έστω κι αν στερήσει την προοπτική στον τρίτο του ξάδελφο. Συμβαίνουν αυτά συχνά, σε χώρες οικογενειακρατιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: