Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΕΣΠΑ: Χορός δισεκατομμυρίων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου



«Επιτυχία» θεωρεί η κυβέρνηση τη διοχέτευση αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ προς το μεγάλο κεφάλαιο τη χρόνια που πέρασε, τόσο από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όσο και στο πλαίσιο του επενδυτικού νομού. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, χαρακτήρισε «αισιόδοξα νέα» τη χορήγηση περίπου 3,3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις το 2011 μέσω του ΕΣΠΑ. Τα 1,2 δισ. ευρώ έφτασαν οι πληρωμές του επενδυτικού νομού το 2011, ενώ τα 3,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι δαπάνες του ΠΔΕ. Ο νέος στόχος για το 2012 σχετικά με το ΕΣΠΑ έχει προσδιοριστεί στα 4 δισ. ευρώ και ο υπουργός πιστεύει ότι θα ξεπεραστεί! Μάλιστα, ο υπουργός άσκησε κριτική για το διαρκή περιορισμό του ΠΔΕ - λέγοντας ότι συμφωνεί μαζί του και ο πρωθυπουργός - που ακυρώνει τις ...επιτυχίες του ΕΣΠΑ, το οποίο στο τέλος του 2011 ξεπέρασε τα 7,5 δισ. ευρώ με ποσοστό απορρόφησης 31,5%.
Την ίδια ώρα, αντίστοιχα ποσά αρπάζονται βίαια από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάνοντας ακόμη ασαφείς τις διαχωριστικές γραμμές των δυο κόσμων: του λαού που πληρώνει και της πλουτοκρατίας που τα αρπάζει. Η κυβέρνηση και ο υπουργός κάνουν λόγο για προσπάθεια περιορισμού των απολύσεων, ένα «δίκαιο» αντάλλαγμα για τη λεηλασία που υφίστανται τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα. Ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδηςπαραδέχτηκε βεβαίως ότι με 3-4 δισεκατομμύρια δε λύνεται το πρόβλημα της ανάπτυξης, σίγουρα όμως λύνονται τα προβλήματα κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού από αυτά τα δισεκατομμύρια είναι ζήτημα αν έχουν δει κάποια ψίχουλα οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θεωρούνται «μη βιώσιμοι» στο νέο αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που προάγουν και χρηματοδοτούν η ΕΕ, η τρόικα και η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου».
Ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την προώθηση των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων και σε άλλους τομείς. Σχετικός κατάλογος θα σταλεί στην ΕΕ για να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ. Ανακοινώθηκε ακόμη η συρρίκνωση του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, οι 15 γενικές και ειδικές γραμματείες θα γίνουν 5.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: