Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Η γερμανική ατμομηχανή τρέχει μόνη της


thumb
Του Δημήτρη Μυ
Δεν είναι μυστικό: Οι πλούσιοι στέκονται στο σβέρκο των φτωχών, είτε πρόκειται για άτομα, είτε για κράτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών μας η Γερμανία. Η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, πάει μόνη της, χωρίς τα βαγόνια…

Σύμφωνα με το Spiegel, η Γερμανία  απολαμβάνει το όνειρο του κάθε δανειολήπτη, καθώς δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Δηλαδή οι τράπεζες πληρώνουν για να τη δανείσουν!. Την ίδια στιγμή η Ιταλία δανείζεται με 7%. Η Γαλλία απειλείται με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.  Για την Ελλάδα, ας μη μιλήσουμε καλύτερα….
Παρ’ όλα αυτά, μια ατμομηχανή, έχει ρόλο αν υπάρχει και τρένο. Κι αυτό, απ' ότι φαίνεται οι Γερμανοί το έχουν ξεχάσει. Τρέχουν μόνοι τους πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους όσους δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν. Κάποια στιγμή θα το πληρώσουν.
Η πολιτική μοναξιά, δεν είναι προσόν πάνω στο οποίο μπορεί να  οικοδομηθεί η ηγεσία την οποία διεκδικεί στην Ευρώπη το Βερολίνο. Επίσης, μια ηγεσία, δεν επιβάλλεται με βάση τους στατιστικούς δείκτες, αλλά με τη δυνατότητά της να προσφέρει ασφάλεια και προοπτική. Φαίνεται όμως, - από τους δύο παγκόσμιους πολέμους- ότι η Γερμανία, αυτόν τον τρόπο δεν τον γνωρίζει…
Αυτό που μένει στο Βερολίνο, είναι πυγμή που της εξασφαλίζει η οικονομική της ορμή. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό από την ιστορία, η οικονομία, είναι μόνο μια από τις παραμέτρους που οικοδομούν αυτοκρατορίες. Η στρατιωτική δύναμη η πολιτιστική επιρροή είναι δύο ακόμη απαραίτητοι παράμετροι για την διεκδίκηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ωστόσο, η γερμανική ατμομηχανή, φαίνεται πως έχει επιλέξει να τρέξει μόνη της…

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου

Το «ΠΟΝΤΙΚΙ» κυκλοφορεί την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου… τραγουδώντας: «Πάρε ό,τι θέλεις δοσατζή από μια χώρα που δεν ζει…» και με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον τρόπο που τρόικα και κυβέρνηση ετοιμάζουν προσωρινό δίμηνο μνημόνιο για να μαζέψουν τα ρέστα σε μισθούς και συντάξεις, να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων μας και να ολοκληρώσουν τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Όταν το καταφέρουν θα έρθει και το νέο, οριστικό και μόνιμο μνημόνιο. 
ΠΑΣΟΚ: Παπανδρέου, επίδοξοι πρόεδροι και λοιποί παρατρεχάμενοι αντιλαμβάνονται πως πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται όλοι και αναζητούν συμβιβασμό μπας και αποφύγουν τη διάσπαση. (Σελ.6,7)
ΙΡΑΝ: Οι Αμερικανο - ευρωπαίοι προωθούν την επιβολή εμπάργκο στο Ιράν και η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να εξασφαλίσει άλλον προμηθευτή πετρελαίου. Η αναζήτηση είναι δύσκολη, καθώς το Ιράν είναι η μόνη χώρα που κάνει πίστωση στην Ελλάδα. Το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος είναι τεράστιο, καθώς το ιρανικό πετρέλαιο καλύπτει το 35% των αναγκών μας. 
BLACKROCK: Mετά τον έλεγχο των τραπεζών και την έκθεση της αμερικανικής εταιρείας αρχίζει να γίνεται σαφές το νέο τοπίο που χαρακτηρίζεται από τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της οικονομίας της χώρας από ξένα χέρια. 
ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Είναι γνωστό ότι όλοι είμαστε ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι… Ακόμη πιο ίση από τους ίσους φαίνεται ότι είναι η εκκλησία, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε τουλάχιστον μία περίπτωση εξαιρείται από το χαράτσι από τα ακίνητα. Ευλόγησον…
ΜΑΖΙ με το «Π» και το πολιτιστικό ένθετο «ΠΟΝΤΙΚΙ art». H Ντίνα Κώνστα ενσαρκώνει τη Σωτηρία Μπέλλου σε έναν ρόλο-πρόκληση και δηλώνει: «Η Αριστερά είναι σε σύγχυση κι εμείς σε απόγνωση».Ακόμη: Το μεγάλο ριφιφί στην Εθνική Πινακοθήκη, η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, «Το Κορίτσι με το τατουάζ» που έγινε το ιδανικό «φρικιό» του Χόλιγουντ και η έκθεση Σόρογκα στο Μουσείο Μπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: