Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Και τέταρτος ιρανός πυρηνικός επιστήμονας νεκρός από βόμβα

 
Ιρανός επιστήμονας, που εργαζόταν στον σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, σκοτώθηκε σήμερα από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην Τεχεράνη. Πρόκειται για τον τέταρτο ιρανό πυρηνικό επιστήμονα που σκοτώνεται από τον Ιανουάριο του 2010. Τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγορεί η Τεχεράνη για τις δολοφονίες.


Ο Αχμάντι Ροσάν σκοτώθηκε σήμερα από την έκρηξη μαγνητικής βόμβας που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος μαζί με δύο ακόμη άτομα, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο μηχανικός Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν, ο οποίος είχε λάβει πτυχίο στη Χημεία εδώ και εννέα χρόνια από το Πανεπιστήμιο Σαρίφ ήταν υποδιευθυντής εμπορικών υποθέσεων του κέντρο της Νατάνζ»ανακοίνωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο σταθμός της Νατάνζ είναι το κυριότερο κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν διαθέτοντας περισσότερες από 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης.

«Σήμερα το πρωί ένα μοτοσυκλετιστής κόλλησε μία βόμβα στο Peugeot 405, η οποία στη συνέχεια εξερράγη», δήλωσε ο αντικυβερνήτης της περιφέρειας της Τεχεράνης Σαφαράλι Μπαράτλου.

Ο Ροσάν σκοτώθηκε και οι δύο άλλοι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητό του τραυματίσθηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα μe το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο επιστήμονας εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα πολυμερικών μεμβρανών διαχωρισμού αερίων.

Ο σημερινός επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, είχε γίνει στόχος τέτοιας επίθεσης το 2010, αλλά διεσώθη.

Ο Μασούντ Αλί Μοχαμάντι, διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός, σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας μπροστά στην κατοικία του στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο 2010, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε σε «μισθοφόρους» στην υπηρεσία του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλος ένας πυρηνικός φυσικός, ο Ματζίντ Σαχριάρι, σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο 2010.

Τον Ιούλιο του 2011, ο ιρανός επιστήμονας Νταριούς Ρεζαϊνετζάντ σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε κολληθεί με μαγνήτη στο αυτοκίνητό του.

Ο αντικυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη σημερινή δολοφονία του καθηγητή Πανεπιστημίου στην Τεχεράνη και ότι στόχος της είναι η όξυνση της κατάστασης και η διατάραξη των εκλογών στο Ιράν, μετέδωσε το
πρακτορείο ειδήσεων Fars. 

«Η βόμβα ήταν μαγνητική, ήταν όμοια με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία των επιστημόνων (πριν από έναν χρόνο στην Τεχεράνη) και είναι έργο των σιωνιστών (Ισραηλινών)», δήλωσε ο αντικυβερνήτης Σαφαράλι Μπαράτλου.
 
Η ιρανική ηγεσία κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις αυτές, καθώς και για την κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet, που διατάραξε το ιρανικό  πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου το φθινόπωρο 2010.

Χθες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ  υποστράτηγος Μπένι Γκαντζ, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  σε κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική σύσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ότι το Ιράν θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «μη φυσιολογικά» γεγονότα κατά το 2012.

«Για το Ιράν, το 2012 είναι μία κρίσιμη χρονιά, εάν συνδυάσει κανείς τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος, εσωτερικές αλλαγές στην ιρανική ηγεσία, τη συνέχιση και την κλιμάκωση των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας και ορισμένα πράγματα που θα συμβούν κατά μη φυσιολογικό τρόπο» δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: