Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΡΗΓΑ «Για 15 χρόνια θα μας στύβουν»

thumb

Mεταξύ… ανύψωσης του αγωνιστικού φρονήματος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και προειδοποιήσεων για τα χειρότερα (τα οποία θα έρ­θουν αν αυτή η κυβέρνηση σταθε­ροποιηθεί, όπως είπε η Αλέκα) κι­νούνται οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ τις τελευταίες μέρες, με τις οποίες ασκεί δριμεία κριτική απέναντι στη νέα κυβέρνηση του «μαύρου μετώ­που», όπως τη χαρακτηρίζει. «Ελ­πίδα… υπάρχει στην ταξική πάλη», σημειώνει πρωτοσέλιδα ο «Ριζο­σπάστης», ενώ η ηγεσία του κόμ­ματος καλεί τον λαό σε αντεπίθεση, συμπαράταξη με το ΚΚΕ και ρήξη με τα «μονοπώλια» και την Ε.Ε.

Στις πρώτες του αντιδράσεις το ΚΚΕ αναφέρθηκε με τους πιο σκλη­ρούς χαρακτηρισμούς στην κυβέρ­νηση Παπαδήμου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξή της από τους τραπεζίτες και τον ΣΕΒ, όσο και τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, «των ιδεολο­γικών απογόνων του δικτάτορα Με­ταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου», όπως αναφέρει.
Μάλιστα η Κ.Ε. του κόμματος εξέ­δωσε πολυσέλιδη ανακοίνωση για να σχολιάσει τα καθήκοντα της νέ­ας κυβέρνησης: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα, ούτε την πιθανή ανε­ξέλεγκτη χρεοκοπία», αλλά «θα πά­ρει μέτρα που αφορούν τη ζωή, το βιοτικό επίπεδο, τα δικαιώματα του λαού για 10-15 χρόνια», υπογραμ­μίζει.
Και ανατρέχοντας στις πάγιες δια­χωριστικές γραμμές με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, η διακήρυξη το­νίζει ότι το ΚΚΕ:
 «Έγκαιρα προέβλεψε και προει­δοποίησε για την οικονομική κρίση, για το βάθος της στην Ελλάδα, για την αντιλαϊκή θύελλα επώδυνων μέ­τρων μετά τις εκλογές του 2009».
 «Αποκάλυψε τον αντιλαϊκό εξω­ραϊσμό της Ε.Ε., αντιτάχθηκε και αντιπάλεψε την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ε.Ε. Μόνο το ΚΚΕ εί­πε και συνεχίζει να λέει την αλήθεια στον λαό».
Η σύμπραξη του αστικού μπλοκ εξουσίας σε ένα ενιαίο κυβερνητικό σχήμα, στην αντίληψη των στελεχών του ΚΚΕ:
♦ Δείχνει ότι το αστικό πολιτικό σύ­στημα «δεν μπορεί να κυβερνά όπως κυβερνούσε με την [σ.σ. δικομματι­κή] εναλλαγή. Δεν μπορούν να κου­μαντάρουν και να πείθουν τον λαό, όπως έκαναν μέχρι πριν από λίγο». Μάλιστα η Αλέκα Παπαρήγα διέβλε­ψε ότι οι εκλογές θα αργήσουν κα­θώς, λόγω ακριβώς αυτής της απώ­λειας λαϊκών ερεισμάτων των αστι­κών δυνάμεων, θα γίνουν προσπά­θειες η διάρκεια της κυβέρνησης να ξεπεράσει την 19η Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια το ΚΚΕ, παρόλο που καλεί σε εκλογές προκειμένου να καταγραφεί η λαϊκή διαφωνία, δεν τις βλέπει και πολύ σύντομα…
«Ούτε ώρα χαμένη»
♦ Ανεβάζει τον πήχη των αγώνων πολύ ψηλά, γι’ αυτό καλούν να μην πάει «ούτε ώρα χαμένη». Αντιθέ­τως ζητούν «πριν η κυβέρνηση κά­νει το πρώτο βήμα, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα της νεολαίας και των γυναικών πρέπει να κάνει δύο βή­ματα εμπρός». Και μάλιστα – κατά το ΚΚΕ πάντα – κάνει πιο επιτακτι­κή την ανάγκη για άμεση διαμόρ­φωση ενός ενιαίου λαϊκού μετώ­που. Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύ­που της περασμένης Παρασκευής, ημέρας ορκωμοσίας της κυβέρνη­σης Παπαδήμου: «Πρέπει να γίνει γεγονός και το λαϊκό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνη­ση του μαύρου μετώπου, με τα μο­νοπώλια και την εξουσία τους».
Άλλωστε, η Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της σε συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σπόρτινγκ την Κυριακή προσδι­όρισε ως καθοριστικό παράγοντα των τελευταίων εξελίξεων (παράγο­ντα που «ανέδειξε τις ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα» και τη «δυσκολία διαχείρισης της κρίσης») τους μεγάλους λαϊκούς κι εργατι­κούς αγώνες και τις λοιπές «ανεβα­σμένες μορφές πάλης» (καταλήψεις κ.λπ.). Καθώς επίσης και το ότι «μέ­σα στο κίνημα αρχίζει να δυναμώνει ένας ριζοσπαστισμός που είναι πολύ πιο μπροστά, ασύγκριτα πιο μπροστά από τα πιο προωθημένα συνθήματα της εξέγερσης του Πο­λυτεχνείου». Και αντιδιέστειλε αυ­τά τα στοιχεία με τα «γιαούρτια», τις «μούντζες», το κίνημα των αγανα­κτισμένων κ.λπ.
Ο Περισσός πάντως καλεί τους ερ­γαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη συγκεκριμένη κυβερνητική σύμπραξη και να συ­νειδητοποιήσουν ότι είναι αυταπάτη η αλλαγή με κυβερνήσεις συνεργα­σίας, ακόμη και αντιμνημονιακών, χωρίς τη ρήξη με τα μονοπώλια…
ΠΗΓΗ topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: