Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΖΟΥΡΜΠΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ

O Γεράσιμος Βουδούρης

ΕΓΩ, Η … ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ

Ανοικτή επιστολή στον διοικητή του ΟΑΕΕ (και ΕΟΠΥΥ) κ. Βουδούρη
από την γιατρό Ανδρομάχη Ζουρμπάκη 22-11-11

Κύριε διοικητά,
Επιλέγω να απευθυνθώ προς εσάς δημόσια, με ανοικτή επιστολή μου, γιατί πρώτος εσείς επιλέξατε τον δρόμο της δημόσιας συζήτησης. Αυτό έγινε με τις δηλώσεις που κάνατε στην εφημερίδα «Ημερησία» (φύλλο 5-11-11) όπου, μαζί με άλλους συναδέλφους μου, στηλιτεύομαι δημόσια σαν «πρωταθλήτρια» της συνταγογράφησης που … «πιάστηκα στο δίχτυ» (!!) και έχω «μπει ήδη στη μαύρη λίστα» (!!!)
Μάλιστα. αυτή είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι δημόσια προς τον διοικητή του ΟΑΕΕ. Η πρώτη φορά ήταν στις 15-12-06 (στον προκάτοχό σας κ. Κόντο) όταν είχα πληροφορηθεί ότι ο ΟΑΕΕ είχε τότε απορρίψει για τρίτη φορά την αίτησή μου να συμβληθώ με τον φορέα. Στην τότε επιστολή μου – η οποία σίγουρα υπάρχει στο αρχείο της υπηρεσίας σας – ανέφερα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Μετά από παράκληση αρκετών ασφαλισμένων σας, υπέβαλλα στις 9/9/06 την υπ΄αρ. 16013 –Τμ. 72 Αίτηση για σύμβαση με το ΤΕΒΕ για τρίτη φορά (προηγούμενες αιτήσεις 2000 και 2004 – 15866 Τμ. 72/16-9-04).
Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι και αυτήν τη φορά ή αίτησή μου απορρίφθηκε …
… Αν απορριφθεί άλλη μια φορά η ένστασή μου θα έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι δεν έχω και ουδέποτε είχα ιδιαίτερες σχέσεις και γνωριμίες με «υψηλά ισταμένους» των δύο μεγάλων κομμάτων και ότι ουδέποτε απέκρυψα τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, αφού έχω διατελέσει για πολλά χρόνια υποψήφια με συνδυασμούς προσκείμενους στην Αριστερά σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες (συνδικαλιστικές, δημοτικές και βουλευτικές) και επίσης στο γεγονός ότι ουδέποτε έχω καταδεχτεί να χρησιμοποιήσω άλλου είδους «πλάγια μέσα» προσέγγισης αρμοδίων για την προώθηση κάποιας αίτησής μου προς το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως αντιλαμβάνεστε, το ενδεχόμενο μιας εκ νέου απόρριψης της ένστασής μου θα δώσει στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να αναρωτηθεί τι είδους κριτήρια χρησιμοποιεί στην πράξη η υπηρεσία σας για την επιλογή των θεραπευτών ιατρών.»
Κύριε διοικητά,
Τα όσα ανέφερα το 2006 στην ένστασή μου (η οποία είχε τότε δικαιωθεί…) ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο.
- Ο κύριος λόγος για τον οποίο διατηρώ την σύμβαση με τον ΟΑΕΕ είναι η εξυπηρέτηση χιλιάδων ασφαλισμένων σας που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους δηλώνοντάς μας κάθε χρόνο για γιατρό τους.
- Εξακολουθώ όσο μπορώ να συμμετέχω στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον, για κοινωνική δικαιοσύνη, για δωρεάν ισότιμη και ποιοτική περίθαλψη. Εξακολουθώ «αμετανόητα» να είμαι αριστερή, και ήμουν υποψήφια τόσο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές όσο και στις τελευταίες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας με τα ψηφοδέλτια της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.) αντίστοιχα.
Κύριε διοικητά,
Μαζί με τον σύζυγό μου, που είναι γιατρός του ΕΣΥ, αγωνιζόμαστε επί δεκαετίες να αποτελέσουμε για τα δυο μας παιδιά υπόδειγμα αξιοπρέπειας και έντιμης στάσης ζωής.
Προσπαθούμε να τους διδάξουμε με το προσωπικό μας παράδειγμα στην πράξη, και όχι στα λόγια, ότι η εκτίμηση των συνανθρώπων έχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερη αξία από τις βίλες, τα κότερα, τα ακριβά αυτοκίνητα και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Εραστές του ασήμαντου δεν γίναμε ποτέ, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε, σε αντίθεση με διάφορους «συναδέλφους» που συναγελάζονται στα προαύλια εξουσίας των υπουργικών γραφείων και των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων και υλικών ικετεύοντας για χρήμα, διευθυντικές και καθηγητικές έδρες, και γενικά θηρεύοντας το εφήμερο και το τετριμμένο.
Κύριε διοικητά,
- Κατοικώ σε διαμέρισμα 98 τετραγωνικών με τον σύζυγό μου και τα δύο μου παιδιά στην περιοχή του Περιστερίου (οδός Τρώων αρ. 4) για το οποίο εδώ και 10 έτη πληρώνω τις δόσεις του στεγαστικού δανείου. Καμία άλλη κατοικία δεν υπάρχει στην κατοχή την δική μου ή του συζύγου μου, εκτός από κάποια ερείπια στο ορεινό (και ακατοίκητο εδώ και πολλά χρόνια) χωριό καταγωγής του πεθερού μου.
- Οδηγώ γιαπωνέζικο αυτοκίνητο 1300 κυβικών, ενώ ο σύζυγός μου ακριβώς παρόμοιο και μάλιστα … 11ετίας.
- Τα δυο μας παιδιά φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Περιστερίου και μάλιστα έχουν δοκιμαστεί σκληρά το τελευταίο διάστημα από τα απερίγραπτα καμώματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας (συγχωνεύσεις, μετακομίσεις, ελλείψεις βιβλίων κλπ).
Τα παραπάνω ισχύουν (και προκαλώ να ελεγχθούν) την ίδια στιγμή που αγόγγυστα εργάζομαι στο ιατρείο μου πάνω από 10 (δέκα) ώρες κάθε μέρα προκειμένου να εξυπηρετήσω τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών που εμπιστεύονται τις ιατρικές μου ικανότητες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πάρα πολλοί ασφαλισμένοι σας (επίσημα άνω των 1800 σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση) οι οποίοι μού κάνουν την τιμή να με επιλέγουν για γιατρό τους. Δεν υπάρχει ούτε ένα βράδυ σχεδόν που να μην αναγκαστώ να παρατείνω το ωράριο του ΟΑΕΕ από 4 σε 5 και παραπάνω ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι, με αποτέλεσμα να επιστρέφω στην οικογένειά μου καθημερινά μετά τις 10 μμ ή και πιο αργά. Για την προσφορά μου αυτή, η διοίκηση του ΟΑΕΕ με ανταμείβει γενναιόδωρα με το καταπληκτικό ποσό των … 670 ευρώ (!!!) καθαρά τον μήνα.
Κύριε διοικητά,
Στις 14-11-11 έλαβα συστημένη επιστολή σας που ανέφερε τα εξής :
« Αγαπητέ συνάδελφε. Σας ενημερώνω ότι από την έναρξη όπως γνωρίζετε της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παρακολουθούμε τη συνταγογραφική συμπεριφορά σας κατά πόσον κινείται εντός των πλαισίων της σχετικής περιοχής αναλογικά με τα πληθυσμιακά στοιχεία τα οποία έχετε στον Οργανισμό μας. Για σας παρατηρούμε ότι υπάρχει απόκλιση σε σχέση με τα όσα ανέφερα και γι’ αυτό παρακαλώ να έχουμε μια συνάντηση εντός της εβδομάδας στο γραφείο μου προκειμένου να αναλύσουμε αυτή τη συνταγογραφική σας δραστηριότητα.»
Το περιεχόμενο της επιστολής σας αυτής αρχικά αφελώς αδυνατούσα να το κατανοήσω (υπέθεσα ότι μπορεί να φταίνε τα ελληνικά μου). Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε την ψυχολογική οδύνη που βίωσα όταν, αφού πρώτα έλαβα την επιστολή σας, συζητώντας με συναδέλφους άκουσα (εν μέσω γέλιων) την φράση : «α, ώστε εσύ είσαι η μεγαλογιατρός παθολόγος από το Περιστέρι που κατηγορήθηκε από τον κ. Βουδούρη ότι κλέβει τον ΟΑΕΕ» (!!!). Στη συνέχεια διερευνώντας το θέμα πληροφορήθηκα ότι πριν από μέρες (αρκετές πριν λάβω την συστημένη επιστολή σας) και συγκεκριμένα στις 5-11-11 είχα … «φωτογραφηθεί» από δημοσιογράφο μετά από δικές σας δηλώσεις, μαζί με άλλους συναδέλφους μου, παρουσιάζοντας σαν «σκάνδαλο» το γεγονός ότι σε ένα εξάμηνο (4/11 ως και 9/11) τα φάρμακα που συνταγογράφησα είχαν συνολικό κόστος περίπου 190 000 ευρώ. Φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομά μου, αλλά βεβαίως η ειδικότητα και η περιοχή ευθύνης (δηλαδή τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια…)
Ο δημοσιογράφος από αυτά που του είχατε πει, κατάλαβε τα ακόλουθα :
«Σε «μαύρη λίστα» μπήκαν -και καλούνται, ήδη, να απολογηθούν- οι πρώτοι 34 «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων γιατροί που «πιάστηκαν» στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ καθώς μέσα σε 6 μήνες έγραψαν φάρμακα αξίας 6,2 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με τη λίστα που παρουσιάζει η «ΗτΣ» (βλ. πίνακες) μόνο 10 γιατροί συνταγογράφησαν, στο διάστημα αυτό, φάρμακα αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και ένας γιατρός συνταγές αξίας 470.844,15 ευρώ ή 3.923,70 ευρώ την ημέρα! Στη «μαύρη λίστα» του ΟΑΕΕ περιλαμβάνονται γιατροί όλων των ειδικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλή δαπάνη σε σχέση με τον αριθμό των ασφαλισμένων οι οποίοι αναλογούν στην κάθε περιοχή.» (Ημερησία, 5-11-11, άρθρο Γιώργου Γάτου)
Στη … «μαύρη λίστα» που ανακοινώθηκε προφανώς φιγουράρει και η ταπεινότητά μου («ευτυχώς» όχι στους πρώτους 10, αλλά στους πρώτους 34)…
«Παθολόγος, Περιστέρι, 191083,04 ευρώ». Αυτό συνάγω από το γεγονός ότι –όπως περιγράφω παραπάνω- αρκετές μέρες μετά την συνέντευξή σας με την οποία ανακοινώθηκε η λίστα των «ύποπτων πρωταθλητών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», στην οποία αναγράφεται μόνο ένας παθολόγος στο Περιστέρι, έλαβα επιστολή σας με την οποία με καλείτε στο γραφείο σας για εξηγήσεις. Άρα μάλλον ο «Παθολόγος, Περιστέρι» που … «πιάσατε στο δίχτυ» (!!!) όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γ.Γ., είμαι εγώ…

Κύριε διοικητά,
Με βάση λοιπόν το δημοσίευμα της «Ημερησίας» (5-11-11) στο οποίο μετά τη συνέντευξή σας στηλιτεύτηκα μαζί με άλλους συναδέλφους μου σαν «πρωταθλήτρια στη συνταγογράφηση» που «πιάστηκα στο ηλεκτρονικό δίχτυ του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ», «μπήκα στη μαύρη λίστα» και «καλούμαι ήδη να απολογηθώ» αναφέρομαι σαν «Παθολόγος, Περιστέρι» με συνολικό κόστος συνταγογράφησης στο εξάμηνο 4-9/11 το ποσό των 191083,04 ευρώ για τον ΟΑΕΕ. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, οι εργάσιμες μέρες μέσα στο εξάμηνο αυτό ήταν 128 συνολικά (αφαιρουμένων Σαββατοκύριακων και λοιπών αργιών). Στο διάστημα αυτό συνταγογράφησα συνολικά 2730 συνταγές για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Ο μέσος όρος συνταγών ανά εργάσιμη μέρα σύμφωνα με το παραπάνω είναι 2730 διά 128 =21,328 (δηλαδή 21 με 22 συνταγών την ημέρα). Σημειώνω δε ότι ο αριθμός επισκέψεων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν πολύ μεγαλύτερος, γιατί καθημερινά υπήρχαν πολλές επισκέψεις στις οποίες δεν χρειαζόταν και δεν έγινε συνταγογράφηση.
Με μία πρόχειρη έρευνα στα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, για τους ασθενείς αυτούς που πάσχουν από κακοήθη και άλλα χρόνια σοβαρά νοσήματα, η συνταγογράφηση που γίνεται κατόπιν γραπτών υποδείξεων των θεραπόντων ιατρών τους (ογκολόγων, ηπατολόγων κλπ) έχει τεράστιο κόστος. Τα σκευάσματα αυτά είναι πρωτότυπα χημειοθεραπευτικά ή ειδικά θεραπευτικά, καθώς και συνοδά σκευάσματα που συνταγογραφήθηκαν κατόπιν γραπτής υπόδειξης του θεράποντος (ογκολόγου ή σπανιότερα ηπατολόγου). Ενδεικτικά παραθέτω την παρακάτω κατάσταση συνταγών με χρονολογική σειρά :
1. 4-4-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Aranesp κόστος 2249,16 ευρώ
2. 14-4-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Granulokine κόστος 709,76 ευρώ
3. 14-4-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 7505,68 ευρώ
4. 18-4-11 ασθενής Π.Π. σκεύασμα Zometa κόστος 341,29 ευρώ
5. 9-5-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Aranesp κόστος 2249,16 ευρώ
6. 25-5-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 7295 ευρώ
7. 7-6-11 ασθενής Ν.Δ. σκεύασμα Τevagrastim κόστος 530,57 ευρώ
8. 16-6-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 7295 ευρώ
9. 23-6-11 ασθενής Π.Π. σκευάσματα Velcade, Zometa, Invanz κόστος 5255,11 ευρώ
10. 14-7-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 7295 ευρώ
11. 2-8-11 ασθενής Π.Π. σκεύασμα Velcade κόστος 4523,11 ευρώ
12. 3-8-11 ασθενής Α.Δ. σκεύασμα Tevagrastim κόστος 504,13 ευρώ
13. 10-8-11 ασθενής Σ.Μ. σκεύασμα Navelbine κόστος 191,8 ευρώ
14. 11-8-11 ασθενής Κ.Τ. σκεύασμα Innohep κόστος 481 ευρώ
15. 11-8-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 5850,46 ευρώ
16. 19-8-11 ασθενής Ε.Α. σκεύασμα Aromasin κόστος 111,38 ευρώ
17. 2-9-11 ασθενής Ε.Α. σκεύασμα Zoladex κόστος 326,71 ευρώ
18. 2-9-11 ασθενής Α.Δ. σκεύασμα Xeloda κόστος 367,66 ευρώ
19. 2-9-11 ασθενής Α.Κ. σκεύασμα Daronda κόστος 331,46 ευρώ
20. 7-9-11ασθενής Σ.Μ. σκευάσματα Navelbine, Trondamet κόστος 319,34 ευρώ
21. 13-9-11 ασθενής Κ.Τ. σκεύασμα Innohep κόστος 481,35 ευρώ
22. 15-9-11 ασθενής Κ.Μ. σκεύασμα Xagrid κόστος 471,65 ευρώ
23. 15-9-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 5850 ευρώ
24. 15-9-11 ασθενής Β.Κ. σκευάσματα Femara, Laprazol κόστος 135,06 ευρώ
25. 18-9-11 ασθενής Α.Ε. σκευάσματα Aromasin, Lobivon κόστος 124,58 ευρώ
26. 30-9-11 ασθενής Π.Π. σκεύασμα Zometa κόστος 266,02
27. 4-10-11 ασθενής Π.Χ. σκευάσματα Femora, Lipitor, Lonarid κόστος 140,66 ευρώ
28. 5-10-11 ασθενής Σ.Μ. σκεύασμα Tevagrastim κόστος 404,20 ευρώ
29. 6-10-11 ασθενής Α.Δ. σκεύασμα Xeloda κόστος 5645,66 ευρώ
30. 18-10-11 ασθενής Π.Π. σκεύασμα Velcade κόστος 4653 ευρώ
31. 20-10-11 ασθενής Θ.Ρ. σκεύασμα Vidaza κόστος 5850,46 ευρώ
32. 24-10-11 ασθενής Ε.Μ. σκεύασμα Neulasta κόστος 1002,37 ευρώ
33. 24-10-11 ασθενής Γ.Κ. σκευάσματα Femara, Actos, glucophage, κόστος 153,97 ευρώ
34. 24-10-11 ασθενής Π.Π.2 σκεύασμα Baraclude κόστος 436 ευρώ
35. 26-10-11 ασθενής Ε.Μ. σκεύασμα Neulasta κόστος 1002,47 ευρώ
36. 27-10-11 ασθενής Α.Δ. σκεύασμα Xeloda κόστος 367,66 ευρώ

Το συνολικό κόστος μόνο από τις 36 αυτές συνταγές είναι 80717,89 ευρώ !!!.
Για το επίμαχο διάστημα 1-4-11 ως 30-9-11 (26 συνταγές) είναι 61061,44 ευρώ. Και αυτό, όπως εύκολα μπορείτε να προσέξετε, χωρίς στον παραπάνω ενδεικτικό πίνακα να υπολογιστούν οι μηνιαίες επαναλαμβανόμενες συνταγές σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά μόνο σε όσους μπόρεσα να εντοπίσω με έναν πρόχειρο έλεγχο των στοιχείων
Αν από το επίμαχο εξάμηνο 1-4-11 ως 30-9-11 αφαιρέσουμε αυτές τις 26 συνταγές απομένουν 2730 μείον 26 = 2704 συνταγές με συνολικό κόστος 191083,04 μείον 61061,44 = 130021,6 ευρώ, δηλαδή μέσος όρος ανά συνταγή 130021,6 διά 2704 = 48 ευρώ και 8 λεπτά !.
Από την άλλη, αν η υπηρεσία σας είχε μπει στον κόπο να κάνει έστω και στοιχειώδη έλεγχο θα είχε πολύ εύκολα διαπιστώσει ότι σε περιπτώσεις καθημερινής συνταγογράφησης απλών παθήσεων πολύ συχνά επιλέγω φτηνά πρωτότυπα και γενόσημα σκευάσματα, εφ’ όσον είναι εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας. Π.χ. στατίνες V…. 40 (29,17 ευρώ), L… 40 (29,17 ευρώ) και A… 10 (9,10 ευρώ) –αντιυπερτασικό A…. 5 (8,05 ευρώ) – αντιμικροβιακό C…. 500 (20,13 ευρώ) – σίδηρος R… (1,85 ευρώ) κλπ εκατοντάδες παραδείγματα συνταγογράφησης που αποδεικνύουν ότι όταν είναι εφικτό, χωρίς να κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, επιλέγω με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος.
Κύριε διοικητά,
Με βάση όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι ακόλουθες απορίες μου είναι αρκετά εύλογες :
- Πώς είναι δυνατόν μετά από συνέντευξη που δώσατε εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου να καθυβριζόμαστε σκαιότατα από δημοσιεύματα προφανώς εντός ορίων της κατά τον νόμο δια του τύπου συκοφάντησης, χωρίς ούτε τον πιο στοιχειώδη έλεγχο στοιχείων, συλλήβδην και αναιτιολόγητα, χωρίς καν πρώτα να έχουμε κληθεί να δώσουμε εξηγήσεις, χωρίς καν να έχουμε την παραμικρή ενημέρωση από τον ΟΑΕΕ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ;
- Γιατί η υπηρεσία σας δεν έκανε το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που έκανα μόνη μου από τον υπολογιστή μου, δηλαδή την εξέταση τουλάχιστον ενδεικτικών στοιχείων όπως αυτά που παραθέτω παραπάνω, πριν με διαπομπεύσει δημόσια ;
- Αληθεύει ότι αυτόν τον επιπόλαιο, επιδερμικό και ανεπαρκέστατο έλεγχο στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (πατάω ένα κουμπί – βλέπω το συνολικό ποσό του εξαμήνου – το διαρρέω σε επιλεγμένους δημοσιογράφους - και … τέλος) χωρίς την εξέταση ούτε των στοιχειωδών (π.χ. πόσους ασφαλισμένους εξυπηρετεί ο γιατρός, από τι παθήσεις πάσχουν κλπ) τον … «επιτέλεσε» -με το αζημίωτο μάλιστα -ιδιωτική εταιρεία συμβούλων πληροφορικής ; Μα στα σοβαρά, αυτοί ο άνθρωποι πληρώθηκαν κιόλας από τα χρήματα του ελληνικού λαού για το … εκπληκτικό αυτό έργο ;
- Ποιο ήταν το … σατανικό αυτό «δίχτυ» που έπιασε εμάς, τους … «πρωταθλητές», το οποίο παρουσιάζεται λες και είναι κανένας … μυστικός κατασκοπευτικός δορυφόρος που συνέλαβε επ’ αυτοφόρω «τρομοκράτες» που δρούσαν δήθεν μυστικά ; Δηλαδή όσοι γιατροί επιλέξαμε από την αρχή συνειδητά τον νομότυπο δρόμο της αποκλειστικά ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν ξέραμε ότι τα στοιχεία της μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχονται διαδικτυακά ; Γιατί επιτρέπετε σε τυχάρπαστους «ημέτερους» κρατικοδίαιτους ιδιώτες να κοροϊδεύουν την κοινή γνώμη και να ενθυλακώνουν το δημόσιο χρήμα υποκρινόμενοι ότι … ανακάλυψαν την Αμερική, δηλαδή τα δημόσια αρχεία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρών που με την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμμετοχή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα από την έναρξή του κιόλας δηλώνουν έμπρακτα και αυτονόητα ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν ;
- Γιατί ανακοινώθηκαν μόνο στοιχεία από τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι της χειρόγραφης; Δεν ξέρετε ότι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έδινε συνεχώς παρατάσεις με διάφορα προσχήματα και επέτρεπε την χειρόγραφη (κλασική) συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ ως και τις 31-10-11 ; Δεν έχετε ακούσει π.χ. τις φήμες για ιδιωτικές κλινικές (ανάμεσα στις οποίες μερικές πολύ γνωστές στις οποίες κατά καιρούς νοσηλεύονται βουλευτές, υπουργοί κλπ) ότι κουβαλούσαν μέχρι πρόσφατα τα χειρόγραφα παραπεμπτικά πανάκριβων παρακλινικών εξετάσεων του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ με τα … καρότσια ; Τι έχετε κάνει για να δείτε αν αυτές οι φήμες έχουν βάση ή όχι ; Εγώ προσωπικά θέλω να ελπίζω ότι πραγματικά δεν έχουν βάση, αλλά εσείς το έχετε ελέγξει ; Ή περιορίζεστε σε εύκολους ελέγχους «εντυπώσεων» μόνο για γιατρούς που επέλεξαν να κάνουν αποκλειστικά ηλεκτρονική συνταγογράφηση γιατί ήθελαν να είναι νομότυποι και δεν είχαν τίποτα να κρύψουν;
- Τι ακριβώς προτείνετε να κάνω για τους καρκινοπαθείς και τους άλλους χρονίους πάσχοντες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που μού έχουν κάνει την τιμή να με επιλέξουν για γιατρό τους ; Να αγνοώ τις συστάσεις των θεραπόντων ογκολόγων τους (ως γνωστόν, ογκολόγοι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν … ) για τη φαρμακευτική αγωγή; Να τους πω καθαρά και ξάστερα –αφού πρώτα με εξουσιοδοτήσετε- ότι το ασφαλιστικό τους ταμείο στο οποίο πληρώνουν για χρόνια υψηλές εισφορές δεν θέλει να τους συμπαρασταθεί τώρα που αρρώστησαν αλλά τους αφήνει να πεθάνουν αβοήθητοι ;
- Μα καλά, ισχυρίζεστε σοβαρά ότι μέσος όρος συνταγογράφησης 48 ευρώ ανά συνταγή μέσα στο εξάμηνο είναι … «υπερβολικός» και … «ύποπτος»; Αν δεν λάβουμε υπ’ όψη τους καρκινοπαθείς με την αναγκαστική πανάκριβη συνταγογράφηση, πόσο νομίζετε ότι κοστίζουν τα φάρμακα των υπερτασικών, των διαβητικών, τα αντιβιοτικά, οι στατίνες ; Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσα παραπάνω, αν μπουν στην ίδια συνταγή μία στατίνη (φάρμακο για τη χοληστερίνη) + ένα αντιυπερτασικό (φάρμακο για την πίεση) + ένα αντιμικροβιακό (αντιβιοτικό) , ακόμα και φτηνά γενόσημα να είναι και τα τρία, το κόστος αμέσως – αμέσως φτάνει στα 60 ευρώ … ( 1 κουτί συμβαστατίνη + 1 κουτί αμλοδιπίνη + 1 κουτί κλαριθρομυκίνη = 57,35 ευρώ). Αλήθεια, οι περισπούδαστοι (και αμειβόμενοι) σύμβουλοι της υπηρεσίας σας, έχουν μπει ποτέ τους σε φαρμακείο ; (σ.σ. συγνώμη για τις επεξηγήσεις στις παρενθέσεις, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να εξηγούνται …)
- Γιατί αφού εσείς και οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι δηλώνετε ότι θέλετε να μειώσετε το συνολικό κόστος συνταγογραφήσεων, δεν προχωράτε άμεσα στην επανίδρυση εθνικής – κρατικής φαρμακοβιομηχανίας με σύγχρονους όρους ποιότητας και αποτελεσματικότητας ; Γιατί π.χ. δεν προχωράτε άμεσα νομοθετικά στην εθνικοποίηση των ευρεσιτεχνιών (πατεντών) φαρμάκων μαζικής χρήσης όπως έκαναν στο παρελθόν πολλές χώρες και μάλιστα δικαιώθηκαν τελικά από διεθνή δικαστήρια ;
- Γιατί σαν διοικητής ολόκληρου του ΕΟΠΥΥ τώρα πια, δεν επισημαίνετε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ότι πρόσφατα νομοθετικά μέτρα όπως π.χ. η άρση κάθε περιορισμού στο ιδιωτικό ιατρικό έργο των πανεπιστημιακών καθηγητών ή η καθιέρωση αυξημένης κατά 20% αποζημίωσης νοσηλείας ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές ή η καθιέρωση των ΚΕΝ (κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων) που αυξάνουν 5 ως 10 φορές το κόστος νοσηλείας για τον ΕΟΠΥΥ πρόκειται να εκτινάξουν σε τόσο δυσθεώρητα ύψη τα έξοδα, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να κινδυνεύει με χρεοκοπία πριν καλά-καλά αρχίσει να λειτουργεί ;
- Γιατί με τη στάση σας δείχνετε ότι άλλη μια φορά υγειονομικοί λειτουργοί που στηρίζουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη με αυτοθυσία, στηλιτεύονται αβασάνιστα αντί να επιβραβεύονται; Σας καλώ –και σας προκαλώ- να ρωτήσετε έναν-έναν όλους τους πάνω από 2000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που με έχουν επιλέξει για γιατρό τους για το αν τους αντιμετωπίζω με επιστημονική και επαγγελματική ευσυνειδησία και για το αν έχω απαιτήσει έστω και μια φορά ιδιωτική αμοιβή από αυτούς. Σας καλώ –και σας προκαλώ- σαν γιατρός που είστε να ελέγξετε και το καθαρά ιατρικό μέρος της προσφοράς μου (διαγνωστική ακρίβεια, ποιότητα περίθαλψης, τήρηση λεπτομερειακών στοιχείων ιστορικού πάνω στα βιβλιάρια των ασθενών κλπ). Ως πότε επιτέλους σε αυτήν τη χώρα η ευσυνειδησία και η εκούσια επιλογή διαφάνειας θα τιμωρούνται, ενώ αντίθετα η υστεροβουλία και η ιδιοτέλεια διάφορων «ημετέρων» θα επιβραβεύονται από τους κυβερνώντες;

Κύριε διοικητά,
Κατανοώ ότι η θέση σας –και η θέση των πολιτικών προϊσταμένων σας- είναι εξαιρετικά δυσχερής. Γνωρίζω ότι δέχεστε αφόρητες πιέσεις από τους εντεταλμένους της τρόϊκας οι οποίοι θέλουν να έχουν τον ρόλο του «υπερδιοικητή» σε κάθε ευαίσθητη υπηρεσία, και σας εγκαλούν καθημερινά να μειώσετε το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων πάση θυσία. Σας καλώ λοιπόν κύριε διοικητά να κοιτάξετε τους κυρίους αυτούς με τόλμη στα μάτια σαν γιατρός που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Να τους πείτε πως οι ασφαλισμένοι μας δεν φταίνε σε τίποτα ούτε για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ούτε για τις ακριβές τιμές των φαρμάκων πολλά από τα οποία εισάγονται από τις χώρες των κυρίων αυτών. Να τους εξηγήσετε ότι τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και τα Ελληνικά νοσοκομεία έχουν σκοπό να βοηθούν τους πολίτες και όχι να τους θανατώνουν μόνο και μόνο επειδή έτσι γουστάρουν οκ. Σόϊμπλερ, ο κ. Ράϊχενμπαχ, η κ. Μέρκελ κλπ. Να μην σπιλώνετε αβασάνιστα την υπόληψη έντιμων γιατρών που δεν φταίνε σε τίποτα μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται οι κύριοι αυτοί, που αν τολμούσαν να υποδείξουν παρόμοια μέτρα στις δικές τους χώρες (π.χ. να «κόψουν» τα αντικαρκινικά φάρμακα από τους γερμανούς επαγγελματοβιοτέχνες ασφαλισμένους) θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες οι συμπατριώτες τους.
Κύριε διοικητά,
Από το πρώτο έτος της ιατρικής σχολής συμμετέχω ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες για δωρεάν, ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη. Είμαι αμετανόητη οπαδός της αντίληψης ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα που πρέπει να μπαίνει στις ζυγαριές των … «αγορών», των εκάστοτε οικονομικών σκοπιμοτήτων, των ξένων τοκογλύφων, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών κλπ. Πίστη μου είναι ότι ο κάθε ασφαλισμένος και ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας δικαιούται την καλύτερη περίθαλψη ισότιμη με αυτήν που απολαμβάνουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι υπουργοί και οι βουλευτές. Πεποίθησή μου είναι ότι στους αγώνες αυτούς πρέπει να αντιπροσωπεύομαι όχι μόνο «δια των λόγων» αλλά πρωτίστως «δια των έργων», δηλαδή με το προσωπικό μου παράδειγμα στην άσκηση της ιατρικής. Ενημερώνω ότι σκοπεύω να συνεχίσω να υπηρετώ τις παραπάνω αντιλήψεις χωρίς να πτοούμαι από συκοφαντίες και εκφοβισμούς.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας για άμεση και κατηγορηματική αποκατάσταση της υπόληψής μου,
Με τιμή
Ανδρομάχη Σ. Ζουρμπάκη
Ειδική Παθολόγος
Θερμοπυλών 5, Περιστέρι
210 5714442 – 6977283975 – zourbaki@otenet.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: