Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης...



Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Παπαδάκη: Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 18ης Δεκέμβρη.
Με την ευκαιρία των Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου το Κ.Σ. ΕΔΕΚ απευθύνει προς το λαό μας μήνυμα συλλογικής συστράτευσης και ενεργητικής συμμετοχής για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών.
To Κ.Σ. ΕΔΕΚ δίνει ένα ιδιαίτερο βάρος στο...
θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι η αποκέντρωση εξουσιών, η αποδυνάμωση της κεντρικής διοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και η απόδοση εξουσιών στους εκλεγμένους φορείς τους αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
Η προσήλωση στην αρχή της αποκέντρωσης και η μεταφορά εξουσιών όσο πιο κοντά το λαό είναι βασικός άξονας της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας, της ιστορικής φυσιογνωμίας και της πολιτικής μας πρότασης.
Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί για την ΕΔΕΚ διαχρονικά ένα προνομιακό πεδίο διαλόγου, πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Για μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και παραμένει η φωνή των πολιτών. Ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών. Κέντρο παροχής φιλικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί, με το δικό της αυτοτελή και σημαντικό ρόλο στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν:
- Στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής,
- Στην κοινωνική πολιτική,
- Στην παιδεία και τον πολιτισμό,
- Στη νέα γενιά και τον αθλητισμό.
Οι στόχοι αυτοί προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι σύγχρονοι θεσμοί Αυτοδιοίκησης πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση, γενικά αποδεκτή, στο ενιαίο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας.
Η διοικητική αυτοτέλεια μακριά από αυταρχικές επεμβάσεις της κεντρικής διοίκησης, η αποφασιστική αποκέντρωση εξουσιών και η οικονομική αυτοδυναμία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες μετεξέλιξης των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πραγματικά αυτοδύναμα όργανα και όχι σε διεκπεραιωτές και εντολοδόχους μιας άλλης εξουσίας.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όργανο λαϊκής κυριαρχίας, βάθρο δημοκρατίας με αποφασιστική αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους είναι η μεγάλη επιταγή της νέας εποχής.
Μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής μεταρρύθμισης που θα εκσυγχρονίζει την κοινωνία μας και τους πολιτειακούς της θεσμούς, πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις κρίσιμες αποφάσεις σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Πρέπει λοιπόν να επιδιώξουμε για το σήμερα και το αύριο κοινωνίες ενεργών πολιτών που θα αυτοδιαχειρίζονται τις υποθέσεις τους με γνώμονα το κοινό καλό, το κοινό συμφέρον στη βάση του δημοκρατικού διαλόγου, της ανάπτυξης πρωτοβουλιών και με συνδετικό κρίκο την ηθική και κοινωνική αλληλεγγύη.
Εξουσίες και αρμοδιότητες που μπορούν και πρέπει να εκχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ενδεικτικά αυτές που σήμερα ασκούνται από τις Σχολικές Εφορείες, τις Κρατικές Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας και τις Υπηρεσίες Πολιτικής Άμυνας.
Το δεύτερο που θα πρέπει επίσης να κατοχυρώνεται για να μπορούν τα Όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκρίνονται το ρόλο τους, είναι η οικονομική αυτοτέλεια. Η έλλειψη πόρων είναι ένα από τα μέσα αποδυνάμωσης της Αυτοδιοίκησης.
Συνοπτικά η διοικητική αυτοτέλεια μακριά από αυταρχικές επεμβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης, η αποφασιστική αποκέντρωση εξουσιών και η οικονομική αυτοδυναμία, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες μετεξέλιξης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πραγματικά αυτοδύναμα όργανα και όχι σε διεκπεραιωτές και εντολοδόχους μιας άλλης εξουσίας.
Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μετατροπή της σε όργανο λαϊκής κυριαρχίας, βάθρο δημοκρατίας με αποφασιστική αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους, είναι η μεγάλη επιταγή της νέας εποχής.
Η ΕΔΕΚ θα πρωταγωνιστήσει στους αγώνες και τις προσπάθειες για να πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη θέση που της αξίζει μέσα στο πολιτειακό μας σύστημα.
Καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 18 Δεκεμβρίου. Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Να διαμορφώσουν με τη ψήφο τους το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Η στήριξη των υποψηφίων της ΕΔΕΚ είναι μια επένδυση για μια νέα ελπιδοφόρα εποχή για τους Δήμους και τις κοινότητες. Μια εποχή αναβάθμισης των τοπικών αρχών σε βάθρα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: