Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ: Η ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να λυθεί γρήγορα


«Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια ομιλίας της στο γερμανικό κοινοβούλιο. 


«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να λυθεί γρήγορα.  Πρόκειται για μια διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε την ιδέα του ευρωομολόγου, τονίζοντας ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η αλλαγή των συνθηκών και οι αυστηρότεροι κανονισμοί, καθώς και ότι αυτό είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.
Σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ υποστήριξε  ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν μέτρα, προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και υπογράμμισε πως οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας έχουν παραβιαστεί πολλές φορές.
Επανέλαβε την διαφωνία της για την έκδοση ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι η από κοινού αντιμετώπιση των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης δεν είναι λύση. Αυτή η συζήτηση για τα ευρωομόλογα «δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης» παρατήρησε.
Αντιθέτως, αυτό που η Ευρωζώνη χρειάζεται είναι μια νέα «Ένωση Σταθερότητας» με αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο και κανονισμούς για το χρέος.
Αναφερόμενη στην αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι  «τα καθήκοντα της ΕΚΤ είναι διαφορετικά από εκείνα της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ο καταστατικός ρόλος της Ευρωτράπεζας είναι να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία της πρέπει να προστατευθεί», είπε χαρακτηριστικά
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ο στόχος της, από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είναι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, «προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση μεταξύ μελών και μη μελών της Ευρωζώνης», μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών.
ΠΗΓΗ tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: