Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΚΟΡΟΪΔΙΑ»


Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
Σ’ ένα μέρος της Αριστεράς κυριαρχεί η άποψη ότι διέξοδοστη σημερινή κατάσταση δίνει η δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα χαρακτηρίζεται από τηναντιμνημονιακή του τοποθέτηση και ότι αυτή η αντιμνημονιακή τοποθέτηση είναι επαρκής ως προγραμματικό πλάισιο.
Η άποψη αυτή μπορεί να βρίσκει, όπως είναι λογικό, απήχησηστο χώρο των (πρώην;)  στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα ήθελαν να μην εμπλακούν σε προγραμματικές δεσμεύσεις που θα θίγουν τις λογικές του συστήματος, το οποίο στήριξαν, αλλά ενδεχομένως και σε ανθρώπους της Αριστεράς που θεωρούν ότι έτσι ευκολότερα θα ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία μιας και φαίνεται πιο εύκολη η συγκέντρωση δυνάμεων χωρίς προγραμματικές δεσμεύσεις.


Βεβαίως δεν είναι έτσι τα πράγματα. 

Διότι αν δεν θέτει κανείς το ζήτημα της στάσης πληρωμής στο χρέος τότε οφείλει να πει με ποιόν τρόπο σκέφτεται να ξεπληρώνει αυτό το χρέος. Μήπως από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού; Τέτοια δεν υπάρχουν. Ή μήπως με άλλα δάνεια που θα συνοδεύονται από καλύτερα μνημόνια. Αυτό όμως το λέει η ΝΔ που ισχυρίζονταν ότι θα επαναδιαπραγμετευτεί το μνημόνιο, πριν αναλάβει τις ευθύνες του συγκυβερνώντος κόμματος.
Χωρίς τη θέση της στάσης πληρωμής στο χρέος η Αριστερά φαίνεται να κοροϊδεύει  τους πάντες, και τον εαυτό της μαζί.
Στα κείμενα του ΣΥΝ, που άλλοτε εκφωνούνται και άλλοτε όχι, υπάρχει η άποψη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Σύμφωνοι! Πως θα γίνει όμως αυτή η διαγραφή; Με τρόπο μαγικό; Με παρακλήσεις;
Είναι φανερό ότι οι πιστωτές μπορεί να συναινέσουν σε μια μεγάλη διαγραφή  χρέους μόνο μπροστά στον κίνδυνο της ολικής απώλειας των «οφειλόμενων». Συνεπώς η στάση πληρωμής στο χρέος είναιόπλο που η εγκατάλειψή του ισοδυναμεί με εκούσιο αφοπλισμό και πρέπει να είναι αναγκαίοπαρακολούθημα των αντιμνημονιακών διακηρύξεων αν θέλουμε να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας.
Βεβαίως μόλις γίνει λόγος για στάση πληρωμής στο χρέος αρχίζουν τα γνωστά περί σεισμών, λοιμών και καταποντισμών, διότι πακέτο με τη στάση πληρωμών πάει η έξοδος από το ευρώ. Και όσο η Αριστερά δεν τολμά να απαντήσει στις προκλήσεις αυτού του τύπου, τόσο ο λαός με το μπαμπούλα της εξόδου από την ευρωζώνη θα αγανακτεί μεν για όσα κακά τον βρίσκουν αλλά θα μένει με την αγανάκτηση.
Η Αριστερά είναι ανάγκη να απαντήσει καθαρά. «Δεν χρειαζόμαστε ούτε τις δόσεις των δανείων που είναι θηλιά στο λαιμό του λαού, ούτε το ευρωνόμισμα.» Αν δεν το κάνει, ματαιοπονεί αφού δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον αποπροσανατολισμό που οδηγεί σε οδυνηρές καταστάσεις το λαό μας.
Και όσοι δεν καταλάβαιναν μέχρι προχθές αυτή την ανάγκη ας ξαναδιαβάσουν την πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου και κυρίως τα πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ελέω κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: