Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Συνωστισμός... υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ


Συνωστισμός... υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ
Συνωστισμός... υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει αναλάβει τη «δύσκολη αποστολή» να καταλήξει σε ενιαία εισήγηση για τη διαδικασία και το χρόνο εκλογής νέας ηγεσίας στο Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται το Σαββατοκύριακο. Στη μοναδική δηλωμένη υποψηφιότητα του Μ. Χρυσοχοΐδη στις σχεδόν σίγουρες του Ευ.Βενιζέλου και Αν Λοβέρδου , στις αιωρούμενες του Χ. Καστανίδη της Λ. Κατσέλη ήρθε χθες να προστεθεί και η «από το πουθενά» νεφελώδης πρόθεση του Στ. Τζουμάκα, ενώ η Ιπποκράτους εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία.

Εκ νέου
«Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει ή να απαγορεύσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το Γιώργο Παπανδρέου, αφού εκτιμήσει όλες τις συνθήκες, και εάν πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, να είναι και πάλι υποψήφιος», ανέφερε και πάλι χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του κ. Παπανδρέου θα εξαρτηθεί «από τις εξελίξεις στην πορεία της εσωκομματικής συζήτησης και το διάλογο». Δηλαδή από την παρασκηνιακή «ζύμωση» που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το παρά πέντε της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και το Σάββατο δύο ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό, θα επιδιώξει συναντήσεις με τους κορυφαίους. Πληροφορίες που διακινούνταν χθες, εμφάνιζαν τον κ. Παπανδρέου να παρουσιάζει στο Πολιτικό Συμβούλιο μια «βελτιωμένη εκδοχή διαρχίας» έχοντας εξασφαλίσει και την «αποδοχή» των δελφίνων και την έναρξη των διαδικασιών άμεσα στην Κ.Ο. Ξεκάθαρα κατά της διαρχίας σε οποιαδήποτε μορφή τάσσεται η πλευρά Βενιζέλου, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη το βράδυ της Κυριακής και με το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου να είναι σαφές ποιος θα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
«Δελφινάριο» Στο ενδεχόμενο το Εθνικό Συμβούλιο να μετατραπεί σε «δελφινάριο» ο Ευάγγ. Βενιζέλος εμφανίζεται ακόμη και να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από κούρσα «για να μην τραυματιστεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ». Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος επιζητεί να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα, αν η διαδικασία θα γίνει πριν ή μετά τις εκλογές. Η διαρχία δεν συζητείται από τον κ. Βενιζέλο που ζητά και την πιστή τήρηση των καταστατικών διαδικασιών, ενώ απορρίπτεται εξίσου κατηγορηματικά και από άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο Πέτρος Ευθυμίου.
«Την έχω αποκαλέσει επιλογή 'γκρίζων ζωνών' και δεν υπάρχει κάτι που να προωθεί τη σχέση των κομμάτων με την κοινωνία, όταν στηρίζεται σε γκρίζες ζώνες». Ξεκάθαρες καταστάσεις ζητά και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία μετέχει ενεργά στις διεργασίες «ώστε να βρεθεί μία ενωτική λύση και για να μην τιναχτούν τα πράγματα στον αέρα».
Εν τω μεταξύ, χθες, η Άννα Διαμαντοπούλου παρενέβη στη συζήτηση με δημόσια επιστολή της προς τον πρόεδρο, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας εκλογή αρχηγού μετά τη λήξη του PSI, αλλά αν στο μεταξύ προκύψουν εκλογές να υπάρξει εκλογή μέσω Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Εάν για οποιοδήποτε λόγο προκύψουν εκλογές ξαφνικά - που σημαίνει δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα - πάμε στις εκλογές με νέο αρχηγό εκλεγμένο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού είναι δεδομένη η σχετική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία στο σημείο αυτό φέρεται να κλίνει προς την άποψη Βενιζέλου.
Σε διαφορετική περίπτωση, η υπουργός Παιδείας, προτείνει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο «αμέσως μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και ολοκλήρωση της διαδικασίας για το PSI, για την υποβολή και στη συνέχεια ανακήρυξη των υποψηφίων προέδρων».
ΠΗΓΗ imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: