Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Εν αναμονή για τη συνταγογράφηση


Τη διαβεβαίωση ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς, συμβεβλημένους ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Πρόκειται για το βασικό αίτημα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών καθώς και της πανελλήνιας ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ που έχουν ξεκινήσει από σήμερα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία.
Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να συμβληθούν συνολικά 22.000 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων και των 5.500 γιατρών του ΙΚΑ που θα εξυπηρετούν σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ).
Ήδη έχουν αναρτηθεί τα ονόματα 2.250 γιατρών που έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο νέο σύστημα, ανάμεσά τους και πολλοί που έχουν αποβληθεί  το προηγούμενο διάστημα, επειδή όπως είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ Μ. Βλασταράκος “είχαν εντοπιστεί για υπερσυνταγογράφηση” όταν συνεργάστηκαν με το ΙΚΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο ΕΟΠΥΥ, άρχισε να λειτουργεί τυπικά από σήμερα, προβλέποντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά πρόθετων υλικών σε περιπτώσεις αναπηρίας, καθώς και την καταβολή το 15% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες σημειωτέον στη Θεσσαλονίκη γίνονται σχεδόν στο σύνολό τους στον ιδιωτικό τομέα εκτινάσσοντας το συνολικό τους κόστος.
Η αναμονή για ραντεβού στα ιατρεία του ΙΚΑ είναι το λιγότερο 50 ημέρες  για τις βασικές ειδικότητες, ενώ για εξειδικευμένες εξετάσεις έχει ουσιαστικά καταργηθεί κάθε έννοια ιατρικού ραντεβού.
Φαρμακοποιοί
Αλλά ο Μ. Τιμοσίδης έδωσε κι άλλες διαβεβαιώσεις και προς τον έτερο τηλεοπτικό του συνομιλητή, τον πρόεδρο του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ επί των ημερών του οποίου (2005-2009) η φαρμακευτική δαπάνη διπλασιάστηκε.
Ο υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι μέχρι την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί θα εξοφληθούν για τα χρέη Νοεμβρίου του ΙΚΑ και του ΟΑΕ3Ε, γεγονός που ο κ. Αμπατζόγλου χαιρέτησε ως “πολύ σημαντικό”. Τα χρέη των ταμείων προς του φαρμακοποιούς υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. και το θέμα αυτό κυριαρχεί στη ατζέντα ενόψει και των εκλογών στον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο σε τέσσερις μήνες.
alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: